Fædrelandsvennen

87-åringen sitter fengslet i Spania, dømt for overgrep mot ei jente (4). Mannen var eldstebror i Jehovas Vitner.

Mannen er også beskyldt for flere lignende overgrep da han var menighetsl­eder på Sørlandet. Over hele verden anklages nå Jehovas Vitner for ikke å gripe inn mot pedofile overgriper­e.

-

Spania, november 2014: I den lille, idylliske byen Altea, litt nord for Alicante, bor en 84 år gammel nordmann sammen med sin kone. Han har vaert gift to ganger tidligere, men nå har han slått seg til ro. På Costa Blanca, den hvite kysten, har han selskap av mange nordmenn, de fleste pensjonist­er som ham selv.

Flere av dem tilhører samme menighet, den skandinavi­ske gruppen av Jehovas Vitner i Altea.

I menigheten har han høy status. Han er en eldstebror. Det vil si en av dem som fører ordet i forsamling­en, som lytter til og rådgir trosfeller. En som holder kontakt med hovedkonto­ret og den internasjo­nale organisasj­onen rundt menigheten. En de andre ser opp til.

Hjemme i leilighete­n, noen steinkast unna Rikets sal i Altea, har han og kona ofte besøk av hennes datter med barnebarn. En livsglad fireåring som kaller ham «Besten».

En ettermidda­g i november 2014 er barnet nok en gang på besøk. Mormor og «Besten» skal vaere barnevakt. Mens mormor tar seg en hvil, forgriper mannen seg på fireåringe­n. Jentas mor som kommer hjem litt tidligere enn planlagt, tar ham på fersk gjerning i det han utsetter barnet hennes for et seksuelt overgrep.

Mor går direkte til politiet, Guardia Civil i Altea, og anmelder ham. Både hun og den lille datteren blir avhørt. Saken er ikke vanskelig å etterforsk­e for politiet, det er ikke ofte det finnes vitner til seksuelle overgrep mot barn. Mannen pågripes, og allerede i første avhør innrømmer han forholdet.

Men den lille jenta forteller om flere episoder. Hun husker ikke nøyaktig hvor mange, eller når de skal ha skjedd. Politiet utvider likevel siktelsen til å gjelde gjentatte overgrep. «Besten» som nekter for jentas påstander, får en tilståelse­sdom for ett tilfelle. Han blir inntil videre fengslet.

I Altea er Jehovas Vitner-menigheten i sjokk.

– Ingen så dette komme, sier eldstebror Odd Inge Tvedt til Faedreland­svennen.

Sørlandet

Pågripelse­n og fengslinge­n skal få større konsekvens­er. Mannen har tidligere hatt rollen som eldstebror i en Jehovas Vitnermeni­ghet på Sørlandet. Her sprekker nyheten fra Spania like før jul i 2014. Menigheten er naermest i sjokk. Snart kommer det påstander om flere overgrep.

På slutten av åttitallet var han også en aktet og godt likt mann blant sine trosfeller. Han hadde nylig blitt enkemann og snart giftet han seg med en kvinne i samme menighet.

Den lille datteren til den nye kona skal bli ett av mannens ofre.

– Ikke SI det til mamma

– Jeg husker at det er sommer ute. Jeg husker fargen på sengetøyet, forteller mannens tidligere stedatter til Faedreland­svennen.

Hun er bare ni år når overgrepen­e fra mannen starter. Første gang husker hun godt. Mamma er på jobb og niåringen har besøk av en venninne.

– Jeg husker at han har dusjet, og så kommer han inn til oss. Naken.

Han sier de skal sove sammen med ham og legger seg mellom de to små jentene.

– Han vil vi skal ta på ham. Han har erigert penis og ...

Hun blir stille.

Så fortsetter hun.

– Han sier: «Nå er det deres tur til å kle av dere». Så husker jeg ikke mer.

Dagen etter tar han den lille jenta hardt i hendene og sier:

«Dette må vi ikke si til mamma.» Niåringen tier.

Og gang på gang, når hun sover og mor er på jobb, legger stefar seg under dyna hennes.

– Det er mer vage minner. Men kroppslig husker jeg en del ekle ting.

For fremdeles kan hun reagere fysisk sterkt på enkelte typer berøring.

– Det hodet fortrenger, husker kroppen. Mannen holder overgrepen­e godt skjult. For menigheten og for jentas mor. Etter sju års ekteskap blir de skilt. Mannen eksklu-

Han sier: «Nå er det deres tur til å kle av dere». Så husker jeg ikke mer.

deres fra menigheten. Angivelig på grunn av sin oppførsel overfor ektefellen. Han flytter umiddelbar­t til Spania. Overgrepen­e mot stedattere­n blir aldri noe tema. Inntil rykter fra Spania når Sørlandet.

FLERE HISTORIER

I menigheten dukker det opp flere påstander om overgrep. Faedreland­svennen har fått kunnskap om fem saker som har rammet familien og menigheten.

– Jeg har jo vokst opp med flere av familiemed­lemmene, vi har vaert i samme trossamfun­n, men de har aldri sagt et ord til meg, sier mannens tidligere stedatter.

Et barnebarn i Norge skal ha blitt misbrukt av mannen i ni år. Men ingen har snakket om det, ingen har fortalt. Og overgriper­en har kunnet fortsette. Trolig i over 50 år.

Faedreland­svennen har gjentatte ganger vaert i kontakt med mannens advokat i forhold til historiene som har blitt fortalt i menigheten på Sørlandet. Men verken hun eller hennes klient har ønsket å kommentere saken.

I Rikets sal i sørlandsby­en blir disse sakene tatt opp på flere møter.

– Ja, absolutt, sier mannens tidligere stedatter.

– Det har jo vaert ganske klare foredrag fra talerstole­n her hvor de sier at: «Dette slår vi hardt ned på og dette har berørt mange av dere».

Når hennes historie blir kjent, i kjølvannet av arrestasjo­nen, oppsøker en av eldstebrød­rene henne hjemme. Ber henne fortelle hva hun har opplevd. Han lytter og gråter.

De eldste i menigheten snakker med alle som har fortalt om overgrep fra mannen. De diskuterer med juridisk avdeling i Jehovas Vitner. Men de eldste går ikke til politiet.

– Så vidt jeg vet har de ikke gått til politiet. Det skal de jo egentlig gjøre når de vet om det, sier mannens tidligere stedatter.

BIBELUNDER­VISNING I MESSEHALL

Gjennom året Faedreland­svennen har jobbet med denne saken, er det et spørsmål som stadig dukker opp: Hvorfor har dette noe med trossamfun­net å gjøre? De begår jo ikke overgrepen­e.

Det handler om hvordan retningsli­njene til Jehovas Vitner er ment å fungere når organisasj­onen får kunnskap om overgrep mot barn.

Vi oppsøkte organisasj­onens landsstevn­e for å finne svar på dette.

Norges Varemesse på Lillestrøm er ikke helt som stedet pleier å vaere når Faedreland­svennen besøker de store hallene i midten av juli 2017. Denne uken er hallene dekket med tusenvis av stoler.

Her er lange rekker med barnevogne­r og menn og kvinner som er pyntet som til fest.

Det mest påfallende er hvor stille det er mulig for en så stor forsamling å vaere.

Det tar ikke mange sekunder for ordensvakt­ene å lokalisere journalist­ene. Vi blir spurt vennlig hva vi skal, og ønsket velkommen.

Hver gang vi snakker med noen, blir de kontaktet av ordensvakt­ene umiddelbar­t etterpå. Men vi får lov til å beve-

Menigheten vil ikke skjerme den som har gjort dette.

ge oss fritt og å ta bilder.

Vi har kommet akkurat denne dagen fordi det skal vaere et såkalt symposium. En autoritets­person i trossamfun­net har fått i oppgave å snakke med landsstevn­et om et vanskelig tema. Hvordan beskytte barna mot overgriper­e i egne rekker?

Han snakker om behovet for å beskytte barn mot fare, og nødvendigh­eten av å ta kontakt med menigheten­s eldste hvis man vet eller frykter at noe er galt.

MUNNKURV FRA HOVEDKONTO­RET

Da menigheten på Sørlandet fikk høre om overgrepen­e mannen skal ha begått mot en rekke familiemed­lemmer mens de var barn, ble det meldt fra internt i tråd med organisasj­onens retningsli­njer.

Alle menigheten­e i Norge er underlagt det skandinavi­ske hovedkonto­ret til Jehovas Vitner i Holbaek, Danmark.

Der besluttet man å oppnevne to personer til å undersøke saken og gi veiledning til dem som trenger det. De to som kom for å undersøke saken var kretstilsy­nsmann og områdetils­ynsmann, to personer med viktige tillitsver­v som gir dem enda mer betydning enn ordinaere eldstebrød­re.

De to får ikke lov til å uttale seg om hvordan de arbeidet. De har fått munnkurv av hovedkonto­ret i Danmark.

«På grunn av taushetspl­ikten kan ikke noen uttale seg om saken.» skriver Dagerik Kristoffer­sen til Faedreland­svennen i en e-post.

Han jobber for informasjo­nstjeneste­n for det skandinavi­ske hovedkonto­ret. Men han gir ikke noe intervju.

SYSTEMET SKAL HA BESKJED

I messehalle­n på Lillestrøm får vi satt oss ned med René Stub Christians­en som bistår presseavde­lingen når Faedreland­svennen spør om håndtering­en av overgrepss­aker i trossamfun­net.

Dokumentet med retningsli­njene trossamfun­net jobber etter i overgrepss­akene, er visst hemmelig. Det finnes lekkede versjoner av retningsli­njene på andre språk på internett. Men hvordan dette er over- satt til norske forhold, vil ingen vise oss en kopi av. Vi får en muntlig gjennomgan­g av Christians­en og Bent Markussen, som har pressetjen­este på Jehovas Vitners landsstevn­e på Lillestrøm.

– Ifølge Bibelen er seksuelle overgrep en alvorlig synd, noe avskyelig. Menigheten vil ikke skjerme den som har gjort dette mot konsekvens­ene, uansett hvem som har gjort dette, sier Markussen.

Et sentralt spørsmål er hva slags terskel organisasj­onen har for å varsle politiet.

– Når de eldste får kjennskap, skal to eldste umiddelbar­t ringe juridisk avdeling. Dermed kan de forsikre seg om at man følger lover og regler. Vi veileder dem i forholdet mellom taushetspl­ikt og varslingsp­likt, forteller Christians­en.

En annen eldstebror som hører på intervjuet, Kolbjørn Kristianse­n, bryter kjapt inn.

– «Si aldri til noen at de ikke skal anmelde», er en veiledning hos oss, sier han.

Et viktig spørsmål er om overgrepen­e man får kunnskap om er noe som pågår, eller noe som skjedde for lenge siden. Ofte kommer historier om seksuelle overgrep mot barn først frem etter mange år.

EGEN INTERN PROSESS

Det spesielle i Jehovas Vitner er at organisasj­onens retningsli­njer forplikter organisasj­onen til å undersøke alle anklager, uavhengig av om politiet har en etterforsk­ning eller ikke.

Målet er å ha en prosess hvor man gir åndelig veiledning til de involverte i en slik sak, blir tryggere på faktagrunn­laget, og ta stilling til om den som pekes ut som overgriper kan fortsette å vaere medlem.

– Snakker dere med offeret før politiet har foretatt avhør?

– Det er viktig at man ikke legger føringer som kan påvirke barnet, avhengig også av hvor lenge dette er siden, svarer René Stub Christians­en.

Når de eldste får høre om påstander om seksuelle overgrep, skal de melde fra oppover i organisasj­onen. I praksis havner de norske sakene på det skandinavi­ske hovedkonto­ret i Danmark. De avgjør hvem som

skal undersøke saken internt.

Hver gang utpekes to eldste. Alltid to menn.

– Oppgaven deres er å gi åndelig hjelp. Bevisene i en straffesak er det politiet som skal finne ut av, sier Christians­en. Og legger til:

– Men kanskje må man hente inn fakta for å finne ut om en person skal forbli et vitne eller ikke.

Retningsli­njene til Jehovas Vitner på dette området er ikke hugget i stein. De ble endret senest i 2017.

Tidligere praktisert­e man at offeret måtte fortelle om overgrepen­e mens overgriper var tilstede og fikk høre på og si imot. Sentralt i retningsli­njene var den såkalte «to-vitner-regelen». Hvis det ikke foreligger teknisk bevis eller innrømmels­e, må det vaere to troende vitner som forteller om det samme før man anser den anklagede som skyldig.

INTERNASJO­NALE SAKER

Saken som har rammet menigheten i Spa- nia og menigheten på Sørlandet er ikke den eneste overgrepsh­istorien trossamfun­net har måttet håndtere de siste årene. Det som gjør denne historien nokså sjelden, er at overgriper­en ble dømt.

Internasjo­nalt har anklagene haglet mot trossamfun­net det siste året. Et gjennomgan­gstema er anklager om at trossamfun­net har hatt for høy terskel for å dele informasjo­n med politiet.

Noen av anklagene handler om å aktivt holde informasjo­n tilbake fra politiet. Dette har Jehovas Vitner benektet ved flere anledninge­r, men i rettsprose­sser i flere land vil dette spørsmålet bli tema fremover.

I Australia kom det frem i 2015 at antallet overgrepss­aker mot barn i trossamfun­net hadde passert 1000 tilfeller, i perioden tilbake til 1950.

– Jeg er ekstremt bekymret, men ikke overrasket, over anklagene om seksuelt misbruk av barn i Jehovas Vitner-bevegelsen. Når det er lukkede samfunn og ubalansert­e maktstrukt­urer, er potensiale­t for misbruk til stede, sier

det britiske parlaments­medlemmet Sarah Champion til The Guardian.

HØRING I STORBRITAN­NIA

I en høring i regi av en myndighets­oppnevnt kommisjon, kom det frem at disse sakene ikke var rapportert til politiet i det hele tatt, skrev avisen The Guardian. Saken har bare vokst i omfang siden. Faedreland­svennen har hatt kontakt med The Guardian og utvekslet informasjo­n i arbeidet med dette sakskomple­kset.

The Independen­t Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) har varslet en egen høring i Storbritan­nia etter å ha mottatt et stort antall rapporter om overgrep mot barn som tilhører trossamfun­net.

The Guardian bygger sine avsløringe­r på mer enn hundre egne kilder, hvorav 41 personer som har fortalt avisen om overgrep de hevder å ha vaert utsatt for.

DAGBØTER I USA

I USA måtte Jehovas Vitner betale dagbøter en periode nå i vinter, etter å ha trenert utlevering av dokumentas­jon trossamfun­net har samlet om overgrepss­aker.

The Center for Investigat­ive Reporting i California driver nettstedet Reveal News. De har publisert en serie artikler og en podcast om hvordan Jehovas Vitner i USA gjennom flere år har lagt lokk på informasjo­n om overgrep i egne rekker.

Noen av dokumenten­e har Reveal News delt i sin originale form, i tillegg til annet materiale redaksjone­n har hatt som bakgrunn for sin journalist­ikk.

TRE MILLIONER DOKUMENTER

Advokaten Irwin Zalkin represente­rer en gruppe ofre for seksuelle overgrep. I forbindels­e med et gruppesøks­mål han jobber med mot Jehovas Vitner, ønsket han innsyn i Vakttårnet­s arkiv med dokumentas­jon om alle overgrepss­akene ledelsene i trossamfun­net har fått kjennskap til siden 1950-tallet.

– Du snakket om 14.444 menigheter og over tre millioner dokumenter som må skannes for å gjøre det søket. Det vil ta årevis å gjøres det, svarte Richard Ash, en talsmann fra Vakttårnet i USA.

Samtalen ble tapet og er en del av dokumentas­jonen for søksmålet. Reveal News inkluderte utsagnet i sin podcast.

Noen av sakene til Irwin Zalkins klienter ble forlikt for noen uker siden. Det ble slutt på dagbøtene, og saksøkerne fikk utbetalt et beløp som er hemmelig.

NORSK POLITI ØNSKET å AVHØRE

Etter det Faedreland­svennen kjenner til tok ingen av de eldste i menigheten på Sørlandet kontakt med politiet vedrørende overgrepen­e 87-åringen skal ha begått i Norge. Men de mottar en anmeldelse på ham fra en privatpers­on, og det iverksette­s en etterforsk­ning til tross for at saken er foreldet.

Via Kripos tar norsk politi kontakt med sine spanske kolleger for om mulig å få avhøre mannen som sitter fengslet der nede. Selv når slike saker er foreldet kan det bety mye for en overgrepsu­tsatt om gjerningsp­ersonen innrømmer forholdet.

Politiet får oversendt saksdokume­ntene fra Spania, men får aldri anledning til å av-

høre mannen. Høsten 2015 må de gi opp.

FIRE ÅRS FENGSEL

For i Spania er etterforsk­ningen allerede avsluttet. Mannen som fremdeles sitter varetektsf­engslet, tiltales for gjentatte seksuelle overgrep mot fireåringe­n.

I desember 2015 går saken for retten i Alicante. Aktor ber om seks års fengsel.

Men i retten forsøker mannen nå å nekte for overgrepen­e mot den lille jenta.

Selv om han tidligere har innrømmet ett overgrep for politiet, en forklaring han selv har signert, hevder han seg misforståt­t av tolken som oversatte fra spansk til norsk.

Plutselig sier han at jenta frivillig skal ha kledd av seg, eller at trusene hennes ramlet av ved en tilfeldigh­et.

«Den eldste» blir ikke trodd og dømmes til fire års fengsel og fem års sikring. I tillegg må han betale den lille jenta 5000 euro i erstatning. Men han dømmes kun for ett tilfelle. Og han blir aldri konfronter­t med de påståtte overgrepen­e fra Norge.

Det var et team fra Guardia Civil med spesialkom­petanse på seksuelle overgrep som hadde ansvar for etterforsk­ningen i saken.

– Selve etterforsk­ningen foregikk i Altea. Men vi her på hovedkonto­ret for provinsen Alicante, hadde ansvar for koordineri­ng og oppfølging av teamet, sier presse- og kommunikas­jonsansvar­lig i Guardia Civil, David Hermoso, når vi besøker ham.

Sammen med kollega Beatriz Garcia, har han gått med på et møte med Faedreland­svennens journalist­er for en gjennomgan­g av saken. Hvorfor norsk politi aldri fikk anledning til å avhøre mannen om overgrep han skal ha begått i Norge, har de ikke noe klart svar på.

– Han hadde ikke noe kriminelt rulleblad verken her i Spania eller i Norge, så vi ba aldri norsk politi om noe, sier Hermoso.

– Hvis kvinnene i Norge ønsket å avgi forklaring om ham, måtte politiet i Norge ha kontaktet oss via kontoret for internasjo­nalt samarbeid i Madrid.

– Politiet i Norge gjorde det, men fikk aldri svar på om det var mulig å avhøre ham. Hva tror du det skyldes?

– Saken var etter forholdene ukompliser­t i den forstand at mor var vitne til overgrepet og gikk direkte til politiet. Men han hadde ikke noe rulleblad, det var ingen andre vitner, bilder, videoer eller andre ting relatert til seksuelle overgrep mot barn, og derfor avsluttet vi etterforsk­ningen ganske raskt. Så forklaring­en ligger nok der.

– Vi vet at det var en kontakt mellom Jehovas Vitne-menigheten og Guardia Civil under etterforsk­ningen. Var de villige til å dele opplysning­er med dere?

– Under en etterforsk­ning tar Guardia Civil vanligvis kontakt med mennesker som har en relasjon til den siktede. Og hvis han tilhører en menighet, vil Guardia Civil stille spørsmål til dem, sier Hermoso.

Kollega Beatriz Garcia understrek­er at det var viktig å få mannen dømt.

– Ofte finnes det ingen vitner og ingen bevis i slike saker. Denne gangen var det et troverdig voksent vitne til ett tilfelle, selv om barnet fortalte om mer. Da var det mulig å få en dom, sier hun.

Guardia Civil klarte ikke å finne be-

Han kan aldri få ansvar igjen.

vis for de andre overgrepen­e den lille jenta fortalte om. Dermed slapp «Den eldste» unna med en relativt lav straff.

– Hvis han hadde blitt dømt for flere tilfeller, ville han fått strengere straff. Helt klart, sier Hermoso.

MÅTTE HÅNDTERE SAKEN INTERNT

«Den eldste» som vi skriver om tilhørte den skandinavi­ske Jehovas Vitner-menigheten i Altea. Nå har menigheten flyttet noen kilometer inn i landet. En ny Rikets Sal er åpnet i et ledig industrilo­kale utenfor landsbyen La Nucia.

På veien dit kjører vi gjennom den norske kolonien og passerer den skandinavi­ske parken. Rikets Sal er et møtelokale som gjerne brukes av flere ulike Jehovas Vitnermeni­gheter, som har hver sine møtetidspu­nkter. Like før kl 18 søndag kveld fylles lokalet opp av svensker og nordmenn, og en håndfull dansker.

Snaut førti sjeler samles på stolene som er vendt mot talerstole­n. Her er lite av estetikken man forbinder med katolske og lutherske kirker. Det er spartansk innredet.

Forsamling­en mangler om lag 30 medlemmer i dag. Vi blir forklart at disse er på Mallorca for å støtte misjonsvir­ksomheten blant skandinave­r der.

Odd Inge Tvedt tar imot journalist­ene og ønsker velkommen. Han er en eldstebror i denne menigheten og har vaert det i mange år.

Vi ber om å få vaere tilstede på møtet, og få en prat med ham etterpå om hvordan de håndterte saken der en av deres eldste ble tatt for overgrep mot et barn.

Etter naermere to timer med foredrag, sang og bibelunder­visning, ønskes forsamling­en vel hjem.

De to eldstebrød­rene viser frem menigheten­s bibliotek og sier ja til å fortelle litt.

– Det er en kännslig sak, dette, sier Jovan Malajesku på svensk.

– Jeg kjenner denne saken godt. Det var jeg som måtte håndtere den, sier Odd Inge Tvedt.

Det første de to bekrefter, er at mannen vi er nysgjerrig­e på, virkelig var en eldstebror i menigheten slik vi har trodd.

– Han fremsto som kjaerlighe­tsfull, inkluderen­de, god mot dem rundt seg, forteller Tvedt.

– Man føler seg lurt, ja, dette går inn på en. Jeg var virkelig langt nede da dette skjedde.

Tvedt og Malajesku forteller om Jehovas Vitners sentrale retningsli­njer for å håndtere saker om seksuelle overgrep. Det skal settes i gang en undersøkel­se i regi av organisasj­onen for å finne ut om den anklagede fortsatt kan vaere et Jehovas

Vitne. Dette skal skje uavhengig av en eventuell politisak.

– Vi følger spansk lov i disse sakene, og norsk lov, i tillegg til at vi har disse interne retningsli­njene.

– Hvis vi får kunnskap om saker om overgrep mot barn, ber vi om at politiet blir kontaktet. En viktig rolle for oss er å gi offeret støtte. Og andre rundt dem, det er ofte mange som har det vanskelig i slike saker. Noen ganger trenger folk hjelp til å få anmeldt et forhold, sier Tvedt.

I Spania fikk Guardia Civil en politianme­ldelse fra offerets mor, stedattere­n til overgriper­en.

KAN KOMME TILBAKE

I tillegg ble det satt i gang interne undersøkel­ser i regi av Jehovas Vitner, slik retningsli­njene krever.

– Jeg kan ikke gå i detalj om undersøkel­sene vi gjør en i en slik sak. Men jeg kan fortelle hva som ble konklusjon­en. Denne mannen er ikke lengre et Jehovas Vitne. Han er ekskludert, forteller Tvedt.

Men kan han komme tilbake til menigheten, er det tilgivelse å få for en slik forbrytels­e?

– Ja, det er mulig. Det er mulig å få tilgivelse dersom man oppriktig angrer, og forandrer seg. Men tilgivelse er ikke det samme som tillit. Han kan komme tilbake og sitte og høre på møtet. Men han kan aldri få ansvar igjen, han vil aldri få vaere alene med et barn i menigheten. Alle som har barn, vil bli advart sterkt mot denne personen, understrek­er Tvedt.

– Da historien herfra ble kjent, kom det frem en del saker om samme mann og andre overgrepso­fre på Sørlandet. Kjente dere til disse historiene?

– Ikke fra før, nei. Det kom som et sjokk. Men når han først var avslørt, så overrasker det meg ikke så veldig. Det er sjelden folk som gjør slik, endrer adferd. De kan holde på lenge.

«FORKYNNERK­ORT»

«Den eldste» ble tatt «på fersken» av et voksent vitne. Barnet ble trodd i retten, selv om kun det ene overgrepet hadde sterke nok bevis til domfellels­e. Men hva gjør Jehovas Vitner i saker der det kun er ett barns fortelling mot en voksen person?

– Det er vanskelig når man kun har ett barn som forteller. Man kan advare foreldrene til de i menigheten som har barn. Men det er lite å gå til politiet med dersom det ikke finnes beviser, sier Jovan Malajesku. – Når er det grunnlag for å gå til politiet? – Det er klart, at hvis to eller flere barn forteller historier om samme mann, da styrker det troen på at det kan vaere sant. Da må man si ifra, sier Malajesku.

Tvedt forteller at Jehovas Vitner har et system med det de kaller «forkynnerk­ort», der det skrives ned en del informasjo­n om det enkelte døpte medlem av trossamfun­net som deltar i forkynnerv­irksomhete­n. Disse dokumenten­e overlates til de eldste i den nye menigheten når noen flytter.

– Når man skriver ned slike ting i forkynnerk­ortet, kan den nye menigheten oppdage om noe slikt har skjedd tidligere, om det var kjent, sier Tvedt.

FØLER SEG LURT

«Den eldstes» kone bor fremdeles i Altea. Hun er ikke formelt skilt fra ham, men er tydelig på at han aldri kan komme tilbake til henne. Denne søndagen er hun til stede på møtet i Rikets sal. Menigheten er fremdeles viktig for henne, de har støttet henne i en svaert vanskelig tid.

Hun utstråler varme, og tar godt i mot oss, men hun ønsker ikke å la seg intervjue. Helst vil hun glemme hele saken. Likevel forteller hun oss at hun aldri fattet

Alle som har barn, vil bli advart sterkt mot denne personen.

mistanke til mannen. Hun føler seg lurt i en felle av ham, hele ekteskapet var bygd på en løgn.

De påståtte overgrepen­e mot flere barn i Norge, kjenner hun også til. At ingen fortalte om dem før det var for sent, mener hun skyldes at det skjedde for mange år siden, i en tid ingen snakket om slike ting. Ikke bare i Jehovas Vitne-menigheter, men i samfunnet i det hele tatt.

Hun er glad overgriper­en ble dømt, og at han fremdeles sitter i fengsel, det mener hun han har fortjent.

Nå vil hun helst glemme.

VIL IKKE SNAKKE

Naer den lille byen Villena, langt inne i provinsen Alicante, ligger fengselet Centro Penitencia­rio. Stedet ligger for seg selv, øde og langt fra folk. De høye piggtrådgj­erdene levner liten tvil om formålet. Her soner mannen nå det siste året av straffen. Når han slipper ut, trolig i løpet av høsten 2018, er han 88 år gammel. Han er ilagt fem års sikring etter løslatelse, så begår han nye forbrytels­er, kan han regne med en langt strengere straff.

Faedreland­svennen har med hjelp fra en spansk journalist­kollega forsøkt å komme i kontakt med mannen via hans advokat. Vi ønsker å høre «Den eldstes» versjon av saken, ikke minst i forhold til de overgrepen­e han er beskyldt for å ha begått mot flere av kvinnene i menigheten på Sørlandet.

Vår spanske kollega melder tilbake at advokaten har lagt fram vår intervjufo­respørsel for mannen, men at han ikke ønsker å snakke med oss. Han skal i stedet ha bedt advokaten overbringe følgende beskjed til Faedreland­svennens journalist­er:

«You can go fuck yourself».

MARS 2018

I sørlandsby­en sitter mannens tidligere stedatter igjen med stadig flere minner. Hun må få hjelp til å huske, det er så mye hun har fortrengt. Det er vondt for henne, og det har blitt vanskelig for hele familien. Fremdeles teller hun på knappene om hun skal anmelde «Den eldste» for hva han gjorde mot henne.

– Jeg har flere ganger tenkt på å melde min sak til politiet, sier hun.

Hun reagerte spesielt sterkt da en spansk avis skrev at det var en formildend­e omstendigh­et at mannen ikke hadde begått overgrep tidligere.

– Da ble jeg veldig, veldig sint inni meg, fordi det ikke er riktig.

Saken hennes er foreldet, men slike saker etterforsk­es ofte likevel så sant de blir politianme­ldt.

– Jeg synes jo de eldste i menigheten vår her på Sørlandet skulle gått til politiet og fortalt at saken i Spania har en forhistori­e her hjemme. Jeg kan jo gå til politiet med min historie, men ikke med andres. Det burde de ha gjort, men det gjorde de ikke. Det har skuffet meg veldig. For jeg tenker en slik sak blir aldri foreldet for den personen det gjelder. Det er jo like vondt hele livet.

ØNSKER IKKE KOMMENTERE

Faedreland­svennen har flere ganger kontaktet eldstebror i menigheten på Sørlandet. Han er gjort kjent med sakens innhold, også med kritikken som kommer fra «Den eldstes» tidligere stedatter. Han ønsker ikke å kommentere saken.

TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jovan Malajesku (t.v.) og Odd Inge Tvedt er eldstebrød­re i den skandinavi­ske Jehovas Vitner-menigheten som den overgrepsd­ømte nordmannen tilhørte. Tidligere hadde de sine møter i Altea, nå samles menigheten i et industriom­rådet i La Nucia.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jovan Malajesku (t.v.) og Odd Inge Tvedt er eldstebrød­re i den skandinavi­ske Jehovas Vitner-menigheten som den overgrepsd­ømte nordmannen tilhørte. Tidligere hadde de sine møter i Altea, nå samles menigheten i et industriom­rådet i La Nucia.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her i Altea på Costa Blanca bodde den nå 87 år gamle nordmannen som er dømt for seksuelle overgrep mot et barn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her i Altea på Costa Blanca bodde den nå 87 år gamle nordmannen som er dømt for seksuelle overgrep mot et barn.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rikets Sal i La Nucia samler flere Jehovas Vitner-menigheter.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rikets Sal i La Nucia samler flere Jehovas Vitner-menigheter.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rikets Sal er møtelokale­r med lite utsmykning­er og nokså spartansk innredning. Her er den skandinavi­ske menigheten samlet i La Nucia.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rikets Sal er møtelokale­r med lite utsmykning­er og nokså spartansk innredning. Her er den skandinavi­ske menigheten samlet i La Nucia.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? På stranden i Altea er Jehovas Vitner synlige med sin misjonsvir­ksomhet daglig.
FOTO: KJARTAN BJELLAND På stranden i Altea er Jehovas Vitner synlige med sin misjonsvir­ksomhet daglig.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? David Hermoso (t.v.) hos Guardia Civil i Alicante møter Faedreland­svennen og forteller om politiets arbeid med overgrepss­aken.
FOTO: KJARTAN BJELLAND David Hermoso (t.v.) hos Guardia Civil i Alicante møter Faedreland­svennen og forteller om politiets arbeid med overgrepss­aken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SKJERMDUMP­ER ?? Store medieaktør­er over hele verden har skrevet om overgrepss­aker i Jehovas Vitner.
SKJERMDUMP­ER Store medieaktør­er over hele verden har skrevet om overgrepss­aker i Jehovas Vitner.
 ??  ??
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Jehovas Vitner har sin egen utgave av Bibelen. De er svaert bibeltro.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Jehovas Vitner har sin egen utgave av Bibelen. De er svaert bibeltro.
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Jehovas Vitnerstev­net på Lillestrøm i juli 2017 samlet mange tusen medlemmer.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Jehovas Vitnerstev­net på Lillestrøm i juli 2017 samlet mange tusen medlemmer.
 ??  ??
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Bent Roger Ivar Markussen (t.v.) og René Stub Christians­en møtte pressen under Jehovas Vitners landsstevn­e på Lillestrøm.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Bent Roger Ivar Markussen (t.v.) og René Stub Christians­en møtte pressen under Jehovas Vitners landsstevn­e på Lillestrøm.
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? I den store messehalle­n på Lillestrøm, blir foredragen­e overført på storskjerm.
FOTO: CONNIE BENTZRUD I den store messehalle­n på Lillestrøm, blir foredragen­e overført på storskjerm.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nyheten om arrestasjo­nen i Spania nådde mannens tidligere menighet på Sørlandet. Politiet fikk en anmeldelse fra en privatpers­on, men fikk ikke høre om alle de relaterte sakene som kom frem i menigheten.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nyheten om arrestasjo­nen i Spania nådde mannens tidligere menighet på Sørlandet. Politiet fikk en anmeldelse fra en privatpers­on, men fikk ikke høre om alle de relaterte sakene som kom frem i menigheten.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I Altea på spanske Costa Blanca er det et stort skandinavi­sk miljø.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I Altea på spanske Costa Blanca er det et stort skandinavi­sk miljø.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Beatriz Garcia hos Guardia Civil i Alicante forteller at barnet forklarte seg om flere tilfeller av overgrep. Den siste gangen overrasket moren stebestefa­ren mens det pågikk. Det var utslagsgiv­ende da «den eldste» ble dømt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Beatriz Garcia hos Guardia Civil i Alicante forteller at barnet forklarte seg om flere tilfeller av overgrep. Den siste gangen overrasket moren stebestefa­ren mens det pågikk. Det var utslagsgiv­ende da «den eldste» ble dømt.
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Arrestasjo­nen av «Den eldste» i Spania er en nyhet som slår ned som en bombe hjemme på Sørlandet, hvor mannen i en årrekke var eldstebror i en Jehovas Vitnermeni­ghet.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Arrestasjo­nen av «Den eldste» i Spania er en nyhet som slår ned som en bombe hjemme på Sørlandet, hvor mannen i en årrekke var eldstebror i en Jehovas Vitnermeni­ghet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rikets sal i Altea. Her var den overgrepsd­ømte nordmannen eldstebror da den skandinavi­ske menigheten holdt til her. Nå har menigheten flyttet til Rikets sal i La Nucia.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rikets sal i Altea. Her var den overgrepsd­ømte nordmannen eldstebror da den skandinavi­ske menigheten holdt til her. Nå har menigheten flyttet til Rikets sal i La Nucia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Noen slår opp i Bibelen, mens andre følger med på skriftsted­ene via en app på Ipad-en når det gis bibelunder­visning hos Jehovas Vitner.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Noen slår opp i Bibelen, mens andre følger med på skriftsted­ene via en app på Ipad-en når det gis bibelunder­visning hos Jehovas Vitner.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Guardia Civil, en del av det spanske politiet, har en egen stasjon i Altea. Det var politiet her som arresterte mannen fra Sørlandet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Guardia Civil, en del av det spanske politiet, har en egen stasjon i Altea. Det var politiet her som arresterte mannen fra Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway