Fædrelandsvennen

Overgrep i lukkede samfunn

Menigheten Jehovas Vitner får anklager verden over for ikke å gjøre nok for å stanse pedofile overgriper­e. Lukkede menigheter gir ikke alltid godt nok vern for barn.

-

En tidligere norsk eldstebror fra en menighet på Sørlandet er dømt for ett overgrep og sitter fengslet i Spania. Mannen ble tatt på fersken mens overgrepet foregikk mot en fire år gammel jente og dermed fikk spanske påtalemynd­igheter en god sak. Mannen ble dømt for dette ene forholdet. Ikke flere. Selv om det påstås at denne mannen kan ha en lang historie som overgriper.

Mannen, som nå er 87 år gammel, skal ha begått flere overgrep mot familiemed­lemmer da han var eldstebror i en Jehovas Vitner-menighet på Sørlandet. Menigheten på Sørlandet kjenner til dem, fordi dette sprakk da nyheten om dommen fra Spania kom til Norge i 2014.

Forholdene som nå kommer for en dag går tilbake flere tiår. De er foreldet, men kan likevel etterforsk­es. Et kvinnelig offer for disse over- grepene sier dette til Faedreland­svennen om saken: – Jeg synes jo de eldste i menigheten vår her på Sørlandet skulle gått til politiet og fortalt at saken i Spania har en forhistori­e her hjemme. Jeg kan jo gå til politiet med min historie, men ikke med andres. Det burde de ha gjort, men det gjorde de ikke. Det har skuffet meg veldig. For jeg tenker en slik sak aldri blir foreldet for den personen det gjelder. Det er jo like vondt hele livet.

Da menigheten på Sørlandet fikk høre om overgrepen­e mannen skal ha begått mot en rekke familiemed­lemmer mens de var barn, ble det imidlertid meldt fra internt i tråd med organisasj­onens retningsli­njer.

seksuelle overgrep er kriminalit­et og det er politisake­r. At organisasj­oner eller institusjo­ner som rammes av slike episoder prøver å ordne opp i sakene selv, gir ikke et godt nok vern for ofre eller potensiell­e ofre. Og det må alltid vaere fokus.

Hele samfunnet vårt har fått en større åpenhet og et større alvor rundt disse sakene, men det kan late til at utviklinge­n har stått fast i noen miljøer. Et ønske om å dysse ned påstander for å verne institusjo­nen eller et miljø, kan vaere en årsak. Det er problem når slike organisasj­oner, religiøse og andre, lager retningsli­njer og et internt lovverk, helt på siden av storsamfun­nets rettssyste­m. Man må komme til bunns i lovlighete­n og etikken rundt dette – og om det gir vern nok til utsatte barn.

 ??  ?? Jehovas Vitner står nå i et hav av anklager verden rundt, om at de som menighet ikke gjør nok for å stoppe overgriper­e.
Jehovas Vitner står nå i et hav av anklager verden rundt, om at de som menighet ikke gjør nok for å stoppe overgriper­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway