Fædrelandsvennen

– Vi ønsker bare fred

Det voldsomme rakettangr­epet tidlig lørdag morgen fikk syrerne ut av dynene. Fulle av frykt hyller de freden, for snart er borgerkrig­en over, tror de.

- TEKST: ARILD I. OLSSON arild.inge.olsson@aftenblade­t.no -

– De store nasjonene leker med Syria, og vi er ofrene, sier Zaher al-ali. Han våknet til det voldsomme rakettangr­epet ved Damaskus lørdag morgen.

Maisoun al-ali våknet av noen voldsomme danserytme­r grytidlig lørdag morgen i Damaskus. Hun fant snart ut at det ikke var noen heftig beat som utspilte seg, men et voldsomt rakettangr­ep like ved den syriske hovedstade­n.

Aftenblade­t treffer henne og mannen Zaher al-ali på grensen mellom Libanon og Syria. De tar en liten time-out i nabolandet nå, men først er det kaffe på en veikro i Bekaadalen.

Paret forteller at livet går sin vante gang i Damaskus. At det er fredelig og kontroller­t, men at en uro ulmer under overflaten.

– Jeg er redd hele tida, og har vaert det lenge. Våkner om natten av biler som kjører forbi. Av høye stemmer der ute i mørket.

Maisoun al-ali mistet en venninne i en skyteepiso­de for et år siden. Hun gikk ut på balkongen sin i leilighete­n i utkanten av Damaskus, da hun plutselig ble skutt. Livet var over.

Hun ble et meningsløs­t offer for borgerkrig­en. Fortsatt vet ingen hvem som skjøt. Fortsatt vet ingen hvorfor noen skjøt. Sannsynlig­vis var det et uhell.

DE SOM LEKER MED SYRIA

– Vi ønsker bare fred, men de store nasjonene leker med Syria. De leker krig og vi er ofrene, sier Zaher al-ali.

Han sier at han er sint inni seg, selv om han går med roen utenpå som en maske. Og hver dag er det bomber og eksplosjon­er å høre.

– Det er blitt slik at det er rart om det er helt stille en dag, utdyper han.

Nygifte Hassan al-sabbagh våknet også av rakettangr­epet. Han sier at det har vaert rolig lenge nå, i den syriske hovedstade­n, og han

tror det vil forbli stabilt.

– Nå skal vi på bryllupsre­ise til Libanon. Jeg tror ikke vi har grunn til å vaere engstelige for noe her, sier han, og legger til at borgerkrig­en snart er over. Han bekymrer seg ikke for framtida.

Må RENSKE UT TERRORISTE­R

Taxisjåfør­en Samer Mousili fra Damaskus har kjørt folk fra den syriske hovedstade­n til grensen mot Libanon, en kjøretur på 40 minutter.

– Krigen i Syria er snart over. Det er bare i Idlib at det fortsatt finnes terroriste­r. Så snart haeren har rensket dem ut, kan livet gå videre som normalt, sier Mousili.

Han skryter av at syrerne tar til gatene og demonstrer­er, når de blir angrepet.

– Vi er ikke som folk i Israel. Der løper de i tilfluktsr­om og gjemmer seg, ler han.

To israelske kampfly drøn- ner over hodene våre, midt i den grønne og frodige Bekaadalen. Kanskje er de her for å rekognoser­e, eller kanskje vil de bare vise at de kan bombe oss når som helst. Hvis de vil.

På KANTEN AV TILVAERELS­EN

Såvidt inne på libanesisk territoriu­m er vi på besøk i flyktningl­eirene naermest grensen, der krigsflykt­ningenes tilvaerels­e er elendige på det syvende året.

Ved vanningska­nalen henter leirens kvinner vann til å vaske med. Drikkevann får de av FN. Nå om våren er det tørt og fint her, men om vinteren vasser flyktninge­ne rundt i snø, slaps og ankeldyp gjørme.

Barna plukker søppel og holder området ryddig. Vi er helt inntil landet de måtte flykte fra, da IS inntok hjembyen Raqqa. Nå holdes Raqqa av kurdiske styrker.

SLITER MED DET MESTE

Youssef al-ahmed har vaert her i seks år. Leiren han bor i kalles Løkfabrikk­en, ettersom den ligger ved ruinene til et gammelt løkpakkeri. Ironisk nok fungerte løkpakkeri­et som tilholdsst­ed for den syriske etterretni­ngstjenest­en de 30 årene Syria okkuperte Bekaadalen. De torturerte folk her. I Beirut hvisket man bare at den-og-den hadde havnet i Anjaar. Alle visste det betød at de aldri ville få se dem igjen.

Aftenblade­t var på besøk her for fire år siden også. Og selv om forholdene i leiren er blitt bedre med tiden, sliter flyktninge­ne med det aller meste: Sykdommer, dårlig kosthold, ledighet og bunnløs fattigdom.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Syriske flyktninge­r i Bekaadalen. Kalaf alahmad (midten) og Youssef al-ahmad (til høyre) sammen med noen av barna i familien ser nyheter fra hjemlandet på fjernsynet. Men aller best liker Kalaf å se på fotball. Barcelona er favorittla­get.
FOTO: JARLE AASLAND Syriske flyktninge­r i Bekaadalen. Kalaf alahmad (midten) og Youssef al-ahmad (til høyre) sammen med noen av barna i familien ser nyheter fra hjemlandet på fjernsynet. Men aller best liker Kalaf å se på fotball. Barcelona er favorittla­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway