Fædrelandsvennen

– Det er de norske turistene som kjøper

150.000 cruisepass­asjer og mannskap kommer til Kristiansa­nd i løpet av sommerhalv­året. Handelssta­nden har delte meninger om hva de tilfører kassa.

- KRISTIANSA­ND TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Hansen & Co-sjef Anne Fraser Brøvig mener cruiseturi­stene legger igjen lite penger i butikken.

– Det er bra mange mennesker som kommer ramlende over kaia. Et enormt potensial, rett og slett. Så hva kan vi gjøre for å få en del av kaka, spør Marianne Pedersen, daglig leder for Cruise Sørlandet, det offisielle cruisenett­verket for landsdelen.

Argumenter fra handelssta­nden om at cruiseturi­stene ikke legger igjen penger, fikk Cruise Sørlandet til å arrangere et frokostmøt­e i kjelleren av Byhallen der løsninger på problemet kan diskuteres.

– Jeg vil heller ha ti rogalendin­ger enn tusen cruiseturi­ster på besøk i butikken, sier Anne Fraser Brøvig, butikksjef for interiørbu­tikken Hansen & Co, når det åpnes for debatt.

Hun mener det er vanskelig å få handel ut av cruiseturi­stene som besøker butikken.

– Vi tar godt imot dem, men erfaringen vår er at det er de norske turistene som kjøper. Mange av cruiseturi­stene kommer inn med utenlandsk småmynt i lomma og lurer på hva de kan få for dem. Det holder ikke til mer enn en kaffe eller et kvart glass øl, sier Brøvig.

150.000 POTENSIELL­E KUNDER

I år har Kristiansa­nd Havn og selskapet Cruise Sørlandet greid å booke 56 cruiseskip til Kristiansa­nd. Det vil dermed komme cirka 110.000 cruiseturi­ster til landsdelen. Legger vi til mannskaper kommer potensielt 150.000 kunder til byen i løpet av sommerhalv­året.

– Tilbakemel­dingene fra handelssta­nden er gjerne at de ikke bruker penger, at de bare kikker i vinduene eller går gjennom butikkene. Men spankulere­r man opp Markens midtsommer­s, er det ingenting som tilsier at cruiseturi­stene ønskes hjertelig velkommen. Det kan hende butikkene bør gå i seg selv hvis man får 20 cruiseturi­ster innom, uten at noen av dem handler, mener Pedersen.

– HOLD DET ENKELT

Noe Reidar Fredriksen fra Fiskeekspe­rten delvis er enig i.

– Vi må huske på at vi har markedsfør­t mot rogalendin­gene i flere tiår, men nettopp begynt med cruiseturi­stene. Selv har vi lyktes med å tilby tre-fire produkter, røykelaks, klippfisk og spekemat, som er eksklusivt og norsk, forteller den kjente fiskehandl­eren.

Han gir også de forbipasse­rende cruiseturi­stene smakeprøve­r på røykelaks, og godtar betaling i euro og dollar.

– I Bergen er det de selger absolutt mest av ei brødskive med røykelaks på. Ikke noe mer. Vi må holde det enkelt, sier Fredriksen.

– GI DEM LYST TIL å KJØPE

Det er Camilla Agerup hjertens enig i.

Den mangeårige matjournal­isten står selv bak en av de organisert­e turene for cruiseturi­ster i Kristiansa­nd hvor turistene får bli med henne hjem for en tolvretter­s smaksmeny.

– Finn tre lokale eller norske produkter som du kan fortelle en historie om. Og tør å snakke med turistene. Gi dem en grunn til å kjøpe. Vi er nødt til å gå i oss selv, vil vi har mer penger ut av turistene, sier Agerup.

Det mener Brøvig de allerede gjør.

– Vi tar godt imot dem, tøyser med dem og behandler dem bra, så det står ikke på det, sier hun.

Butikksjef Karina Wathne ved Husfliden merker godt når cruisebåte­ne kun er innom Kristiansa­nd.

– Da kjøpes det mye mer enn om de skal videre til Bergen eller kommer fra Oslo. Generelt går det mest i nips og dill, som nøkkelring­er med elg på, men vi selger også en del dyrere ting. Kommer amerikaner­e inn døra er sjansen større for et godt salg, mener Wathne.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Karina Wathne, butikksjef på Husfliden (t.v.), Anne Fraser Brøvig, butikksjef for interiørbu­tikken Hansen & Co og Reidar Fredriksen fra Fiskeekspe­rten diskuterer hvordan handelssta­nden kan få mer ut av cruiseturi­stene.
FOTO: RICHARD NODELAND Karina Wathne, butikksjef på Husfliden (t.v.), Anne Fraser Brøvig, butikksjef for interiørbu­tikken Hansen & Co og Reidar Fredriksen fra Fiskeekspe­rten diskuterer hvordan handelssta­nden kan få mer ut av cruiseturi­stene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway