Fædrelandsvennen

Når jeg-et svulmer som en flått

- VALERIE KUBENS

SELVHJELPS­BOK «Den emosjonell­e revolusjon»

Kathrine Aspaas Kagge

Få ting er så hypet i vår tid som jeg-et. Selvhjelps­boka til Kathrine Aspaas lar oss ikke et øyeblikk tenke på noe annet.

For ti år siden hoppet Kathrine Aspaas av jobbkaruse­llen som økonomijou­rnalist og kommentato­r i Aftenposte­n. Hun er blant de flinke folkene som skrev horisontut­vidende – og som forsvant med sluttpakke.

Dette har åpenbart falt sammen med en slags personlig krise, som hun delvis redegjør for i sin nyeste bok, «Den emosjonell­e revolusjon».

Tittelen kan skape inntrykk av at boka er en drøfting av et fenomen, men det blodige, røde «hjertet» på omslaget, ikke ulikt det i gamle jesusbilde­r, baerer bud om noe annet.

Forfattere­n er ferdig med å vaere «flink pike». Det er ikke saklig resonnemen­t som er hennes agenda nå. Hun har kastet av seg den gamle «rustningen», forteller hun, den som fikk henne til å opptre med «ironisk distanse, kunnskapsk­onkurranse, besk humor og skråsikker­het. (..) Jeg ble ufølsom (..) barsk og selvhevden­de, og gradvis mistet jeg meg selv».

Siden hun hoppet av, har Aspaas livnaert seg som farende fant uti foredragsv­irksomhet om sin «omvendelse» og hvordan bli et bedre menneske. Dette er hennes tredje bok der hun skriver om utviklinge­n hun har gjennomgåt­t og tanker hun gjør seg, formulert som råd til selvhjelp for andre - som en variant av «Tenk positivt». Derfor er det ikke så overrasken­de at «jeg-et» blir sentralt og svulmende, som en sprekkferd­ig flått.

Boka har en daesjav det ene og det andre av synspunkt, erfaringer og teorier hentet fra haugevis av tenkere og skribenter, presentert kjapt og summarisk sammen med tårer, haugevis av utropstegn og like mange retoriske spørsmål.

Aspaas forteller om en dresskledd mann som tripper rundt henne etter et foredrag, ivrig etter å fortelle at han har det som henne, også han går med «rustning» uten å slippe fram sitt egentlige følsomme jeg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway