Fædrelandsvennen

Likkledet i Torino

Takk til Nils-petter Enstad for artikkel i «Synspunkt» (28.03.). Her har han en grei omtale av min bok om likkledet fra 2011, og jammen gir han ikke, uten å vite om det, fin forhåndsom­tale av en slik om Jesu ansikt som kommer snarlig.

-

Om den første sier han at jeg argumenter­er for kledets ekthet «inntil det omstendeli­ge». Ja visst, for seks år siden kunne jeg ikke påstå noe som helst om likkledet uten å dokumenter­e det, men jeg tror at boka var leselig selv om en tredjedel av manus ble notehenvis­ninger. Siden laget Oddvar Søvik og jeg en kortversjo­n som mange har skaffet seg, og den er oversatt til dansk og engelsk.

Vi har også en bok om hodekledet, det «tørkleet» som apostelen Johannes forteller om fra graven. Det befinner seg i Spania og er blitt forsket kontinuerl­ig på siden 1965. En nedsatt gruppe på 44 forskere fra en mengde vitenskape­lige greiner slo fast etter 12 års arbeid at dette hadde dekket hodet på samme mann som hadde ligget i likkledet i Torino (identiske blodflekke­r foran og bak, blodtype, pollen, osv.). odekledet har en godt dokumenter­t historie tilbake til Israel, og på denne måten bekrefter de to hverandre gjensidig og aldeles eksakt. Forskninge­n på likkledet går stadig framover, og bare den som ikke er oppdatert, vil nå hevde at dets ekthet er «omdiskuter­t». Den innfallsvi­nkelen hører 1990-tallet til.

Svaert mye forskning er gjort siden den tid. Om Søgne f. eks. ble påstått å vaere en bydel i Chicago av bare tre prosent av søgningene, ville noen da hevde at bygdas status var «omdiskuter­t»? Jeg har i årenes løp samlet rundt 200 bøker på 12 språk om dette kledet, og en svaer bunke vitenskape­lige undersøkel­ser, på naer det som er mulig å få tak i, og da viser det seg at kun tre prosent av disse 200 forfattern­e og forskermen­gden mener at den radiologis­ke prøven som ble tatt i 1988, var riktig. esultatet av testen tilsa jo at kledet var fra Middelalde­ren, noe som gikk fullstendi­g på tvers av de tusener av andre utførte prøver og av over 60 rettsmedis­ineres konklusjon. Blant de nevnte tre prosentene var også subtile journalist­er som hadde funnet ut at konspirasj­onsteorier iblandet kirkekriti­kk var bra for årsinntekt­en, og det vekker knapt tillit når en oppdager at deres produksjon ellers bl.a. om-

HR

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? At Jesus har levd og dødd, trenger vi ikke andre «beviser» på, det er svaert godt dokumenter­t, mener kronikkfor­fatteren.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX At Jesus har levd og dødd, trenger vi ikke andre «beviser» på, det er svaert godt dokumenter­t, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway