Fædrelandsvennen

Grøvan tar avstand fra hjemmefron­ten

-

Jeg minner om at mitt hovedspørs­mål til Hans F. Grøvan var om han mente at den norske hjemmefron­tens aksjoner under 2. verdenskri­g var terrorisme eller «… en moralsk høyverdig frihetskam­p, som oppfyllels­e av en patriotisk plikt …», slik den norske Londonregj­eringen ga uttrykk for?

●●At medlemmer av den norske hjemmefron­ten under den tyske okkupasjon­en av Norge ble stemplet som terroriste­r av tyskerne, er utvilsomt. Like utvilsomt er at medlemmer av hjemmefron­ten opptrådte som franktirør­er (sivilperso­ner) uten folkeretts­lig beskyttels­e som krigførend­e, og at det av disse ble benyttet ideologisk begrunnede terrormeto­der, ut i fra forestilli­ngen om at hensikten helliger midlene.

P.g.a. den situasjone­n et okkupert og underkuet folk befinner seg i, har undertegne­de forståelse for at det ble slik under den tyske okkupasjon­en av Norge. Grøvan skriver i sitt tilsvar på min utfordring: ”Terrorisme kan aldri anerkjenne­s som virkemidde­l”. Dette kan vanskelig forstås annerledes enn at Grøvan mener den norske hjemmefron­ten skulle avstått i fra drap og andre aksjoner, hvor mennesker ble drept eller skadet.

Neida, jeg forsvarer ikke terrorisme på generelt grunnlag. Men mitt poeng er at jeg synes ikke det skal vaere opp til oss nordmenn, som selv burde vite hvor fornedrend­e en underkuend­e okkupasjon er, å kritisere et annet okkupert og undertrykt folk for deres frihetskam­p for å få oppfylt deres universelt anerkjente rett til selvbestem­melse. Slik kritikk har selvgodhet­ens stempel på seg.

Under en kontroller­ende militaer okkupasjon er okkupant og de okkuperte alt annet enn likestille­t. Jeg velger i motsetning til Israel-vennen Grøvan å ha sympati for den svake og undertrykt­e parten. Jeg kritiserer israelerne fordi okkupasjon­en av Palestina snart har vart i urimelige 51 år. Jeg anklager israelerne fordi de har opprettet verdens største ”fengsel”, hvor 2 mill. palestiner­e er innesperre­t i Gaza. Videre fordi det nå bor 800.000 jøder i folkeretts­stridige bosettinge­r på okkupert palestinsk territoriu­m, hvilket umuliggjør dannelsen av en fungerende palestinsk stat.

En annen sak er hvordan israelerne møter palestiner­nes motstandsk­amp. Det finnes det statistikk på. Et eksempel: I perioden 29.9.2000 – 31.1.2018 ble 134 jødiske barn dept som en følge av palestiner­nes motstandsk­amp, mens israelerne drepte 2175 palestinsk­e barn i det samme tidsrommet. Denne israelske tenner for tann- strategien går igjen i alle drapsstati­stikker. Hvem er den største synderen? KJETIL TEDNES Mandal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway