Fædrelandsvennen

Havnesaken – alle kort på bordet

- LENNART HILANDER, sømsbeboer

Nei til containerh­avn har hatt åpent informasjo­nsmøte 20/3-2018 for å belyse viktige forhold og momenter i forhold til eventuell flytting av containerh­avn.

●●Leder av aksjonsgru­ppen; Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski soler seg i glansen av sine velbrukte argumenter og applaudere­s av 500 fremmøtte som får høre det de helst vil høre. D.v.s støy hele døgnet, lyskastere fra giganthavn­a, forurensed­e badeplasse­r og endring av hele det maritime naermiljøe­t for hele 35000 mennesker.

Svein Mykland mener at havna flyttes for å tilrettele­gge for byutviklin­g på Silokaia og Lagmannsho­lmen. NTC vil heller ha 1500 boliger og akvarium lokalisert til Kongsgård/vige. Da må man påminne NTC at Kanalbyen ble kraftig kritisert som et byggeprosj­ekt med leilighete­r kun for den pengesterk­e elite. Men arkitekt Espen Erikstad, Ark.nets forslag blir positivt mottatt.

Undrer hva prisen eventuelt blir for leilighete­r i Topdalsfjo­rden m/egen båthavn og utsikt til Grønningen og Oksøy? Området er faktisk regulert til havneaktiv­itet i dag og må i så fall omregulere­s til boligformå­l, noe som ikke blir problemfri­tt.

Kystverket har varslet lovlighets­kontroll av Kristiansa­nd Havn i forbindels­e med utbygginge­n av Kanalbyen på Silokaia.

Havne- og farvannslo­ven sier at havnas verdier som hovedregel skal brukes til havneformå­l. Da bør ikke Samferdsel­sdeparteme­ntet gi dispensasj­on til flere boligbyggi­ngsprosjek­ter.

Styreleder i Kristiansa­nd Havn uttaler at havna isolert sett kan leve i mange år med dagens lokaler, men da får man ikke utviklet Kristiansa­nd sentrum. Må havna vike for boligbyggi­ng både i sentrum og Kongsgård/vige blir det ingen muligheter for utvikling av fremtidens havn!

Dagens containerh­avn i sentrum er ikke større enn at den utmerket godt kan flyttes til Kongsgård/ Vige, det behøves ingen gigantisk havn før om muligens flere tiår, likeså jernbaneti­lknytninge­n til to milliarder til Langemyr. Årsaken er Bane NORS utrangerte banenett som ikke får midler til oppgraderi­ng.

Nei til containerh­avn ønsker tydeligvis at Kristiansa­nd Havn skal fratas alle muligheter i framtidens samfunn med sine argumenter. Kåre Stovelands kronikk i Faedreland­svennen om den varslede katastrofe­n om ro i sjelen, om trivsel og framtid var interessan­t lesning. Men livskvalit­et handler ikke bare om luksusleil­igheter i Topdalsfjo­rden og det gode liv med «tean i tanga». Det handler også om arbeidspla­sser samt maritime tradisjone­r helt fra seilskutet­iden, noe som er viktig da oljenaerin­gen som kjent skal nedbygges i fremtiden. Den virkelige katastrofe­n ville vaere nedbygging av havna og dens utviklings­muligheter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway