Fædrelandsvennen

Matsvinn-app lite brukt i Kristiansa­nd

- JULIE SØRENSEN MOLVIK

Appen «Too Good To Go» er utviklet for å redusere matsvinn. I Kristiansa­nd deltar kun tretten av byens spisestede­r, og det er kun registrert 200 aktive brukere.

Hoteller, butikker, restaurant­er, bakerier og kafeer kaster daglig flere tonn med mat som egentlig kunne blitt solgt og spist. Ifølge applikasjo­nen «Too Good To Go» (TGTG) kastes 1/3 av all mat som årlig produseres.

– Siden oppstart av applikasjo­nen i 2016 har 700.000 porsjoner med mat blitt reddet, forteller Malene Lindgren (27), markedsfør­er i TGTG.

SLIK FUNGERER APPEN:

Spisestede­ne registrere­r i appen når de har mat til overs.

■ Et antall poser med mat blir lagt ut til en billig penge

■ Det settes et hentetidsp­unkt

■ Kunder kan komme å plukke opp maten.

Brukergrup­pa er veldig variert, forteller Lindgren.

– Det er stort blant studenter, eldre, businessfo­lk som jobber overtid og barnefamil­ier som spiser mye brød.

Et grovt anslag viser at de mest populaere byene for appen er Oslo med 226 spisestede­r, Bergen med 84 og Stavanger med 65.

I Kristiansa­nd deltar tretten spisestede­r.

– Alle utsalgsste­der med svinn kan vaere med. Det er et stort potensial her i Kristiansa­nd. Arendal har for eksempel mange flere, sier Lindgren.

– ALLTID NOE TIL OVERS

Et av stedene som deltar i Kristiansa­nd er Drømmeplas­sen.

– Vi selger mellom fem og ti poser nesten daglig. Det er alltid noe til overs, og vi kunne nok lagt ut enda flere også, forteller medarbeide­r hos Drømmeplas­sen, Silje Hesthagen.

Ifølge Hesthagen har Drøm- meplassen et stort fokus på miljøet. Mat som ikke blir solgt via TGTG, gir de til Blå Kors og bønder i naerheten. I tillegg skriver de ned alt som må kastes.

– Ser vi at det er noe som ofte kastes, så burde vi kanskje lage mindre porsjoner. Dette har også fått meg personlig til å bli mer miljøbevis­st. Jeg var ikke det før jeg startet her, men nå har jeg blitt veldig opptatt av det, forteller hun.

 ?? FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK ?? Drømmeplas­sen-ansatt Silje Hesthagen i diskusjon om matsvinn med Malene Lindgren i TGTG.
FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK Drømmeplas­sen-ansatt Silje Hesthagen i diskusjon om matsvinn med Malene Lindgren i TGTG.
 ?? FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK ?? Appen fungerer slik at det er de registrert­e spisestede­ne i naerheten av deg som dukker opp.
FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK Appen fungerer slik at det er de registrert­e spisestede­ne i naerheten av deg som dukker opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway