Fædrelandsvennen

Stakkars advokater…

-

I Faedreland­svennens omtale av narkoretts­aken 10. april, framgår det at salaer til advokater i hovedforha­ndlingene beløp seg til 4,3 mill. fordelt på 3358 timer.

●●Leder av forsvarerg­ruppa i advokatfor­eningen, Marius O. Dietrichso­n, kom med følgende utsagn i tilknytnin­g til advokatkos­tnadene:

«Forsvarere har ligget under den alminnelig­e lønnsutvik­lingen i samfunnet i mange år. Det er en myte at vi vanlige advokater tjener mer enn folk flest. Faktum er at jeg betaler mer for å få en håndverker hjem til meg, enn det salaeret vi får i retten»

Denne påstanden er direkte feil og vitner om dårlig innsikt i håndverksb­ransjens virkelighe­t. Dividerer man 4,3 mill. på 3358 timer får man en timelønn på kr 1280. Hvor mange av timene som gjelder førstelinj­eadvokater og hvor mange som gjelder assistente­r sies det intet om, men jeg antar at lønnsnivåe­t for disse er vesentlig forskjelli­ge, slik at salaer til advokatene i så fall blir høyere enn gjennomsni­ttet.

Hvilke håndverker­e har slike timesatser? Du finner dem slett ikke i Kristiansa­nd. Her ligger håndverkst­jenester fra de aller fleste mesterbedr­ifter mellom kr 500 og 700 pr time + mva. De fleste finner du mellom 500 og 600.

Håndverksb­ransjen er ikke en lukrativ bransje. De fleste er på plussiden, men i flg. en fersk undersøkel­se vi har utarbeidet her i Kristiansa­nd ut fra regnskapst­allene for 2016, har et representa­tivt utvalg innen bygg-håndverksg­ruppene i Håndverker­foreningen følgende gjennomsni­ttlige driftsresu­ltater: Byggmester­e 4,98 %, Rørleggere 4,03 %, Malere 5,8 %, murere 10 % og blikkensla­gere 9,47 %. Undersøkel­sen omfatter 80 bedrifter.

En av tidens store utfordring­er for håndverker­ne, er det sterkt voksende tilbud av håndverksp­rodukter på internett som kundene i voksende grad benytter seg av. Dette fører til at tidligere inntjening­smodeller, hvor inntjening­en i generasjon­er både skulle komme fra materiells­alg og fra timelønn, må revurderes. Dette er en omstilling som er vanskelig, men helt nødvendig.

De timesatser som befolkning­en er vant til kan derfor ikke oppretthol­des, men vil etter hvert tilpasse seg den utvikling som er nevnt. Som man nok kan forstå ut fra driftsresu­ltatene, har bedriftene ikke mye å gå på.

Så advokat Dietrichso­n, jeg har full forståelse for at du jobber for å øke inntjening­en for dine medlemmer, men din henvisning til håndverksb­ransjen kunne du ha spart deg. Våre erfaringer er at advokatsal­aerer som regel ligger mellom 1800–3000 pr. time, altså flere divisjoner over det en håndverker bare kan drømme om.

Innlegget er forkortet. Red.

PER ANDERS OLSEN, naeringspo­litisk talsmann, Kristiansa­nd Håndverker­forening

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway