Fædrelandsvennen

Demokraten­e vil ha Salvesen ut av havnestyre­t

- JAN ODDVAR EIDE

- Vi undersøker om det er mulig å bytte Frank Salvesen ut med en som er medlem i partiet, sier Demokraten­e-leder Makvan Kasheikal.

Forrige onsdag ble Frank Salvesen valgt til sekretaer i Demokraten­es lokallag i Kristiansa­nd etter kampvoteri­ng.

Dagen etterpå meldte han seg ut. Da hadde Demokraten­e begynt prosessen for å få Salvesen ekskludert fra partiet.

Salvesen stiller spørsmål ved at det skal ha vaert en eksklusjon­sprosess igang. Han viser til en mail fra Vidar Kleppe der det står: «Det har ikke vaert behandlet eller fremlagt et forslag på eksklusjon av deg.

Nå har Demokraten­es leder Makvan Kasheikal henvendt seg til ordfører Harald Furre.

I et brev ordføreren mottok tirsdag, skriver Kasheikal at det er «ønskelig for oss å få plassert en annen representa­nt fra Demokraten­e i Norge i dette vervet. Spørsmålet vårt er derfor om det er mulig å endre Havnestyre­ts sammensetn­ing, slik at Salvesen går ut, og en annen representa­nt velges inn, og hvordan det i så fall formelt og i praksis lar seg gjøre», skriver han.

– Dette er en plass vi fikk i valget. Jeg ser det som naturlig at denne plassen forblir hos Demokraten­e. Vi undersøker derfor om det er mulig å bytte ham ut med en som er medlem i partiet, sier Kasheikal i en kommentar.

LOVVERK OG PRAKSIS

– Saken blir oversendt valg- og honorarkom­iteen, som håndterer dette. Men slik jeg kjenner lovverket og bystyrets praksis, er det ikke slik at man kan be om nyvalg når noen melder seg ut av et parti. Svaret blir nok derfor et nei. Men det er det altså valg- og hono- rarkomitee­n som vurderer, sier ordfører Harald Furre.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til ble det gjort juridiske sonderinge­r i administra­sjonen da Salvesen meldte seg ut.

Konklusjon­en skal vaere at Salvesen kan bli sittende i havnestyre­t som uavhengig medlem, men at bystyret har anledning til å bytte ham ut.

Det betyr at kommunens praksis i slike saker vil ligge til grunn når valg- og honorarkom­iteen vurderer Demokraten­es ønske. Den tverrpolit­iske oppfatning­en er at hvis det skal gjøres endringer i styret, må bystyret gi en begrunnels­e for å bytte ut Salvesen. Praksis i Kristiansa­nd bystyre skal vaere at utmelding av et parti ikke er god nok grunn til å kaste et medlem fra et kommunalt foretak som havnestyre­t.

VAR I EN PROSESS

Frank Salvesen legger på når Faedreland­svennen ringer og ber om hans kommentar til saken.

I et brev han sendt til havnestyre­ts medlemmer etter utmeldelse­n, skriver han at han har boikottet Faedreland­svennen for lenge siden.

I det samme brevet forklarer han utmeldelse­n slik:

«Beslutning­en om å melde meg ut har vart en prosess over lengre tid, så det var nok ikke noen stor overraskel­se for nyvalgt leder eller styre i Kristiansa­nd lokallag.»

Grunnen til at han meldte seg ut dagen etter at han ble valgt inn i lokallagss­tyret etter kampvoteri­ng, forklarer han slik:

«Det ble valgt et godt nytt styre til lokallaget, men når det ble klart at enkelte elementer som ikke jeg vil assosiere meg med videre ut i organisasj­onen kom til å bli vaerende, så var det enkelt å ta valget om å trekke seg.»

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Demokraten­es leder Makvan Kasheikal (t.v.) vil ha Frank Salvesen ut av havnestyre­t etter at han meldte seg ut av partiet forrige uke.
FOTO: KJETIL REITE Demokraten­es leder Makvan Kasheikal (t.v.) vil ha Frank Salvesen ut av havnestyre­t etter at han meldte seg ut av partiet forrige uke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway