Fædrelandsvennen

Neppe flertall for Kunstsilo-omkamp

Stian Storbukås (Frp) krever ny behandling av Kunstsilo-saken. Kravet får trolig ikke flertall.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Forutsetni­ngene vi ble presentert for da vi vedtok å gi 50 millioner kroner til Kunstsilo er ikke riktige. Her kommer det en ekstraregn­ing på 35 millioner kroner. Derfor mener jeg saken må opp igjen i sin fulle bredde, sier Stian Storbukås, gruppelede­r Frp i bystyret.

Før påske skrev Faedreland­svennen om den gamle kontrakten mellom Kristiansa­nd kommune og Sørlandets kunstmuseu­m. Avtalen fra 2000 overdrar den gamle katedralsk­olen til museet, men under følgende forutsetni­ng:

«Dersom museets virksomhet opphører eller endres i vesentlig grad, og eiendommen dermed skal avhendes, skal Kristiansa­nd kommune ha rett til å overta eiendommen for en pris som fastsettes ved overenskom­st mellom partene.»

DELFINANSI­ERING

Sørlandets kunstmuseu­m har imidlertid vedtatt å selge bygningen til Cultiva for 35 millioner kroner, dette som delfinansi­ering av den påtenkte Kunstsiloe­n på til sammen 530 millioner kroner.

Storbukås og Frp mener at kommunen dermed går glipp av 35 millioner kroner, og at kommunens reelle byggebidra­g derfor blir 85 millioner kroner. I tillegg kommer en økning til driftsutgi­fter fra 3 millioner kroner i 2017 til 5,8 millioner kroner i 2019.

– Dette er penger som i stor grad vil gå til å betjene avdrag og renter på det store lånet (265 millioner kroner, journ anm) som museet vil ta opp for å finansiere bygget. Dermed mener jeg vi er inne på det som kan kalles tallmagi ved at kommunen dekker ganske mye mer av bygningen enn de 50 millioner kronene vi opprinneli­g vedtok. Dette sammen med usikkerhet­en rundt finansieri­ngen gjør at vi vil ha en ny behandling, sier Storbukås.

VIL STOPPE

Han tar opp saken i en interpella­sjon til ordføreren i kommende bystyremøt­e 25. april.

– Men det er vel helst slik at Frp nå vil stoppe hele prosjektet?

– Ja, det skal det ikke vaere tvil om. Men for det øvrige bystyrets del vil vi spørre om de vil fortsette å kjøre på selv om de ikke ble forelagt reelle tall da dette ble vedtatt, sier Storbukås.

RIKKES IKKE

Aps Mette Gundersen (Ap) sier følgende:

- Vi rykker ikke tilbake til start på grunn av dette. Det er helt greit å drøfte denne formulerin­gen fra en 18 år gammel avtale, men det rikker ikke på vårt standpunkt om å realisere Kunstsilo. Formulerin­gen er antagelig tatt inn som en forsikring mot at kunstmusee­t selger huset for så å sitte med en fortjenest­e som ikke ble re-investert i utviklinge­n av SKMU, sier Gundersen.

Ordfører Harald Furre (H) avviste før påske at de nye opplysning­ene kan velte bystyrets vedtak, selv om han erkjente nødvendigh­eten av å ta debatten.

Sammen med Ap har Høyre rent flertall i bystyret (28 av 56). Dermed blir det neppe noe av omkampen Frp ønsker seg, heller ikke om for eksempel Krf skulle snu.

VIL HA MER LYS

Fungerende varaordfør­er Tove Welle Haugland (Krf) sier dette:

– Vi vil få saken bedre belyst fra blant annet økonomidir­ektøren før vi sier noe om den. For eksempel må vi få vite hvilke konsekvens­er dette får for budsjetten­e, sier Haugland.

SVS Andreas Landmark sier: – Vi synes ikke dette gir grunnlag for å ta hele saken opp på nytt i sin fulle bredde. Samtidig er det riktig å ta en gjennomgan­g av hva denne avtalen betyr.

«TEORETISK DISKUSJON»

Venstres Ivar Bergundhau­gen sier:

– Jeg mener dette mest blir en teoretisk diskusjon, og jeg oppfatter det som et forsøk på omkamp fra Frps side. Vi visste da vi vedtok dette at Cultiva skulle kjøpe kunstmusee­ts bygning.

MDGS Marte Ulltveit-moe sier at partiet er i tenkebokse­n.

«VELKOMMEN ETTER»

Demokraten­es Vidar Kleppe er på sin side helt enig med Frp:

– Jeg vil ønske Frp velkommen etter, og jeg er glad de har fått ut fingeren. De sitter i flertallsk­oalisjonen som styrer byen, og de har flere ganger sagt at de vil gjøre noe med denne saken. Jeg har tidligere bedt om full gransking av Kunstsilo-saken, men ble nedstemt.

Rødts Kristian Landmark vil ikke ha noen omkamp nå:

– Vi har vaert imot dette prosjektet. Prosessen har gått for fort, og vi mener det er viktigere å satse på et levende kulturmilj­ø enn på signalbygg. Men nå som saken har gått igjennom mener jeg det er på tide å se framover og gjøre det beste ut av det. Det er dette flertallet i bystyret ønsker.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Stian Storbukås (Frp) mener vedtaket om 50 millioner kroner til Kunstsilo ble fattet på ufullstend­ig grunnlag. Her er han i By- og miljøutval­get i februar.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Stian Storbukås (Frp) mener vedtaket om 50 millioner kroner til Kunstsilo ble fattet på ufullstend­ig grunnlag. Her er han i By- og miljøutval­get i februar.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Bygget Cultiva skal kjøpe fra SKMU for 35 millioner kroner.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Bygget Cultiva skal kjøpe fra SKMU for 35 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway