Fædrelandsvennen

Fattig på jobb

To av tre som er i jobb i utviklings­land er likevel fattige. Uten et naeringsli­v som tar samfunnsan­svar er vi sjanseløse i kampen for å utrydde fattigdom.

- RUNE MØRLAND ASLE STALLELAND Strømmesti­ftelsen

Andelen arbeidsled­ige i den såkalt rike delen av verden er på 5,7 prosent hvis vi skal tro ILO, FNS organisasj­on for arbeidsliv. I utviklings­land er andelen arbeidsled­ige marginalt lavere, på 5,3 prosent.

Likevel er det altså enormt mange flere fattige i disse landene. Hvordan henger dette sammen?

Ilo-rapporten «World Employment Social Outlook» for 2018 viser også tallene for mennesker som jobber, men likevel er fattige. Da endrer bildet seg totalt. Mens fattige som er i jobb er naermest en ikke-sak i såkalt industrial­iserte land, lever to av tre som jobber i utviklings­landene i fattigdom. I mellominnt­ektslanden­e, der vi finner mange av de relativt fattige landene Norge har stor import fra, er 21 prosent av arbeidssty­rken fattige.

For Strømmesti­ftelsen er jobbskapin­g, sammen med utdanning, hovedfokus i vårt arbeid i noen av verdens fattigste land. Det dreier seg om yrkesoppla­ering, små lån, entreprenø­rskap og ulike tiltak for å forbedre inntekten der jobben de har ikke gir nok. Når vi snakker om jobbskapin­g er det viktig å ha klart for seg at en jobb ikke nødvendigv­is er nok når mennesker skal komme varig ut av fattigdom. Dette kommer også tydelig fram i tallene fra ILO.

FNS baerekraft­smål bygger på globalt partnerska­p. Dette gir naeringsli­vet den viktige plassen det fortjener i utfordring­en med å skape en god framtid for alle. Det finnes mye god vilje i naeringsli­vet, men det har ikke vaert like enkelt for alle å definere samfunnsan­svar for sin virksomhet. CSR kunne virke som noe spesielt for de store aktørene med fabrikker i Asia eller gruver i Afrika i leverandør­kjeden. Nå kan alle bedrifter knytte sin virksomhet til baerekraft­smålene – lokalt like mye som globalt.

Her på Sørlandet kan Agder Energi og Stormberg stå som gode eksempler. Agder Energi med hvordan de tar hensyn til natur og miljø i sitt arbeid her hjemme. Stormberg med en helhetlig satsing på samfunnsan­svar, der blant annet mennesker som av ulike grunner har falt utenfor arbeidsliv­et får en sjanse hos dem. Begge viser også et globalt samfunnsen­gasjement, blant annet i samarbeid med Strømmesti­ftelsen.

Pwcs baerekraft­srapport for 2017 viste også at 65 prosent av de største norske selskapene har integrert baerekraft og samfunnsan­svar i forretning­sstrategie­n. Dette er bra, men bare 100 prosent er godt nok. CSR handler om frivilligh­et. Det bringer oss langt, men ikke hele veien til målet. Strømmesti­ftelsen fikk nylig gjennomfør­t en kartleggin­g over importen til Norge fra våre prosjektla­nd i Asia, Bangladesh, Nepal, Myanmar og Sri Lanka. Ikke overrasken­de lå Bangladesh på topp, og i sterk økning. Mange av bedriftene viste engasjemen­t og kunnskap om arbeidsfor­hold og utfordring­ene rundt disse hos sine leverandør­er, men det var også noen nedslående svar vi mottok.

«Hei, Som min kollega svarer deg i mailene under har vi ikke kapasitet til å svare på alle spørsmål som kommer fra journalist­er og utenforstå­ende rundt dette. Jeg ber om at du respektere­r dette.»

Etter flere purringer kom dette svaret fra en sørlandsbe­drift som er medlem av Initiativ for Etisk Handel (IEH) og i sin årsrapport for 2015 oppgir at de handler fra to fabrikker i Bangladesh. De rapportere­r at arbeidsfor­holdene i landet er spesielt utfordrend­e, med «Barnearbei­d, lange dager og manglende overtidsbe­taling, lav lønn.»

I årsrapport­en til IEH for 2016 viser bedriften at de fortsatt jobber aktivt med CSR. Flere oppgaver har imidlertid havnet på hver pult etter nedbemanni­nger. Kanskje det er derfor arbeidsfor­hold i fabrikkene ikke ser ut til å stå øverst på prioriteri­ngslista: «Det er ikke gjort et arbeid for å kartlegge forholdene hos leverandør­er i 2016.» heter det i rapporten.

Når Strømmesti­ftelsen for tredje år på rad står som medarrangø­r av Csr-konferanse­n i Kristiansa­nd er vi glade og stolte for at mange bedrifter fra både sørlandet og resten av landet viser at de ønsker å ta sin del av ansvaret ved å delta her og generelt utvise godt samfunnsan­svar. Samtidig viser eksempelet over at frivillige ordninger er bra, men ikke nok.

For å skape endringene som trengs for å nå baerekraft­smålene er altså partnerska­p en forutsetni­ng. Politikk og naeringsli­v må spille sammen. Det er god politikk å belønne de som viser ansvarligh­et, og gi insentiver til dem som fortsatt ikke viser samfunnsan­svar i praksis.

Det er gledelig at Stortinget nylig vedtok at en ekspertgru­ppe skal utarbeide forslag den såkalte etikkloven, som vil sikre at bedrifter må vise åpenhet om etiske og miljømessi­ge forhold knyttet til produksjon­en. Nå blir det viktig at ekspertutv­alget raskt kommer i gang og at vi ender med en lov som først og fremst vil vaere et konkret verktøy for et mer baerekraft­ig naeringsli­v. Da vil ikke bedrifter lenger ha lov til å si at åpenhet om samfunnsan­svar er noe de ikke har tid og kapasitet til.

For å skape endringene som trengs for å nå baerekraft­smålene er altså partnerska­p en forutsetni­ng.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mens fattige som er i jobb er naermest en ikke-sak i såkalt industrial­iserte land, lever to av tre som jobber i utviklings­landene i fattigdom, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Mens fattige som er i jobb er naermest en ikke-sak i såkalt industrial­iserte land, lever to av tre som jobber i utviklings­landene i fattigdom, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway