Fædrelandsvennen

Den ti år gamle saken om Trine Skei Grande og bryllupsfe­sten hos Ola Borten Moe kom igjen opp under helgas Venstre-landsmøte.

Vi trenger ikke flere runder med terping på detaljer om dette.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Trine Skei Grande må vaere laget av sterkt materiale. Det presset og de mange skjulte antydninge­ne hun har levd med de siste månedene, kunne knekt mange andre.

●●Også de to største politiske begivenhet­ene dette året for henne og partiet har blitt overskygge­t av den ti år gamle historien fra bryllupsfe­sten hos Ola Borten Moe.

●●Da Grande ledet Venstre inn i regjering i januar, var det sex-saken som dominerte. Og da hun i helga ledet sitt første landsmøte i regjerings­partiet Venstre, dukket den opp igjen.

●●Som om ikke det var nok: En time etter at hun ble gjenvalgt som leder, sørget hennes egen partikolle­ga Abid Raja for å ødelegge det som skulle vaert hennes store festkveld. Da gikk han ut i NRK og ba henne fortelle hva som skjedde «fra A til Å».

●●Alt dette har skjedd til tross for at det som er kjent til nå, ikke tilsier at hendelsen i kornåkeren har noen politisk relevans. Fordi: Begge parter sier det var frivillig. Og: Det var ikke noen form for partipolit­isk ramme rundt hendelsen – det var ikke en nestleder og et menig partimedle­m.

●●Dermed hører hendelsen heller ikke inn under den svaert viktige metoo-kampanjen. Ut ifra det vi vet til nå hører detaljene hjemme i privatsfae­ren.

●●Betyr det at Trine Skei Grande ikke oppførte seg kritikkver­dig den gangen? Nei. Det var åpenbart alkohol inne i bildet. Da er det like åpenbart at den voksne personen har et spesielt ansvar for det som skjer, i dette tilfellet at den voksne hadde sex med en da 17 år gammel ungdom. Det var sviktende dømmekraft.

●●Men hvor lenge skal det henge ved en politiker? Et menneske? Skal det gjøre vedkommend­e uegnet til å vaere statsråd ti år senere?

●●Og hvorfor kom denne saken igjen opp nå, under Venstres landsmøte? Fordi en annen politiker, Ola Borten Moe, løftet den fram. Han begrunnet behovet for å ta den opp med en omtale av saken i VG i påska. Men velger altså å vente med å skape nytt liv i den til Venstre skal ha sitt landsmøte. ●●Da er det grunn til å stille spørsmål ved innholdet i hans første setning i Facebook-meldingen: «Dette er i grunnen er oppdaterin­g jeg gjerne skulle vaert foruten».

●●Det er vi flere som gjerne skulle vaert, all den tid det ikke kommer fram noe nytt. Likevel får den stadig flere omdreining­er, eller rettere sagt repetisjon­er. ●●Den nå 26 år gamle mannen sier til VG at Grande brøt avtalen mellom dem om ikke å omtale saken i Aftenposte­n 16. januar. Utsagnet hennes og ordlyden i den artikkelen var: «– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper. Det er alt hun vil si offentlig om den konkrete saken».

●●Det er ikke vanskelig å skjønne at den nå 26 år gamle mannen synes hele saken er ubehagelig. Men i alle fall for min del er det vanskelig å lese det nevnte sitatet som et forsøk på å skyve ansvaret for hendelsen over på ham. På den annen side har han åpenbart rett til å kritisere kretsen rundt Grande, hvis det er riktig at de har omtalt ham i nedverdige­nde ordelag.

●●Men det betyr ikke at vi trenger stadig nye runder om detaljene rundt hva som skjedde i kornåkeren for ti år siden.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Venstre-leder Trine Skei Grande under helgas landsmøte på Gardermoen.
FOTO: NTB SCANPIX Venstre-leder Trine Skei Grande under helgas landsmøte på Gardermoen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway