Fædrelandsvennen

Ny trasé for ringveien

Jeg henviser til artikkelen med tittelen «Først Ytre ringvei, så Gartnerløk­ka» i Faedreland­svennen 3. april i år, hvor man fokuserer på trafikkpro­blemene som vil oppstå når man skal i gang med Gartnerløk­ka-utbygginge­n.

- ARVID DAN KVANES Kristiansa­nd

Det blir påpekt at man først må starte med byggingen av det foreliggen­de prosjekt for Ytre ringvei. Jeg vil i den sammenheng henvise til mitt leserbrev i Faedreland­svennen i august 2015 med tittel «Kan to nye motorveier forenes med nullvekst?».

Jeg stiller meg her spørrende til behovet for ny motorvei rundt Kristiansa­nd. Statens vegvesens prognose for 2045 viser nemlig at kun 17.000 – 30.000 biler pr. døgn vil benytte den nye veien, mens 70.000 – 75.000 biler vil benytte veitrasèen over Gartnerløk­ka. (Jeg ville i mitt leserbrev ha utvidet Høybroa til to kjørebaner.)

Den planlagte Ytre ringveien med sine på/avkjørsels­er ved Breimyr, «Jernstøper­iet» og Vige vil nesten ikke avlaste noe av trafikken innen Kristiansa­nd. Jeg skriver videre at det kunne vaere interessan­t å få opplyst om kost/ nytte-analyse av prosjektet til 8,2 milliarder (nesten 5 Kildenbygg) som dreier seg om en motorvei på ca 15 km, og hvor 10 km er tunneler. Nå har Nye Veier AS kommet på banen, og herfra blir det opplyst at Ytre ringvei ikke har så stor samfunnsme­ssig betydning. Derfor er prosjektet forskjøvet langt

ned i rekken i prioritets­listen over nye veiprosjek­ter.

Jeg messig og ser E18 og at skal at når man det gjennom all er derfor trafikk sårbar bør Gartnerløk­ka, trafikk- på lages E39 en trafikk ny gjennomgan­gsvei. utgjør 40.000 – 45.000 Dagens biler i døgnet, og omkring 5.000 av disse kjører strekninge­n fra/ til Mandal – Lillesand. Altså for å redusere trafikkpro­blemene her må man lage en ny vei som også tar mer hånd om naertrafik­ken i Kristiansa­nd. Mitt forslag er at man lager en vei som omfatter: Ny tunnel fra Bjørndalsl­etta til syd for Sødal og bro over Otra (planlagt uavhengig av ny ringvei) med vei videre like syd for Sentralsyk­ehuset og ny tunnel gjennom Baneheia som passerer Krossen (dypt under jernbaneli­njen og på/avkjørsel her) under Tinnheia og treffer deretter nåvaerende E39 i naerheten av Meieriet. Denne vei må vaere motorvei (to baner i hver retning) og med planfrie kryss, og bli E39/E18 på denne strekninge­n.

Nåvaerende vei blir lokalvei for byen, og det lages i tillegg en ny kjørevei fra ferjehavna gjennom tunnel under Arkivet og som ender ved Enerum og videre på Setesdalsv­eien til den treffer den nye veitunnel ved Krossen. Ved en slik løsning vil man oppnå følgende: – Denne løsning på ca 6 km betyr redusert anleggskos­tnad i forhold til planlagt Ytre ringvei på 15 km og hvor 10 km er tunneler. – Mindre behov for bompenger som utgjør ca. 50 % av anleggskos­tnaden.

– Redusert bruk av nåvaerende vei ettersom denne vei også vil bli et alternativ for store deler av Kristiansa­nds befolkning. – Ambulansen til sykehuset vil komme hurtigere frem til sykehuset.

– Ingen problemer ved anlegget av veien ettersom den kun berører nåvaerende veier ved tilknyttin­gspunktene. – Ingen av byens friområder blir berørt.

Jeg tror at denne løsningen gjør at veianlegg man slipper fra Gartnerløk­ka å lage et nytt til Kolsdalen ettersom sannsynlig vil minst halvparten av biltrafikk­en bli overført til den nye veien. Jeg satt i bystyret 1975 – 1987 i Kristiansa­nd som representa­nt fra KRF, og omkring 1980 stemte jeg mot Høybroa av estetiske grunner. Jeg ville den gangen heller ha vei over området til Bryggeriet med bro over jernbanen og videre i tunnel til bensinstas­jonen på Vesterveie­n. Men det er spørsmål om det er fornuftig ut fra økonomiske grunner å rive dagens to broer over jernbaneli­njen.

Jeg stiller meg også spørrende til om det er fornuftig å ikke benytte den nåvaerende utbedrete E39 fra Kvadrature­n til Trysfjorde­n som fremtidig motorveitr­asé, ut fra de investerin­ger som alt er gjort. Det er få hus langs denne veien som eventuelt må rives i forbindels­e med en slik motorvei, og med en slik løsning vil man spare mye tid og penger. En motorvei bør ligge naer hvor folk bor ettersom det er lokalbefol­kningen

som normalt vil bli den største bruker av en slik vei.

Konklusjon: Jeg håper mitt alternativ kan bli vurdert som et alternativ til foreliggen­de plan for Ytre ringvei. Denne består av som nevnt så og si tunneler fra Bjørndalsl­etta til E39 ved Meieriet og kun opp i dagen over Otra. Dette er et alternativ som kan gjennomfør­es innen en relativ kort tidsperiod­e regulering­sog anleggsmes­sig ettersom dette etter min vurdering krever ingen riving av bygninger eller er til noe større sjenanse for omgivelsen­e. Oppstarten av anlegget bør samordnes med utvidelse av kaianlegge­t i ferjehavna slik at man kan bruke steinmasse­ne fra tunnelene til dette anlegg. Kjøredista­nsen fra Meieriet til Bjørndalsl­etta er i dag 5,6 km og ca. 6 km for mitt alternativ. For folk flest betyr kjøretiden mest (fartsgrens­e 80 – 100 km i mitt forslag), og folk er derfor villig til å kjøre omveier, og dette gjelder spesielt i rushtiden morgen og ettermidda­g.

En motorvei bør ligge naer hvor folk bor ettersom det er lokalbefol­kningen som normalt vil bli den største bruker av en slik vei.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kronikkfor­fatteren stiller seg spørrende til behovet for ny motorvei rundt Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD Kronikkfor­fatteren stiller seg spørrende til behovet for ny motorvei rundt Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway