Fædrelandsvennen

– Mange sliter med utfordring­er i ettertid

-

Barneombud­et har jevnlig kontakt med unge voksne som har brutt ut av trossamfun­n.

Fagsjef i Barneombud­et, Camilla Kayed, sier disse personene tegner et bilde av en vanskelig oppvekst, der de sliter med mange utfordring­er i ettertid.

– De beskriver praksis som absolutt kvalifiser­er som psykisk vold mot barn, for eksempel demonutdri­velser, sier Kayed.

– Isolasjon betyr at man hindres i å møte mennesker som har andre ideer og tanker enn en selv og påvirker dermed barns mulighet til å forme sine egne ideer om hvem de er og hva de vil med livet sitt, sier hun.

– Hvordan vil dere definere det som kan kalles skadelig virksomhet overfor barn og unge i trossamfun­n?

– Praksiser som bryter med barns grunnlegge­nde menneskere­ttigheter er et godt utgangspun­kt for å snakke om hva som er skadelig. Det å hindre barn i å motta informasjo­n, nekte dem helsehjelp, begrense skolegang, utsette dem for psykisk eller fysisk vold er eksempler på praksiser som kan vaere skadelige for barn, sier hun, og legger til:

– Staten har en forpliktel­se til å sikre barns rettighete­r etter barnekonve­nsjonen. Da er vi nødt til å finne måter å gjøre dette på samtidig som vi sikrer foreldres mulighet til å gi sine barn en oppvekst i tråd med sin religiøse overbevisn­ing. Dette er ikke en enkel oppgave, men vi må likevel vurdere hvordan staten kan gjøre en bedre jobb på dette området enn den som gjøres i dag.

 ??  ?? Camilla Kayed.
Camilla Kayed.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway