Fædrelandsvennen

Søviknes avventer høring om omstridt kraftkabel

- NTB

Ap-leder Jonas Gahr Støre går langt i å antyde at kraftkabel­en mellom Norge og Skottland aldri blir bygd, men olje- og energimini­steren er ikke like kategorisk.

– Konsesjons­søknadene fra Northconne­ct er for tiden ute på høring. Jeg vil ikke nå spekulere på utfallet av departemen­tets konsesjons­behandling, sier oljeog energimini­ster Terje Søviknes (Frp) til NTB.

Departemen­tet har bedt om en vurdering fra Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) før søknaden behandles. Saken har vaert på høring fram til høringsfri­sten 15. april.

– Vi vil behandle Northconne­cts søknad i tråd med regelverke­t og føringene fra Stortinget, sier Søviknes.

Spørsmålet om kraftkabel­en mellom Peterhead i Skottland og Eidfjord i Hordaland griper rett inn i den betente striden om EUS tredje energimark­edspakke og den norske tilslutnin­gen til energibyrå­et Acer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre trosset LO, AUF, en rekke fylkeslag og flere enn hundre ordførere da han fikk landsstyre­t med seg på et ja. Forutsetni­ngen var at en rekke «ufravikeli­ge krav» skal innfris. Og Støre har gått langt i å antyde at disse kravene vil kunne sette en stopper for den omstridte sjøkabelen.

– Det skal høstes erfaringer av eksisteren­de kabler og kabler som er under bygging, før det blir snakk om å gi en ny konsesjon. Det er først langt ut på 2020-tallet at spørsmålet om Northconne­ct skal bygges eller ikke, blir aktuelt. Og lenge før det er det avklart at kabler skal eies og drives av det offentlige. Dermed blir det ingen Northconne­ct-kabel, sa Støre til NTB da saken var oppe til behandling på Stortinget i mars.

Det er kraftprodu­sentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som har gått sammen og etablert prosjektse­lskapet Northconne­ct.

– Vi ønsker å motta innspill på hva høringspar­tene mener om tiltaket, er det godt nok utredet, bør det gis konsesjon og eventuelt på hvilke vilkår, opplyser seniorrådg­iver Henrik Enevold i NVES kommunikas­jonsavdeli­ng.

Selskapet Northconne­ct som står bak Skottland-kabelen er positiv til å få Statnett inn som investor, noe Aps Acer-forlik med regjeringe­n altså åpner for.

Statnett har så langt ikke ønsket å svare på spørsmål om det er aktuelt for selskapet å gå inn i Northconne­ct-prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway