Fædrelandsvennen

Ny «Nesejenta» til 50 mill.

Spangereid-rederiet Nesefisk har signert kontrakten for sin femte «Nesejenta» i rekka. Garnbåten på 110 fot skal leveres i 2020.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Ja, mi kan’kje rektig holde oss, vettu, humrer den joviale fiskebåtre­deren August Fjeldskår bekreftend­e når Faedreland­svennen spør om han har handlet garnbåt.

Denne uka ble nemlig kontrakten på det som skal bli den femte Nesejenta i rekka, til en verdi på rundt 50 millioner norske kroner, signert på Vestvaerft­et i Hvide Sande på Jyllands vestkyst.

Som for de to foregående båtene eierselska­pet Nesefisk har kjøpt av Vestvaerft­et, bygges nye Nesejenta i Gdansk i Polen før den utstyres på verftet i Danmark. Bak Nesefisk AS står trioen August Fjeldskår (60 prosent eierandel), sønn og skipper Kjetil Fjeldskår (26 prosent) og administra­tiv leder Reidar Svendsen (14 prosent).

Båten blir 35 meter lang og snaue ni meter bred med motorkraft på 1000 hk. Den innredes for ti personer og har lasteplass for 2000 kasser fisk, tilsvarend­e 50– 100 tonn alt etter hvor mye som pakkes i hver kasse.

– Må LIGGE I FORKANT

– Den er litt lengre, og noe smalere enn nåvaerende Nesejenta, og passer akkurat inn på Båly. Vi kan ikke ha den noe større, for da kommer vi ikke inn moloåpning­en til kaia. En annen fordel er at vi får større radius med høyere marsjfart på båten, noe som har mye å si når vi seiler rundt 300 nautiske mil på en tur, sier Fjeldskår.

Med fiske så langt bort som vestsiden av Shetland, er det å komme raskt til land viktig når man skal levere så fersk fisk som mulig.

Det er eierselska­pet Nesefisk, som eier nåvaerende Nesejenta, som er kontraktsm­otpart for verftet i Danmark.

– Vi har jo tro på det vi holder på med, og må hele tida ligge i forkant. Så synes vi også det er greit å ha nye båter, med tanke på drifts- og vedlikehol­dskostnade­r, sier fiskeren.

Resultatet fra i fjor, 37 millioner før skatt av en omsetning på snaue 65 millioner kroner, viser også at det er penger i det Fjeldskår holder på med. Så skal det i rettferdig­hetens navn nevnes at det var et kvotesalg som bragte overskudde­t til himmels for eierselska­pet Nesefisk i 2016.

UVISS SKJEBNE

Skjebnen til den nåvaerende Nesejenta, som ble døpt i november 2011, er foreløpig ikke avgjort.

– Det kan hende vi beholder den også da vi har kvoter til det, men det har vi god tid til å tenke på, forteller Fjeldskår.

Byggeprose­ssen starter om ett år, og derfor er ikke alt av utstyr på den nye båten fastsatt ennå.

– Det dukker opp nye ting hele tida. For vår del som garnfisker­e er for eksempel et instrument som måler strømmen helt ned i fem meters lag i sjøen, og hjelper oss å bestemme hvor garnet skal settes, veldig nyttig, sier fiskeren.

Kravene til komfort har også endret seg fra da Fjeldskår var ung fisker på slutten av 70-tallet.

– Da vi var på Lofotfiske før ringte vi hjem hver søndag kveld klokka ti og fortalte at vi var i live. Nå skal de ansatte helst ha kontinuerl­ig tilgang til Facebook og internett, noe de forøvrig har allerede på den nåvaerende Nesejenta, humrer Fjeldskår.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: VESTVAERFT­ET ?? Slik vil den nye Nesejenta bli seende ut når den leveres til Båly en gang i 2020.
ILLUSTRASJ­ON: VESTVAERFT­ET Slik vil den nye Nesejenta bli seende ut når den leveres til Båly en gang i 2020.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nåvaerende «Nesejenta» til kais ved Reine i Moskenes kommune under Lofotfiske i fjor.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Nåvaerende «Nesejenta» til kais ved Reine i Moskenes kommune under Lofotfiske i fjor.
 ?? ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND ?? August Fjeldskår, her avbildet under Kanaldagen på Båly 2017.
ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND August Fjeldskår, her avbildet under Kanaldagen på Båly 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway