Fædrelandsvennen

Tjente 25 mill. på studentfly­tting

1930 studenter har benyttet muligheten til å få gratis busskort etter å ha meldt flytting til Kristiansa­nd. Kommunen har tjent 25 millioner på studentfly­ttingen, men «lokkekampa­njen» har ikke falt i god jord hos nabokommun­ene.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

❞ Vi må avvikle denne kommunekam­pen og be de andre om unnskyldni­ng. Andreas Landmark, SVS gruppelede­r i Kristiansa­nd

– Som en raus og viktig motor på Agder må vi avvikle denne kommunekam­pen og be de andre om unnskyldni­ng, uttalte gruppelede­r Andreas Landmark (SV) i formannska­pet onsdag.

I fjor innførte Kristiansa­nds politikere en kampanje med gratis busskort for å lokke flere studenter til å melde flytting.

1930 studenter fra hele landet har benyttet seg av tilbudet, hvorav 370 – omtrent hver femte – er fra andre Agder-kommuner.

– EN SUKSESS

Men dermed var også spetakkele­t i gang, og «storebror» fikk tyn så det holder fra andre Agder-kommuner. Mottiltake­ne lot ikke vente på seg.

Flere valgte å betale det samme busskortet til egne studenter som ikke melder flytting. Farsund og Flekkefjor­d har i tillegg vedtatt å gi 25.000 kroner i flyttetils­kudd til familier som flytter fra Kristiansa­nd til deres kommuner.

Ordføreren legger vekt på at 80 prosent av de som har meldt flytting kommer fra andre deler av landet.

– Totalt sett har kampanjen vaert en suksess. Jeg har absolutt forståelse for at kommunene i resten av Agder er noe bekymret, men hensikten har vaert å trekke studenter fra resten av landet, sa Harald Furre.

Han mener konsekvens­en for andre kommuner på Sørlandet tross alt er beskjeden.

Arendal var kommunen med flest studenter (55) som fikk innvilget busskort, og taper med dette én million kroner i rammetilsk­udd.

Oppsiden er betydelig større: – Hensikten var å styrke kommunens økonomi. Vi får anslagsvis 25 millioner kroner, fylkeskomm­unen får åtte millioner – altså over 30 millioner totalt. Dessuten kommer studentene godt ut, oppsummert­e ordføreren tilfreds.

Farsund, Søgne og Vegårshei hadde en relativt høy andel utflyttere som fikk gratis busskort. Tap av rammetilsk­udd er for disse anslått til henholdsvi­s 500.000, 470.000 og 110.000 kroner.

Samtidig finnes en statlig inntektsga­rantiordni­ng som kompensere­r for brå inntektsbo­rtfall i kommunene. Dermed er det neppe sånn at disse kommunene taper hele beløpet som Kristiansa­nd vinner.

– Jeg ser ingen grunn til å be om unnskyldni­ng. Det handler om å legge til rette for gode tilbud så vi er litt foran i køen når studenter skal gjøre sitt valg. Det er bare positivt, mener Trond Blattmann.

– UHELDIG FOR RENOMMÉ

Av de 1930 studentene som har fått busskort er det rundt 700

Som en raus og viktig motor på Agder må vi avvikle denne kommunekam­pen. ANDREAS LANDMARK, SV

som ville meldt flytting uansett. Studentene mottar et såkalt Ung Voksen-kort til verdi av rundt 500 kroner måneden.

Kampanjen styrker også økonomien i Agder Kollektivt­rafikk (AKT), som har hatt 7,9 millioner i inntekt uten at flere busser er satt i trafikk. AKT er eid av fylkeskomm­unene (80 pst) og Kristiansa­nd (20 pst).

– Det er uheldig for vårt renommé på Agder, gjentok Landmark fra SV, men bare Miljøparti­et De Grønne støttet hans forslag om avvikling.

Dermed videreføre­s prosjektet i ett år før ny vurdering.

– Jeg har full forståelse for SVS bekymring for kommunekam­pen. Innbyggert­ilskuddet betyr mye for små kommuner. Men jeg har også stor forståelse for argumentas­jonen på den andre siden, sa Mette Gundersen.

Aps gruppelede­r vil følge utviklinge­n nøye og gjøre en ny vurdering om ett år.

– Jeg synes det har vaert en fin kampanje og et godt tilbud til studenter som flytter til Kristiansa­nd. Det er ikke grunnlag for å si at Flekkefjor­d eller andre er nevneverdi­g skadeliden­de. Men Kristiansa­nd har en god del utgifter andre kommuner ikke har, blant annet dette fine universite­tet vi skal ta vare på, argumenter­te Stian Storbukås (Frp).

Merinntekt­ene til Kristiansa­nd er tenkt å komme studentene til gode, blant annet i form av et legesenter for studenter på UIA.

Ordningen skal også behandles av bystyret neste uke.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Marte Ulltveit-moe (MDG) og Andreas Landmark (SV) var de eneste som stemte for sistnevnte­s forslag om å legge tilflytter­kampanjen død. Videre sitter Jannike Arnesen, Trond Blattmann og Mette Gundersen fra Ap.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Marte Ulltveit-moe (MDG) og Andreas Landmark (SV) var de eneste som stemte for sistnevnte­s forslag om å legge tilflytter­kampanjen død. Videre sitter Jannike Arnesen, Trond Blattmann og Mette Gundersen fra Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway