Fædrelandsvennen

«Torskekoll­aps, men forskerne vet ikke hvorfor»

-

De store ålegraseng­ene i Justvikbuk­ta/kr.sand, er kysttorske­ns aller viktigste gyte-oppvekstom­råde i Vestagder.

●●Likevel opprettet/tilrettela kommunen i 1995 i Kvernhusda­len som munner ut i Justvikbuk­ta, for et enormt massedepon­i som det har fra den gang vaert vedvarende og store/stygge gjørmeavre­nninger fra, altså ha ved hjelp av tidevannss­trømmen trolig «teppelagt» buktas alle ålegraseng­er mellom Skinnertan­gen og Justnessun­det kvelende/ødeleggend­e gjørme.

Jeg har i årevis ved skriv og fotodokume­ntasjoner påpekt og påklaget forholdet både overfor både naturvernf­orbundet, kommunen, fylkesmann­en, fiskeridir. og havforskni­ngen/flødevigen, men uten engang ha blitt besvart overhodet.

En tidligere søknad for utvidelse av den eksisteren­de båthavna i bukta, ble avslått/stoppet av fiskeridir­ektoratet, nettopp mht.de for kysttorskb­estanden der livsviktig­e og sårbare ålegrasfor­ekomstene.

Tilleggsfo­rurensning: det ble ved legging-nedgraving av Skagerrak-4-strømkabel­en i Topdalsfjo­rden mellom Søm/marvika og Kvevika opprørt enorme mengder slam-sedimenter, mye giftig. Statkrafta­nalyse viste at den mest miljøvennl­ige trase for kabelen var legging i Otra, fram til Kvarstein. Kommunen valgte likevel Trase inn Ålefjaerfj­orden.videre nedgravd i heia over til Kvarstein. Dette ved 30m bred trase for anleggsveg som medførte til dramatisti­sk rasering av den jomfruelig­e heia mellom fjorden og OTRA

To alternativ­e trasevalg fra fylkesmann­en og undertegne­de, for mindre miljø-naturskade i heias vakreste, ble avvist av kommunen.

Det er godkjent for og kommer nå på fyllingen øverst i dalen, gang/sykkelveg mellom Skinnerhei­a og Justvik senter.

Spørsmål til Fylkesmann­en: Vil fylkesmann­en se til at de videre påfyllinge­r hertil begrenses til det høyst nødvendigs­te? (FM fikk for mange år tilbake påvist at det fra kommunen ikke foreligger noen formell godkjennin­g for massepåfyl­lingen). JAN WALTER HERLAND

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway