Fædrelandsvennen

Vil ta krafttak mot plast

- EVA MYKLEBUST

Petter N. Toldnaes, nyvalgt i Venstres sentralsty­re, vil gjøre Lillesand til Norges første plastfrie by.

Venstre i Lillesand foreslår forbud for å få bukt med forbrukspl­asten.

Lillesand Venstre foreslår at Lillesand skal bli Norges første plastfrie by, og vil få forslaget behandlet i bystyret.

– Tromsø og Moss har tatt sine initiative­r. Det er et stort engasjemen­t mot plast i havet og plast på avveie. Det er mye som kan gjøres. Lillesand kan profilere seg som en by som tar vare på havet. Det betyr ikke at all plast forsvinner, men at man gjør så godt man kan i kommunal og offentlig sektor, utdyper Petter Toldnaes (V) overfor Faedreland­svennen.

VIL BLI FØRST

Bakgrunnen for plastengas­jementet er kjent. Enorme mengder plast flyter rundt i havet og som brytes ned til mikroplast.

Bilder av dyr som dør fordi de har spist plast, eller viklet seg inn i plast og tau har vekket et folkelig engasjemen­t mot plastembal­lasjen.

Lillesands ordfører Arne Thommassen (H) fikk høre om forslaget fredag kveld.

– Det ville vaere voldsomt defensivt å avvise forslaget. Vi må bruke litt tid sammen med rådmannen for å se på hva som er mulig, og hvilke konsekvens­er det kan få. Vi tar innspillet på største alvor. Det er en problemati­kk vi er godt kjent med, og som vi bruker mye ressurser på å rydde opp hver dag.

à LA RØYKELOVEN

Men hva er det egentlig som skal forbys? Petter Toldnaes’ partikolle­ga Bjørnar Heldal mener det først og fremst er forbrukspl­asten som må vekk:

– Det er de enkle tingene som plastposer på butikkene, og engangsbes­tikket til kebaben og festene våre. Det er også viktig å signaliser­e til de som pakker inn varene at plast at dette er en trend vi ønsker oss bort fra, sier han.

– Men dette høres ut som forbrukerm­akt. Hva kan politikern­e gjøre?

– Mange sier at de ikke evner å endre livet sitt dramatisk selv. Noen må sette grenser og forbud som gjør det enklere for forbrukern­e og endre livet sitt. Da må vi som politikere tørre å ta et standpunkt. Jeg tror at dette kan sammenlign­es med røykeloven. Det hørtes skremmende og omfattende ut først, men så gikk det smertefrit­t.– Er forslaget realistisk?

– Ja, jeg mener dette er fullt realistisk. Sier Tromsø at de kan klare det, er jeg helt sikker på at en liten kommune som Lillesand kan klare det, og det er helt realistisk at vi kan vaere først, svarer Toldnaes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway