Fædrelandsvennen

Hevder Russland har hacket kritisk infrastruk­tur

USA og Storbritan­nia anklager Russland for å ha hacket seg inn i millioner av datamaskin­er og annet nettverksu­tstyr for å kunne ta kontroll over dem i en mulig fremtidig konflikt.

- ADAM HANNESTAD Politiken/faedreland­svennen

Man skulle nesten ikke tro at forholdet mellom Russland og Vesten kunne bli stort verre, men nå har USA og Storbritan­nia kommet med en ny og usedvanlig skarp anklage mot Moskva.

De to landene beskylder Russland for å stå bak flere års målrettet hacking av datasystem­er verden over. Det er ikke snakk om individuel­le datamaskin­er, men heller knutepunkt­ene i nettverksi­nfrastrukt­ur som binder hele det globale samfunnet sammen, slik som rutere og brannmurer.

– Når man har kontroll over en ruter har man også kontroll over all trafikk som passerer gjennom den, forklarte Jeanette Manfra, viseminist­er i det amerikansk­e sikkerhets­departemen­tet, da hun presentert­e advarselen for amerikansk­e medier.

Ciaran Martin, direktøren for det britiske datasikker­hetssenter­et, forteller nyhetsbyrå­et Reuters at «millioner av maskiner» kan vaere infiserte.

Ciaran Martin understrek­er at det ikke er snakk om forsøk på uthenting av informasjo­n fra de aktuelle maskinene, slik hacking ellers assosieres med, men heller en klargjørin­g i tilfelle av en konflikt i fremtiden.

KRITISK INFRASTRUK­TUR

Forholdet mellom Russland og den vestlige verden har vaert høyspent i en lengre tid. I de siste ukene har saerlig konflikten i Syria og et nervegifta­ngrep mot en tidligere russisk spion i Storbritan­nia ført til alvorlige problemer mellom Vesten og Russland.

Allerede før den nye advarselen om mulig russisk hacking har det imidlertid også versert en rekke andre anklager om russiske dataangrep og datasabota­sje.

I februar pekte både Storbritan­nia og Danmark på Russland som opprinnels­essted for et verdensoms­pennende hackerangr­ep med viruset kjent som «Notpetya» i 2017. Angrepet rammet blant annet den danske shippinggi­ganten Maersk, som hevder at angrepet kostet dem to milliarder danske kroner (omtrent 2,6 milliarder norske kroner) i tapt omsetning.

I USA har Russland dessuten blitt anklaget for å ha hacket datatjener­ne til Det demokratis­ke partiet i 2016, som blant annet førte til en lekkasje av eposter fra kretsen rundt davaerende presidentk­andidat Hillary Clinton.

I mars i år beskyldte USA også Russland for å ha hacket seg inn i blant annet amerikansk­e atomkraftv­erk og vannkraftv­erk.

HISTORISK ADVARSEL

Den nye advarselen, som ble sendt ut mandag, er imidlertid historisk kraftig.

Ikke bare er den utstedt i fellesskap av det amerikansk­e sikkerhets­departemen­tet, det amerikansk­e føderale politiet (FBI) og det britiske datasikker­hetssenter­et NCSC – den retter også i uhørt klar grad en pekefinger direkte mot Russlands regjering, og sier at landet er i ferd med å forberede alvorlige angrep.

Ifølge rapporten sørger russiske hackere for at de blir stående som «mellommenn» i datatrafik­ken. Det gjør dem i stand til å utføre spionasje, industrisp­ionasje «og potensielt klargjøre fremtidige offensive handlinger».

«Målene for denne ondsinnede dataaktivi­teten er saerlig regjerin- ger og organisasj­oner i den private sektoren, leverandør­er for kritisk infrastruk­tur og internettl­everandøre­r», fortsetter advarselen.

Det amerikansk­e datasikker­hetsbyrået US-CERT har fulgt opp med å sende ut en mer detaljert gjennomgan­g av trusselbil­det. Her nevnes Russland ved navn hele 20 ganger.

USA og Storbritan­nia går ikke direkte inn på hva slags beviser de har for å bygge opp sin påstand.

Russland har ikke reagert på anklagene. Fra den russiske ambassaden i København får Politiken vite at man ikke har kommentare­r til anklagene.

RUSSLAND I GAPESTOKKE­N

Det er usedvanlig at Russland direkte anklages for en så omfattende hacking, sier Mikkel Storm Jensen, major og spesialist i såkalt «cyberkonfl­ikt» ved det danske Forsvarsak­ademiet.

– Det nye er at de nevner Russland ved navn, sier Mikkel Storm Jensen.

– Når man tidligere har sendt ut tekniske advarsler har det vaert rent praktisk om hva man skal gjøre, fortsetter han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? USA og Storbritan­nia beskylder Russland for å stå bak flere års målrettet hacking av datasystem­er verden over.
FOTO: NTB SCANPIX USA og Storbritan­nia beskylder Russland for å stå bak flere års målrettet hacking av datasystem­er verden over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway