Fædrelandsvennen

En episk seilas

Øystein Lønn henter en verden opp fra havet.

- TORGEIR HOLLJEN THON

ROMAN

«Berners datter»

Gyldendal

Øystein Lønn

og åpnes mot verden.

Det er alltid mye som ikke sies hos Lønn, og denne gang fungerer det spesielt godt, når vi møter tre avmålte, alvorlige menn som sammen legger ut på en risikabel seilas over Skagerrak. De lever i vaerets vold og sier ikke mer enn det som er strengt tatt nødvendig.

Det er tilsynelat­ende med stor letthet at Lønn skildrer små tilfeldigh­eters store konsekvens­er for det enkelte mennesket. Denne kunsten mestrer han som få andre.

I motsetning til de fleste av Lønns bøker utspiller ikke «Berners datter» seg i moderne omgivelser (selv om den sørlandske skjaergård­en vil vaere velkjent for dagens lesere). Fortelling­en foregår i en tid uten strøm eller andre moderne kommunikas­jonsmidler, men vilkårene som skildres er i bunn og grunn de samme.

Det handler om hvorvidt man skal la seg innhente av fortiden eller ikke, og om hvorvidt mennesker klarer seg på egen hånd. Hos Øystein Lønn gjør de tilsynelat­ende det. Samlivet er ingen nødvendigh­et, men noe man velger. I en fortettet fortelling full av vaer, vind og bølger, blottstill­er Lønn disse menneskeli­ge grunnvilkå­rene på mesterlig vis.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Øystein Lønn.
FOTO: SIV DOLMEN Øystein Lønn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway