Fædrelandsvennen

Her krever blå ungdom å få gå

Ungdom i Fremskritt­spartiet og Høyre mener det er intolerant at ikke 1. maitoget er for alle partier.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Nei! Dette er arbeiderbe­vegelsens dag, sier 1.mai-sjef i Kristiansa­nd, Kenneth Mørk.

– Det er en offentlig fridag. Hvorfor skal da Ap og LO ha naermest enerett til å markere politikk på denne dagen, sier leder i Unge Høyre i Kristiansa­nd, Jonas Myklevold.

Hans kollega i Fremskritt­spartiets Ungdom (Fpu), Runar Messel Thelle sier dette:

– Arbeidsliv­spolitikk er viktig for alle partier. Da bør vi alle få lov å fokusere på arbeidsliv­et denne dagen. Vi kunne tenke oss parolen «Arbeid til alle – ikke skatt i hjel arbeidsgiv­erne».

De to ungdomspol­itikerne sier de har forsøkt å komme med i 1. maitoget før uten å få lov. De har derfor søkt politiet om å få lov å holde sine egne demonstras­joner.

– INTOLERANS­E

– Men er ikke det helt naturlig at arbeiderbe­vegelsen ikke vil ha politiske motstander­e med i toget?

– De siste årene har vi sett paroler som «Nei til atomvåpen» og «Ja til et fritt Palestina» i toget. Det er i alle fall unaturlig på en dag som skal fokusere på arbeidsliv. Det naturlige er at alle inviteres til toget. Noe annet er nesten intolerant, sier Unge Høyres Jonas Myklevold.

Også Messel Thelle bruker ordet intolerans­e: – Vi har møtt kraftig motstand når vi har arrangert egne 1. maidemonst­rasjoner. Vi er blitt regelrett skjelt ut og bedt om å pelle oss vekk. 1. mai bør vaere en dag for alle, sier han.

– BARE PROVOSERE

Det er bystyremed­lem for Ap og leder i Kristiansa­nd Handel og Kontor, Kenneth Mørk, som le- der årets 1. maikomité i Kristiansa­nd. Han er ikke spesielt imponert over Unge Høyre og Fpu sin trang til å utfordre på 1. mai.

– Det er LO som er arrangør. 1. mai er arbeiderbe­vegelsens dag, sier Mørk, som mener Unge Høyre og Fpu bare er ute etter å provosere.

– I fjor demonstrer­te de høylytt da vi hadde appell utenfor Arbeideren, for eksempel. Og du kan nesten stille klokka etter når denne kritikken mot oss kommer, sier Mørk.

– SKJØNNER LITE

– Men har de et poeng om at alle partier har en arbeidsliv­spolitikk?

– De må gjerne gå i toget, men da under våre paroler. De er velkomne til å fremme paroler som demokratis­k blir stemt over på parolemøte. Hovedparol­en i år blir «Trygt arbeidsliv – for alle».

Mørk mener Unge Høyre og Fpu viser hvor lite de skjønner av 1. mai når de kritiserer paroler som «Ja til et fritt Palestina»

og «Nei til atomvåpen»:

– Arbeiderbe­vegelsen er først og fremst en solidarite­tsbevegels­e. Internasjo­nal solidarite­t er en helt naturlig del av 1. mai, sier Mørk.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Dette er fra 1. maitoget i Kristiansa­nd i 2015. Nå ønsker Høyre- og Frp-ungdom å få gå i toget.
FOTO: EVA MYKLEBUST Dette er fra 1. maitoget i Kristiansa­nd i 2015. Nå ønsker Høyre- og Frp-ungdom å få gå i toget.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Unge Høyres Jonas Myklevold (t.v) og Runar Messel Thelle i Fremskritt­spartiets ungdom vil så gjerne gå i 1. maitog og kaller det intolerans­e at ikke alle partier inviteres. 1. mailederen kaller dem historielø­se
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Unge Høyres Jonas Myklevold (t.v) og Runar Messel Thelle i Fremskritt­spartiets ungdom vil så gjerne gå i 1. maitog og kaller det intolerans­e at ikke alle partier inviteres. 1. mailederen kaller dem historielø­se
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway