Fædrelandsvennen

Arbeiderpa­rtier for eliter?

De sosialdemo­kratiske velgerne i Europa får stadig høyere utdannelse, heter det i en ny rapport. Det er en seier for de samme partiene - og en trussel mot deres eksistens.

-

Problemet for Ap og de fleste andre venstrepar­tier i Europa, er at de ikke har noe klart svar på hva som må til for å snu.

Det er forfattere­n av boka «Kapitalen i det 21. århundre», Thomas Piketty, som står bak rapporten (gjengitt i Dagsavisen). Han har gått gjennom historiske data for ulikhet i Storbritan­nia, Frankrike og USA fra 1947 til 2017. Og slår fast at mens velgerne til de brede, folkelige venstrepar­tiene på 1950- og 60-tallet var mennesker med lav utdannelse og lav inntekt, er det nå i ferd med å endres. I dag er det i stor grad velgere med høy inntekt som flokker seg om disse partiene.

Den gode nyheten

for venstrepar­tiene er at de selv i stor grad har bidratt til at folk har fått høyere utdannelse. En viktig del av deres prosjekt på det europeiske kontinente­t har vaert utdannelse for alle. Det har løftet opp svaert mange mennesker - og samfunn.

Den store nedsiden

ved Pikketys analyse er at venstrepar­tiene ikke har klart å holde på arbeiderne. I mange land har de valfartet til høyrepopul­istiske partier. I Pikettys hjemland Frankrike er det sosialdemo­kratiske partiet som fostret presidente­ne Francois Mitterand og Fancois Hollande, nesten forsvunnet. Mens Marine Le Pens Nasjonal Front har blitt en sterk politisk kraft.

også her hjemme

sliter Arbeiderpa­rtiet tungt. Selv om situasjone­n er ulik fra land til land, er det også åpenbart strukturel­le utviklings­trekk som ligger til grunn for Aps problemer. Partiet oppfattes ikke lenger som det naturlige valget for de som alltid har vaert sosialdemo­kratiets kjernevelg­erne. H har beveget seg mot sentrum. Frp tar velgere fra Ap i verdispørs­mål. SV og Rødt fremstår som stadig spissere konkurrent­er innen sosial utjevning. Og i tillegg kommer en saeregen norsk dimensjon: Misfornøyd­e velgere på bygdene har et senterpart­i å gå til.

Jan bals, tidligere

rådgiver for Jonas Gahr Støre, nå ansatt i LO, sier det på denne måten til Dagsavisen: «Grunnmuren er der fortsatt, og den kan man bygge på, men den begynner å bli svak. Hvis ikke vi gjør noe med fundamente­t veldig raskt, kan det fort bli vanskelig å snu».

problemet for Ap

og de fleste andre venstrepar­tier i Europa, er at de ikke har noe klart svar på hva som må til for å snu.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den franske økonomen Thomas Piketty deltok i 2014 på et seminar i Oslo sammen med blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FOTO: NTB SCANPIX Den franske økonomen Thomas Piketty deltok i 2014 på et seminar i Oslo sammen med blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway