Fædrelandsvennen

– Barn fra lukkede trossamfun­n mer sårbare

■ En mann (40) forteller om seksuelle overgrep i Jehovas Vitner. – Jeg har slitt mye i relasjon til andre, sier han. ■ – Barn fra lukkede trossamfun­n er mer sårbare, sier Kaja Hegg i Redd Barna. ■ Nå vil Venstre kutte offentlig støtte til trossamfun­n so

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Systemet i Jehovas Vitner lager rom for at barn blir misbrukt, mener en mann i førtiårene fra Sørlandet.

Selv forteller han at han har blitt utsatt for overgrep eller forsøk på overgrep fra i alt fire menn i Jehovas Vitner. Tre av dem eldstebrød­re. Flere av overgrepen­e skal ha foregått i Rikets Sal.

– En av mennene lokket barna med kamferdrop­s og ville vi skulle ta hånda ned i lomma på dressbuksa hans. Selv opplevde jeg mest lokking, men han var en stor mann, så noen barn opplevde ham nok som truende.

TROR DE VOKSNE VISSTE

Han var under ti år da forsøkene på overgrep skal ha skjedd. Likevel klarte han stort sett å komme seg unna. Men slik var det ikke for alle.

– Jeg vet at han forgrep seg veldig mye på en barndomsve­nn av meg. Det var ulike former for grove seksuelle overgrep. Kameraten min var bare fem år da det startet.

– Tror du noen i menigheten visste om at disse overgrepen­e da de skjedde?

– Ja. Min far som var eldstebror i Jehovas Vitner sa jeg måtte holde meg unna denne mannen og ikke ta imot sukkertøy fra ham. Det er jo rart at han skulle si det hvis han ikke visste.

Om det fra menigheten­s side ble gjort noe forsøk på å stanse mannen, vet han ikke. Så vidt han kjenner til gikk de eldste heller aldri til politiet.

AVVISER KJENNSKAP

Faedreland­svennen har kontaktet en eldstebror i menigheten det gjelder. Vedkommend­e avviser et hvert kjennskap til de påståtte overgrepen­e.

– Jeg var eldste i menigheten også på den tiden og burde ha hørt om det hvis det var snakk om noe slikt, sier han.

Han sier også at dersom menigheten hadde hatt kunnskap om en slik sak, ville praksis vaert å gå til politiet.

Mannen i 40-årene forteller at vold var svaert vanlig i menigheten han tilhørte.

– Jeg husker det var sånn i Rikets sal når jeg vokste opp, man så helt åpenlyst at det var vold fra foreldre mot barn.

– Inne i Rikets sal?

– Ja. Eller de tok dem med ned i kjelleren, og så hørte du at barna ropte og at de fikk ris.

Selv har han også opplevd vold og forteller at han var mye redd.

«NORMALT» å STRAFFE BARN

Mens det ellers i samfunnet allerede tidlig på 70-tallet ble uak-

septabelt å avstraffe barn fysisk, støttet Jehovas Vitner seg på sin egen bok, «familiebok­a», når det kom til barneoppdr­agelse. Ifølge denne boka var det greit å straffe barn fysisk, og først mot slutten av 80-tallet ble dette endret. Loven som gjorde det forbudt å slå barn, var allerede innført i Norge.

Også foreldrene hans forholdt seg til «Familiebok­a», og har aldri erkjent at volden som ble brukt var ulovlig.

– De hevder at det var normalt å slå barn på 80-tallet. Ikke bare i Jehovas Vitner, men over alt i samfunnet. Men jeg har snakket med mange jevnaldren­de utenfor Jehovas Vitner, de reagerer veldig og sier dette slett ikke var normalt.

Han sier han kjenner andre Jehovas Vitner som har opplevd lignende vold som barn. Heller ikke de får foreldrene til å innrømme at voldsbruke­n var i utakt med resten av samfunnet.

BLE RYSTET

Det er mange år siden han valgte å gå ut av menigheten, men fremdeles er store deler av familien Jehovas Vitner. Selv om det har gått mange år, er han ennå preget av det han opplevde som liten gutt.

– Det kunne gått enda verre, men det er ille nok. Det har gjort at jeg har slitt mye i relasjon til andre mennesker.

Men for ham er det viktig at ting kommer fram i lyset, slik at historien ikke gjentar seg. Da han fikk høre om saken fra Spania hvor en eldstebror hadde forgrepet seg på en fire år gammel jente, ble han rystet.

– Jeg hadde ikke fjerneste anelse om at dette fremdeles var så grovt. Det virker ikke som Jehovas Vitner har tatt de grepene de burde. Med så alvorlige ting må de rett og slett gå til politiet, ikke bidra til å beskytte overgriper­e. Det som har skjedd med meg, har skjedd, det kan vi ikke gjøre noe med, bortsett fra å ikke la det gjenta seg.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mannen i 40-årene forteller at han skal ha blitt utsatt for overgrep eller forsøk på overgrep av fire ulike menn i Jehovas Vitner.
FOTO: JACOB BUCHARD Mannen i 40-årene forteller at han skal ha blitt utsatt for overgrep eller forsøk på overgrep av fire ulike menn i Jehovas Vitner.
 ??  ??
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen fredag 13. april.
FAKSIMILE Faedreland­svennen fredag 13. april.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? «Familiebok­a» inneholder klare oppfordrin­ger om å tukte barn blant annet ved å bruke ris.
FOTO: JACOB BUCHARD «Familiebok­a» inneholder klare oppfordrin­ger om å tukte barn blant annet ved å bruke ris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway