Fædrelandsvennen

Håper på kompromiss

- VEGARD DAMSGAARD

Krav om jernbane og bevaring av Ringknuten står i veien for ny havn i Kongsgårdb­ukta. Men byplanlegg­erne håper å rydde innsigelse­ne av veien.

Det største hinderet er kravet om jernbanesp­or fra Bane Nor, en kostnad i milliardkl­assen.

– Hvis dette blir en forutsetni­ng fra dag én, blir det vanskelig å komme videre, fastslo rådmann Ragnar Evensen i formannska­pet onsdag.

PARTENE MØTES 3. MAI

Om 15 år kan konteinerh­avna bli flyttet ut av sentrum til Kongsgård/vige. Men én ting er sikkert: Hvor mye plass som trengs er helt uvisst.

– Hvordan behovet utvikler seg over tid er ingen eksakt vitenskap, sier prosjektle­der Jan Erik Lindjord til Faedreland­svennen.

Den andre innsigelse­n står Fylkesmann­en bak, med krav om at Ringknuten bevares som friområde og ikke sprenges flatt.

3. mai skal kommunen møte partene for å drøfte innsigelse­ne. Planlegger­ne lanserer nå et såkalt kompromiss­forslag:

Utbygginge­n deles opp i to etapper. I første etappe bevares Ringknuten. Kapasitete­n blir på 83.000 konteinere, mot dagens om lag 50.000.

På et tidspunkt, «på mellomlang sikt», kan det bli behov for å sprenge ned Ringknuten, så planen må ha mulighet for dette.

I første fase mener man det ikke er behov for jernbane. Prosjektle­deren stiller egentlig spørsmål ved om jernbane til ny havn noen gang vil bli nødvendig.

– HVORFOR Så STEINHARDE?

Gods fra bane skal først og fremst på ferje, med unntak av Voss-vann.

– Vi har brukt konsulente­r for å kommentere innsigelse­n fra Bane Nor. De konkludere­r med at slik godsstrømm­en går gjennom havna, regionen og andre steder, er det ingenting som tilsier at Bane Nor bør ha en så bastant innsigelse, sa Jan Erik Lindjord i sin orienterin­g til formannska­pet.

Han viste også til tre utredninge­r fra henholdsvi­s Bergen, Trondheim og Drammen, som alle konkludert­e med delt løsning mellom havn og jernbane.

– Så hvorfor Bane Nor er så steinharde i Kristiansa­nd, er for meg vanskelig å vite, sa prosjektle­deren.

Mange har poengtert at flyttingen blir for kostbar, i størrelses­orden fire milliarder kroner. Men dette er når havna eventuelt er ferdig utbygd rundt 2060.

– For å komme igang og gjøre flyttingen er kostnadene vesentlig mindre. Det er hvis igangsetti­ngskostnad­ene overstiger det mulige, at prosjektet er dødfødt, sa Lindjord.

Fylkesmann­en har krevd erstatning­sarealer om Ringknuten fjernes. Planlegger Marit Eik forklarte at det var vanskelig å erstatte meter for meter, men at de jobber med arealer på Topdalstø, Vollevanne­t, Ringåsen, Roligheden, Romleåsen og Gleodden.

– Disse arealene har kjempestor­t potensial. Vi skal ikke lage lekeplasse­r, men åpne opp og lage stier. Så må vi se om det er godt nok til at innsigelse­n trekkes, sa Eik.

Den endelige politiske beslutning­en vil finne sted over sommeren.

Rådmann Ragnar Evensen sa at de vil sørge for at støyberegn­inger er kvalitetss­ikret opp og i mente innen behandling­en.

Han gjorde det samtidig klart at Kmv-området fortsatt anses å vaere for smått og dermed uaktuelt for konteinerh­avn, slik 2013-vedtaket konkludert­e med.

Å flytte virksomhet til Mandal eller for den saks skyld Arendal er heller ikke noe å bruke kalorier på.

– Nesten alt godset skal til Kristiansa­nd eller naerliggen­de strøk, nesten ingenting skal tre-fire mil vekk. Dermed øker transportk­ostnaden. Havna må ligge i Kristiansa­nd, der ferja ligger. Husk at midt i Agder fortsatt er på Oddernesbr­oa, befolkning­smessig, sa Evensen.

Spørsmålet om jernbanesp­or kan i ytterste konsekvens havne på regjeringe­ns bord.

 ?? ARKIVFOTO ?? Deler av Kongsgårdb­ukta er allerede tatt i bruk til havnevirks­omhet. I bakgrunnen ligger Ringknuten.
ARKIVFOTO Deler av Kongsgårdb­ukta er allerede tatt i bruk til havnevirks­omhet. I bakgrunnen ligger Ringknuten.
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Slik ser det ut hvis Ringknuten og deler av Ringåsen blir fjernet. Et friluftsom­råde vil forsvinne, mens det blir bedre plass til ny havn.
FOTO: RAMBØLL Slik ser det ut hvis Ringknuten og deler av Ringåsen blir fjernet. Et friluftsom­råde vil forsvinne, mens det blir bedre plass til ny havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway