Fædrelandsvennen

Til kamp mot sorterings­samfunnet

- SVEIN HARBERG parlamenta­risk nestleder for Høyre

Etter et helt års grundig debatt i partiet, vedtok Høyres landsmøte konservati­ve prinsipper om medisinsk bioteknolo­gi. Prinsipper som utgjør en klar kamp mot sorterings­samfunnet.

landsmøtet vårt var ikke noe taktskifte når det gjelder bioteknolo­gi, men en justering av kursen på enkelte spørsmål. Høyre legger til grunn at alle mennesker har en iboende og ukrenkelig egenverdi, uavhengig av egenskaper, evner og funksjonsn­ivå. Menneskeli­g liv kan ikke graderes eller rangeres, og ingen mennesker skal kunne brukes som middel for andre mennesker.

Høyres landsmøte slo fast en rekke grunnlegge­nde prinsipper som gjør oss til en troverdig alliert i kampen mot sorterings­samfunnet.

Ta for eksempel prinsippet mot utvidelse av tilbudet om fosterdiag­nostikk. Vi mener en utvidelse av et slikt tilbud uten medisinsk begrunnels­e kan føre til et press for å sortere bort barn på bakgrunn av dets egenskaper. En utvidelse uten medisinsk begrunnels­e vil kunne undergrave verdien av et samfunn med plass til alle. Derfor er vi mot.

Vi er også mot rutinemess­ige screening av egenskaper, tilstander eller sykdom hos et barn i mors liv, uten at det er en saerskilt risiko som tilsier dette. Vi mener fosterdiag­nostikk primaert må ha medisinske formål. Formålet må vaere å diagnostis­ere alvorlige tilstander hos barnet som kan forebygges eller behandles. Dette er tilstander som krever saerskilt oppfølging gjennom svangerska­psomsorgen. Derfor mener vi dagens regelverk om unntaksvis tilbud om fosterdiag­nostikk av hensyn til den gravides livssituas­jon skal videreføre­s.

I tillegg var landsmøtet tydelig restriktiv­e ved å ikke tillate lagring av egg og eggstokkve­v for kvinner uten medisinsk begrunnels­e, og ved å fastholde dagens grense for forskning på befruktede egg. Vi tar altså vårt ansvar for å motarbeide sorterings­samfunnet på alvor. Når Høyre sier et klart nei til surrogati, setter vi hensynet til barnet foran hensynet til de som ønsker barn. Surrogati bryter det naturlige båndet mellom barnet og moren som føder det. Dette kan innebaere en betydelig belastning for både barn og surrogatmo­r. Surrogati kan også innebaere at svangerska­pet gjøres til en potensiell handelsvar­e. Dette er spesielt betenkelig i de tilfeller der surrogatmo­r har få ressurser, og dermed ikke opplever dette som et fritt valg. Det er nok et etisk dilemma.

Så har de fleste fått med seg at Høyre gikk inn for eggdonasjo­n. Det gjorde landsmøtet, men ikke for enhver pris. Åpningen for eggdonasjo­n må komme med tydelige rammer. Det må reguleres, både i spørsmål om alder på donor og mottaker, økonomiske forhold rundt donasjon og behandling, og i spørsmål om kombinasjo­n av egg- og saeddonasj­on.

Ved eggdonasjo­n, som ved et ordinaert svangerska­p, skapes en biologisk tilknytnin­g mellom mor og barn gjennom graviditet­en. Dersom det donerte egget befruktes med partners saed vil barnet ha genetisk tilknytnin­g til far og biologisk tilknytnin­g til mor. Jeg ser med skepsis på en situasjon der både egg- og saeddonasj­on brukes i kombinasjo­n for å unnfange et barn. I en slik situasjon vil ikke barnet ha genetisk tilknytnin­g til hverken mor eller far. Dette er en situasjon som må avklares. Høyre setter altså kampen mot sorterings­samfunnet først. Vi setter hensynet til barn foran hensynet til de som ønsker barn. Vi er en troverdig alliert i kampen mot sorterings­samfunnet. Hvis gode krefter i denne kampen står samlet, er det en kamp vi også skal vinne.

Surrogati bryter det naturlige båndet mellom barnet og moren som føder det.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg ser med skepsis på en situasjon der både egg- og saeddonasj­on brukes i kombinasjo­n for å unnfange et barn, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg ser med skepsis på en situasjon der både egg- og saeddonasj­on brukes i kombinasjo­n for å unnfange et barn, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway