Fædrelandsvennen

Sør-korea: Atomn

Cia-sjef Mike Pompeo har møtt Nordkoreas leder Kim Jong-un. De to har utviklet et godt forhold, ifølge USAS president Donald Trump.

- NTB

– Møtet gikk bra, fastslår presidente­n på Twitter onsdag. Han bekrefter at det nå jobbes med forberedel­sene av toppmøtet mellom ham og Kim.

Samtalene mellom Pompeo og Kim fant sted i Nord-korea forrige uke, ifølge Trump. Tidligere har avisa Washington Post meldt at møtet ble holdt i påsken.

Tirsdag oppsto det forvirring om hvorvidt Trump selv allerede hadde hatt samtaler med Kim. Det hvite hus bekreftet senere at det hadde vaert samtaler på «ekstremt høyt nivå», men ikke mellom Trump og Kim.

Presidente­n tvitrer at Pompeo og Kim utviklet et godt forhold da de møttes. Pompeo er nominert av Trump som ny amerikansk utenriksmi­nister.

– HVIS ALT GÅR BRA

– Avhengig av utfallet av ulike møter og samtaler vi har nå, skal vi møte Kim Jong-un veldig snart, sa Trump tirsdag da han tok imot Japans statsminis­ter Shinzo Abe i Florida.

– Det vil skje trolig i begynnelse­n av juni eller før det, hvis alt går bra. Det er mulig at ting ikke går bra og at vi ikke kommer til å ha noe møte og at vi bare fortsetter på den samme veien vi har vaert inne på til nå, la han til.

Presidente­n har tidligere uttalt at et viktig premiss for møtet må vaere at Nord-korea er villig til å diskutere sitt atomvåpenp­rogram.

Sørkoreans­ke myndighete­r opplyser at USA og Sør-korea vil prøve å oppnå en fredsavtal­e med Nord-korea hvis landet går med på å skrinlegge sitt atomvåpenp­rogram.

De to allierte landene vurderer ulike måter å belønne Nord-korea på hvis landet ruster ned, ifølge Sør-koreas nasjonale sikkerhets­rådgiver Chung Eui-young.

OPTIMISTIS­K

Under en senatshøri­ng forrige uke sa Mike Pompeo at konflikten med Nord-korea ville bli en av de viktigste tingene for ham å ta tak i som ny utenriksmi­nister. Han ga også uttrykk for optimisme med tanke på utfallet av et eventuelt toppmøte mellom Trump og den nordkorean­ske lederen.

En uke etter Pompeos angivelige reise til Nord-korea bekreftet amerikansk­e tjenesteme­nn at Kim skal vaere villig til å forhandle om atomnedrus­tning.

Den nordkorean­ske regjeringe­n har ikke bekreftet at Pompeo besøkte Nord-korea. Forrige gang en amerikansk utenriksmi­nister møtte en nordkorean­sk leder, var da Madeleine Albright hadde samtaler med Kim Jong-uns far Kim Jong-il i år 2000.

KOREANSK TOPPMØTE

Hvis det planlagte møtet mellom Trump og Kim gjennomfør­es, vil det vaere historisk. Det har aldri tidligere vaert noe toppmøte mellom en amerikansk president og en nordkorean­sk diktator.

Landene vurderer fem alternativ­e møtesteder, ifølge Trump.

Før han og Kim eventuelt treffes, skal det holdes toppmøte mellom Kim og Sør-koreas president Moon Jae-in 27. april. Her vil muligheten for en fredsavtal­e mellom de to koreanske landene trolig bli diskutert.

Formelt sett er Nord- og SørKorea fortsatt i krig, siden det aldri ble inngått noen fredsavtal­e etter Koreakrige­n på 1950-tallet.

Donald Trump sier de to landene diskuterer en slutt på krigen «med hans velsignels­e».

Sør-korea og USA vil prøve å få signert en fredsavtal­e med Nord-korea hvis landet gir opp sitt atomvåpenp­rogram, opplyser Sør-koreas sikkerhets­rådgiver.

Den sørkoreans­ke nasjonale sik-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway