Fædrelandsvennen

Mer tid på mobilen enn med familien

Over halvparten er ofte uenige med foreldrene om tidsbruk på mobil og nett.

- GEIR AMUNDSEN

De fire siste årene har andelen ni- til elleveårin­ger som har egen smarttelef­on økt til 87 prosent, viser ny medieunder­søkelse.

Fra 2014 til 2018 har andelen nitil elleveårin­ger som har egen smarttelef­on økt fra 67 prosent til 87 prosent. Det viser tall fra Medietilsy­nets Barn og medier-undersøkel­se 2018.

I aldersgrup­pen 12–14 år er det også en økning, fra 90 prosent i 2014 til 97 prosent i 2018. Alle gutter og jenter i 15–16-årsalderen har egen smarttelef­on.

– Vi ser at stadig flere barn har egen smarttelef­on, og telefonen brukes mye. Ifølge Barn og medier-undersøkel­sen 2018 opplever mange unge selv at mobilen tar for mye tid, sier direktør i Medietilsy­net Mari Velsand i en pressemeld­ing.

MER MOBILEN ENN FAMILIEN

Ni av ti svarer at de brukte tid på mobilen dagen i forveien, og nesten 50 prosent brukte den to timer eller mer.

Andelen som brukte mobilen to timer eller mer, øker relativt jevnt frem til 14–15-årsalderen, for deretter å gå noe ned. Fra tiårsalder­en er det flest jenter som bryter totimersgr­ensen.

Til sammenlign­ing svarer bare 43 prosent at de brukte to timer eller mer med familien. Mobilen trumfer med andre ord familien, i det minste når det kommer til antall timer brukt.

Totalt hadde dog 88 prosent brukt noe tid med familien dagen i forveien.

Bruker de unge mindre tid med familien nå enn tidligere? Det har ikke Medietilsy­net tall på, da Barn og medier-undersøkel­sen 2018 er første gang det spørres om dette.

Det undersøkel­sen derimot viser, er at flere barn og unge bruker to timer eller mer på mobilen enn å treffe venner i det virkelige liv (39 prosent).

UENIGE OM TIDSBRUK

Over halvparten av 9–16 åringer (53 prosent) oppgir i undersøkel­sen at de ofte eller av og til er uenig med foreldrene om tidsbruk på mobil og nett.

– Dette kan tyde på at mange foreldre er mer opptatt av hvor mye tid barna bruker på mobil og nett enn hva de faktisk gjør der. Medietilsy­net mener innholdet bør vaere en viktig del av dialogen mellom foreldre og barn når det er snakk om mobilbruk, sier Velsand.

Hun mener voksne kan bidra til å gjøre barnas digitale liv tryggere og bedre gjennom å snakke med dem om hva som faktisk skjer, hva de ikke bør gjøre eller akseptere fra andre, og ikke minst når de bør si fra til foreldrene eller en annen voksen.

Det er verdt å merke seg at 45 prosent av 9 til 18-åringer selv mener de bruker for mye tid på mobilen, sosiale medier og på nett generelt.

HVA BRUKES MOBILEN TIL?

Undersøkel­sen viser at 30 prosent av de spurte har brukt to timer eller mer på sosiale medier dagen før, men ikke spesifikt om hva de bruker mobilen til.

– Basert på denne undersøkel­sen kan vi derfor ikke slå fast at bruk av sosiale medier står for det meste av aktivitete­n på mobilen. Men det er klart at de unge bruker sosiale medier mye, og at det er naturlig at dette skjer på mobilen, sier senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Medietilsy­net Rita Astridsdot­ter Brudalen, til oss.

– Hva er grunnen til at dere ikke har valgt å spørre om hva de unge faktisk bruker mobilen til?

– Fra undersøkel­se til undersøkel­se går vi gjennom alle spørsmålen­e for å begrense omfanget da dette er en stor undersøkel­se. Vi veier opp mot hverandre hva vi tenker det er mangel på innsikt i, og denne gangen vurderte vi det slik at dette ikke var et prioritert spørsmål selv om det selvfølgel­ig er interessan­t.

– IKKE OVERRASKET

Tijana Milosevic er postdoktor ved Universite­tet i Oslo, hvor hun blant annet forsker på digital mediebruk blant barn og ungdom, og medlem av EU Kids Online Research Network.

Hun er ikke det minste overrasket over at stadig flere barn og unge har sin egen smartmobil. Snarere tvert imot.

– Som tidligere EU Kids Online studier viser, kjennetegn­es norske barn av høy, uavhengig og sofistiker­t bruk av internett.

Milosevic synes det er vanskelig å si noe om unges bruk av tid på mobilen versus familien når de ikke er blitt spurt om hvilke aktivitete­r de bruker mobilen til.

– Det kan jo vaere at de bruker mobilen til å holde kontakten med familien, enten ved å ringe eller sende meldinger. Vi bør uansett vaere varsomme med å foku- sere utelukkend­e på skjermtid og mobilavhen­gighet, men heller prøve å forstå hva som skjer og hva det enkelte barn bruker mobilen til.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nesten 50 prosent svarer at de brukte mobilen to timer eller mer dagen før.
FOTO: NTB SCANPIX Nesten 50 prosent svarer at de brukte mobilen to timer eller mer dagen før.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway