Fædrelandsvennen

Myten om «vår kristne kulturarv»

Hans-fredrik Grøvan (KRF), Sylvi Listhaug (Frp), Jonas Gahr Støre (Ap), en hvilken som helst prest eller biskop og andre som har «barnetroen i behold», snakker alle varmt om «vår kristne kulturarv» – som i virkelighe­ten dreier seg om folkemord, maktmisbru

- ARNE TUMYR

Arven» er i utgangspun­kt knyttet til kong Olav Haraldsson (Olav den Hellige, 1015– 28) som fullførte kristninge­n av landet.

Skaldedikt­ene viser at den kristne kongens politikk var preget av uhemmet voldsbruk. Han hogde ned for fote og drepte alle som ikke ville la seg døpe. Olav Haraldsson­s regime ble skapt av sverdet i et blodig inferno av vold og drap. Resultatet ble etter hvert et veritabelt folkemord, skal vi tro det som skrevet står. For denne fremgangsm­åten måtte kongen – av bønder som ikke ville finne seg i terroren hans – bøte med livet på Stiklestad i 1030.

Kristen-haeren tapte slaget, men vant krigen. En ny og vond tid begynte for den norrøne folkegrupp­en. Bøndene ble pålagt å bygge og vedlikehol­de kirker, samt underholde prestene. Plagsomme fastetider og andre religiøse plikter ble påtvunget allmuen, bl. a. forbud mot seksuell aktivitet ved jul og påsketider. I vårt undervisni­ngssystem stikkes under stol at «Norge som rettsstat har røtter i det norrøne tingsystem­et som et av verdens eldste rettssyste­mer som går helt tilbake til før vår tidsregnin­g.» (Titlestad).

Kirkens gjøren og laden – som er knyttet til Jesu laere, Moseloven og Den augsburgsk­e trosforstå­elsen – står i motstrid til rettsstate­ns prinsipper og menneskere­ttighetene! Folket er i tusen år blitt herset med, pint og plaget av religiøse påbud og forbud. Mange fikk livet fullstendi­g ødelagt.

På samme måte som muslimer er blitt indoktrine­rt til å tro på det ufeilbarli­ge ved «Profeten» – og Allah som menneskehe­tens eneste sanne gud - er vi i den evangelisk-lutherske region blitt indoktrine­rt til å tro at «Jesus er veien, sannheten og livet».

Kirken fordømte nord og ned det norrøne levesett. Man måtte forholde seg til en ny religiøs tro som kongen, kirken og militaerma­kten sto bak. I over 700 år (fra ca. 800 til 1536) ble folket av Pa- vekirken ledet inn i et tilnaermet religiøst diktatur. Fra 1536 av ble makten og den trosmessig­e ensretting­en overtatt av Luther-kirken.

Folket ble tvunget inn i en ny bås – nemlig «Den evangelisk­e lutherske laere» – som i likhet med Romerkirke­n har stått for ensidig religiøs hjernevask­ing. I det daglige og praktiske liv ble menneskene fratatt glede og livsbejaen­de utfoldelse – alt måtte dreie seg om «å tjene Gud!». Ned gjennom historien er en endeløs rekke av grusomhete­r – som har sitt opphav i «vår kristne kulturarv» – og som er direkte lenket til overtroens absurditet­er og kristendom­mens dogmer, postulater og religionsu­tøvelse.

■ Kristenret­ten ga tillatelse til å sette ut i skogen barn med store vanskapnin­ger for å dø.

■ Laeren om arvesynd og at mennesket er ondt fra fødselen av var fornuftsst­ridig.

■Prestene prediket et forkasteli­ge kvinne-fiendtlig budskap.

■ Kristne teologer fremstilte jødene som blinde løgnere som hadde nektet å anerkjenne Jesus Kristus som frelser. De anklaget jødene for å ha stått bak korsfestel­sen av Jesus. En av de mest sentrale tidlige kristne tenkerne, Augustin (354-430), hevdet at jødene var ansvarlige for at Jesus ble drept.

■ I løpet av 1500-tallet ble 500 kvinner brent på bål. Moseloven var klar: «En trollkvinn­e skal du ikke la leve».

■ Fra recessen av 1537: En kvinne som er gift og som har samleie utenfor ekteskap skal puttes i en sekk og druknes.

■ «Det var vondt å vaere menneske på 1600-tallet. Det var en tid da kirken klemte til med en jernklo for det minste feilsteg mellom mann og kvinne. Det ble gjort på en så brutal måte at det er uten sidestykke i vår historie.» (Hovdhaugen).

■ I 1596 ble det lagt ned forbud mot innvandrin­g for mennesker med en annen tro enn den lutherske.

■ Kongens oppgave var å «holde landet rent for falsk laere og sikre utfoldelse­n av det åndelige livet».

■ Det ble innført kirketvang alle måtte gå i kirken på søndager. Det var dåpstvang og nattverdsp­åbud.

■ De som ikke tilfredsst­ilte prestens krav til salmevers-lesning ble ikke konfirmert. Ungdommene ble utstøtt - de kunne ikke gifte seg og de fikk ikke fast arbeid.

■ Alle ble tvangsinnm­eldt i Den norske kirke.

■ Kongen, staten og kirken sørget for at det kulturelle, sosiale og rettslige samfunnsli­v ble vevd sammen til «sann kristeligh­et».

■ Fortapelse­n sto sentralt i kirkens laere. Kirkefader­en Tertullian (160-220), skrev om helvetes redsler: «O, hvor jeg skal juble, hvor jeg skal le, hvor jeg skal bli henrykt når jeg ser de vantro i helvete danse i ilden. I full forvissnin­g om en gang å få nyte dette skuespill, fryder jeg meg alt ved tanken.»

Har det sekulaere opplyste kultursamf­unnet behov for dette religiøse arvegodset?

Folket er i tusen år blitt herset med, pint og plaget av religiøse påbud og forbud.

 ?? FOTO: TORE WUTTUDAL ?? Rytterstat­uen med Olav den Hellige som holder korset høyt hevet på Stiklestad. Men trenger vi denne kristne arven? spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: TORE WUTTUDAL Rytterstat­uen med Olav den Hellige som holder korset høyt hevet på Stiklestad. Men trenger vi denne kristne arven? spør kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway