Fædrelandsvennen

Redd Barna-rådgiver: – Barn fra lukkede trossamfun­n er mer sårbare

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Lukkede trossamfun­n isolerer barna fra omverdenen, og det kan gjøre det vanskelige­re å oppdage vold og overgrep, mener Redd Barna.

Allerede på begynnelse­n av 2000-tallet startet Redd Barna opp et prosjekt initiert av unge mennesker som hadde brutt med isolerte trossamfun­n.

– Den gangen identifise­rte vi mange ulike utfordring­er knyttet til det å vokse opp i et trossamfun­n og saerlig det med å bryte ut og så få god hjelp i ettertid, sier rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg til Faedreland­svennen.

Selv om overgrep og vold mot barn skjer overalt, merket Redd Barna seg i løpet av prosjektet at det var spesielle utfordring­er knyttet til utsatte barn som tilhørte lukkede trossamfun­n.

– Jo mer lukket og isolert barnet lever, jo mer sårbart er det, sier Hegg.

Faedreland­svennen brakte fredag historien om en 87-åring som sitter fengslet i Spania, dømt for overgrep mot en fireåring. Mannen skal ha begått lignende overgrep på Sørlandet.

Ofte oppdages overgrep på barn gjerne av voksne på andre oppvekstar­enaer. For barn i små isolerte samfunn er deltakelse­n på slike arenaer mindre og dermed minsker også sjansen for at overgrep fanges opp.

– Det blir vanskelig å få øye på barnet, siden omverdenen ikke slipper til, sier Hegg.

BEKYMRET FOR AT BARNA IKKE BLIR TRODD

I snitt tar det 17 år før en overgrepsu­tsatt forteller sin historie til noen, ifølge en norsk studie.

– Det gjelder ikke spesielt for dem som er i lukkede trossamfun­n, sier Hegg.

– Men det er kanskje enda tyngre og vanskelige­re for dem å fortelle, fordi man i slike samfunn kan bruke gruppen eller religiøsit­eten som et press.

For Redd Barna håper å spre informasjo­n om barns rettighete­r, samt krav om rapporteri­ng og oppfølging av volds- og overgrepss­aker.

– Når disse barna først forteller, er vi bekymret for at de ikke blir hørt, sett og trodd. Hvis de tilhører et isolert trossamfun­n med liten kontakt med andre oppvekstar­enaer, kan det føre til at overgrep ikke blir avdekket og fulgt opp på en måte som ivaretar barns rettighete­r, sier Hegg.

VANSKELIG

Et av de sterkeste inntrykken­e hun sitter igjen med er at noen av barna opplever å bli utstøtt av trossamfun­net hvis de forteller om overgrep.

– Inntrykket er at de ofte lever under et stramt regime, der lojalitet er en kultur. Trusselen om sosiale sanksjoner og utstøtelse er massiv, og det kan jo forklare hvorfor det blir vanskelige­re å fortelle om overgrep, sier hun, og legger til:

– I det siste har vi hatt samarbeids­prosjekter med Hjelpekild­en, hvor de også har fått prosjektmi­dler til å drive aktivitete­r for å gi tilbud til personer som jobber med bruddprose­sser, sier rådgiveren.

 ?? FOTO: REBECCA SHIRIN JAFARI ?? Rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, mener det kan vaere vanskelig å fange opp at barn er utsatt for overgrep dersom de tilhører isolerte trossamfun­n.
FOTO: REBECCA SHIRIN JAFARI Rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, mener det kan vaere vanskelig å fange opp at barn er utsatt for overgrep dersom de tilhører isolerte trossamfun­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway