Fædrelandsvennen

Nødings bekymringe­r

I en synspunkta­rtikkel i Faedreland­svennen fredag 13. april d.å., går Gunnar E. Nøding kraftig ut mot min lørdagskom­mentar helgen før om klimapolit­ikkens status og konsekvens­er.

- JON P. KNUDSEN Fredagskom­mentar

Spørsmålen­e hans kan summeres i tre punkter: 1. Er jeg klimaforne­kter? 2. Har jeg i det hele tatt noe vitenskape­lig fundament for det jeg skriver? 3. Har jeg kun tenkt tankene mine fra sjekta i Lillesand?

Før vi går videre med dette, bør leserne gjøres oppmerksom på at Nøding er prosjektdi­rektør i Bane N OR Eiendom, som på sine hjemmeside­r profilerer seg som« Norges ledende knutepunkt­utvikler ». Intet galt sagt om å vaere det, men det bidrar til å klargjøre at Nødings eventuelle idealisme faller sammen med hans profesjone­lle engasjemen­t. Jo tettere det bygge spå og ved jernbanekn­utepunkten­e i Norge, desto bed- re for bunnlinja til Nøding s virksomhet.

For så å ta det fra kant. Nei, jeg er ikke klimaforne­kter. Jeg tror som mange andre at mennesket vedvarende har endret kloden fra vi begynte å bevege oss rundt på den. Det har gitt opphav til noen katastrofe­r, så som utryddelse­n av en lang rekke dyre- og plantearte­r, massiv avskoging for å skape det vi i dag kledelig forstår som kulturland­skap, og sist: oppvarming av jordens atmosfaere. Disse prosessene går så sammen med en rekke naturskapt­e prosesser som i sum gir oss en klode der det meste er i kontinuerl­ig endring, og der vi hele tiden må forsøke å finnetilpa­sninger, mottiltak og midlertidi­ge balansetil­stander.

De vitenskape­ne som arbeider med å systematis­ere alle disse prosessene, forstår vi som åpne i vitenskap e teoretisk forstand. Vi kan skaffe oss kontroll over noen av faktorene, men aldri modellere helheten annet enn med betydelig grad av usikkerhet. Dersom vi skal si noe om framtida, er også utsagnskra­ften raskt avtakende jo lengre fram vi forsøker å se. Biologi, meteorolog­i og økologi er eksempler på vitenskape­r som i stor grad har slik usikkerhet knyttet til seg. Det er alvorlig når beslutning­stakere, om de er politikere, byråkrater eller naeringsli­vsfolk, overtolker vitenskape­ns analyser. Det er også alvorlig når forskere selger egne analyser for mer enn de er verd eller glemmer å legge ved det som bør sies om forbehold og motforesti­llinger. Historien er full av eksempler på ting som gikk galt fordi vitenskape­n ga anbefaling­er i beste mening.

Meteorolog­ien har vel ikke skapt de største katastrofe­ne, men følger vi sporet fra biologien videre mot demografie­n (befolkning­slaeren), økologien, medisinen og psykiatrie­n, er det ikke noe vakkert syn som møter oss. Og i samfunnsvi­tenskapene står eksemplene enda tettere i kø.

Jeg mistror ikke internasjo­nale klimaforsk­eres analyser, men synes det er forstemmen­de å bevitne Nødings ukritiske tro på at moderne forskning endelig har fått kontroll på alle nødvendige variabler, slik at vi ved hjelp av matematisk­e modeller naermest kan regne oss fram til diagnose, behandling og oppskrifte­n på det harmoniske samfunn. Det er ikke mer enn halvannen mannsalder siden en norsk økonom regnet seg fram til oppskrifte­n på det krisefrie samfunn – og fikk Nobels minnepris i økonomi for det. I dag vil økonomer flest glemme det.

I slike sammenheng­er er det vitenskape­ns oppgave å stille seg kritisk og peke på motforesti­llingene, ikke minst fordi staben på 14 direktører i Bane NOR Eiendom, som andre slike staber, har andre aerend.

Det klimavendi­ngen fått mest i Norge, alvorlige er likevel ved vi den har at det ikke skjer noen kritisk vurdering av hvordan denne politikken skal avstemmes mot andre politikkom­råder. Derimot omfavnes den av investorer og politikere som finner den tjenlig for sine formål. Om dette har jeg skrevet en vitenskape­lig artikkel i Norsk Geografisk Tidsskrift, som Nøding kan finne og laste ned fra tidsskrift­ets hjemmeside, slik at jeg her slipper å gå i detalj.

Konsekvens­ene for samfunnet er allerede merkbare. Vi får byer der tilgangen til luft, lys og stillhet kommer under press. I Oslo diskuteres det seriøst om støyhensyn­et skal lempes for å skape en enda mer kompakt by. I Stavanger er jordvernet truet. Gråbeingår­dene, som vi trodde hørte fortiden til, vender tilbake, men nå med en helt annen prislapp enn før. For den nye urbanismen skaper også en arealknapp­het som i seg selv virker prisdriven­de og dermed sosialt polarisere­nde. Dette handler egentlig om å planlegge seg bort fra et av det norske samfunnets nedarvede goder, god plass og rikelig tilgang til lite berørt natur.

Det hjelper verden fint lite om vi endrer vårt bosettings­mønster radikalt, men det skaper store problemer for oss selv om vi gjør det. I så måte er det et problem og ikke et gode at 70 prosent av Agders befolkning bebor én prosent av arealet. Fra et jernbanepe­rspektiv hadde det derimot vaert bra om det flyttet et femsifret antall innbyggere til stasjonsom­rådene i Vennesla og på Nodeland.

❞ Det er alvorlig når beslutning­stakere, om de er politikere, byråkrater eller naeringsli­vsfolk, overtolker vitenskape­ns analyser.

Til Nøding kan jeg ellers opplyse at jeg ikke har sjekte, en farkost som ofte opptrer som sentral metafor i den nasjonale arrogansen­s inventar. Folk i Oslo tror gjerne at alle på Sørlandet tenker sitt fra sjekta. I Kristiansa­nd tror de at det bare gjelder folk i Lillesand og Søgne. I Lillesand by tror de fremst at det gjelder folk i Høvåg og på Justøya. Jeg håper ikke det er slike holdninger hos Nøding som forsinker en ellers nødvendig moderniser­ing av jernbanen i landsdelen og en tiltrengt utbygging av stasjonsom­rådet i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Gråbeingår­dene, som vi trodde hørte fortiden til, vender tilbake, men nå med en helt annen prislapp enn før. For den nye urbanismen skaper også en arealknapp­het som i seg selv virker prisdriven­de og dermed sosialt polarisere­nde, skriver Jon P. Knudsen.
FOTO: NTB SCANPIX Gråbeingår­dene, som vi trodde hørte fortiden til, vender tilbake, men nå med en helt annen prislapp enn før. For den nye urbanismen skaper også en arealknapp­het som i seg selv virker prisdriven­de og dermed sosialt polarisere­nde, skriver Jon P. Knudsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway