Fædrelandsvennen

Ikke flomfare i Agder

- NTB OG TORMOD FLEM VEGGE

Sørlending­ene trenger ikke å bekymre seg for vårflom.

– Det er ikke fare for vårflom på Sørlandet. Landsdelen er mindre utsatt for vårflom, sier Elise Trondsen, vakthavend­e hydrolog og flomvarsle­r ved NVE sin flomvarsli­ngstjenest­e.

– I Sør-norge er det størst sannsynlig­het for vårflom i elver knyttet til Glomma og Drammensva­ssdraget, presiserer hun og forklarer at det er smeltevann som bidrar til å skape vårflommer.

– Det er større sjanse for flom på Sørlandet om høsten. Da handler det stort sett om rene regnflomme­r, sier Trondsen.

50 PROSENT

Ved flere vassdrag i Sør- og Nord-norge er det nå mer enn 50 prosents sannsynlig­het for at flommen vil overstige oransje farenivå, som vil si flom som kan medføre alvorlige skader.

– På grunn av årets snømengder er det større sannsynlig­het enn normalt for stor vårflom i Sør-norge, opplyste hydrolog og flomvarsle­r i NVE, Inger Karin Engen, i en pressemeld­ing mandag.

STORE ELVER

Dette gjelder for de store elvene på Østlandet som drenerer fjellområd­er i Sørnorge, og de store elvenes sideelver. Det gjelder også i indre strøk av Møre og Romsdal og Sør-trøndelag og i Finnmark og Nordtroms.

– Lavereligg­ende områder under 5–600 meter over havet på Sør- og Østlandet er også utsatt i år på grunn av spesielt mye snø. NVE oppfordrer derfor både beredskaps­apparatet lokalt og publikum – i første omgang i lavereligg­ende områder – om å gjøre tiltak for å redusere faren for lokale oversvømme­lser der det ikke allerede er gjort. Aktuelle tiltak kan vaere å sørge for åpne avløpsveie­r som stikkrenne­r, kummer med mer for å sikre at vannet får fri passasje, sier Engen.

 ?? BJELLAND FOTO: KJARTAN ?? Fra flommen på Drangsholt i fjor høst.
BJELLAND FOTO: KJARTAN Fra flommen på Drangsholt i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway