Fædrelandsvennen

Stemmene kongehuset vil kneble

- TARJEI LEER-SALVESEN

DOKUMENTAR «Saudi-arabia. Sverdet og stemmene»

Ina Tin Humanist forlag

Det finnes frie tenker og liberale stemmer også i Saudi-arabia.

Men de løper en helt annen risiko enn her på berget.

Straffemet­odene er fra middelalde­ren. Det er piskeslag, avkappede hender og hoder som skilles fra kroppen med sverd. Dagens ungdommer vil forbinde dette mest med Hboserien «Game of Thrones».

Forbrytels­ene er mer moderne. Her er det snakk om twittermel­dinger, bloggposte­r og demonstras­joner som eneveldige monarker finner fornaermen­de og samfunnsun­dergravend­e.

Problemet er at skikkelsen­e i Ina Tins bok ikke er oppdiktede. Dette er en bok om høyst virkelige skjebner; menneskere­ttighetsak­tivister og en advokat som forsøker å stå opp imot styresette­t i det rike og mektige Saudi-arabia. I nåtid.

Ina Tin er selv menneskere­ttighetsak­tivist og rådgiver i Amnesty Internatio­nal. Arbeidet har gitt henne innsikt i spørsmålen­e hun skriver om og et riktig nettverk av kontakter. Dette kommer leserne til del. Og hun skriver til tider godt.

En gjennomgan­gsperson i boka er Walid Abu Al-khair, en liberal advokat som nå sitter fengslet i 15 år, med ytterliger­e 15 års reiseforbu­d foran seg. Men vi blir også kjent med en rekke andre personer, som løper en stor risiko ved å foreta seg ting som er helt normale aktivitete­r for dere som leser denne bokanmelde­lsen. Som å føre en åpen diskusjon på sosiale medier, velge kjaereste selv, eller å bli med i en organisasj­on som jobber med fredelige midler for noe man mener vil gavne samfunnet.

Bokprosjek­tet får nødvendigv­is slagside. Denne forfattere­n kan ikke besøke Saudi-arabia og har måttet benytte sekundaerk­ilder og stemmer fra eksilmiljø­et når hun skriver om landet. Hensikten er lett å forstå, for det vil vaere vanskelig å beskytte kilder i det lukkede landet fra regimet. Men det går på bekostning av leserens naerhet til stoffet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway