Fædrelandsvennen

La søndag vaere søndag

-

En søndag med barnebarn på fotballtur­nering er gøy. Du opplever glade og spente unger, fellesskap og engasjemen­t. Samtidig minner det deg på hvor verdifullt det er at vi har en dag i uka som er annerledes enn de andre.

●●Det er mye å kjempe for i politikken og mange viktige uløste oppgaver i samfunnet.

Å åpne butikker og kjøpesentr­e på søndagen, sånn at folk skal få slippe å handle bare på mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag, er ikke en av dem.

Når regjerings­partiene fortsetter kampen for søndagsåpn­e butikker, kan det vaere verd å minne om at de fikk inn naermere 7000 høringsutt­alelser for bare 3 år siden. Det ble pekt på negative konsekvens­er som trusselen mot små selvstendi­ge butikker fra fagbutikke­r i kjøpesente­r, økte klimautsli­pp og dyrere varer og tjenester.

For fire år siden gikk hundretuse­n ut i generalstr­eik over hele Norge og protestert­e bl.a. fordi mellom 50 000 og 80 000 flere vil måtte jobbe da. Folk som vil bli fratatt sin valgmuligh­et til faktisk å ha søndagen som fridag.

Når folk må jobbe søndag påvirker det familieliv­et, tid til felles aktivitete­r eller kirkegang, til avkobling sammen med de naermeste, søndagsmid­dag med tante eller bestemor i en annen by. Mange håndballka­mper avvikles og arrangemen­ter skal gjennomfør­es. Med liberalise­ringen som regjeringa ønsker vil arrangøren­e risikere å miste folk som trengs for å holde aktivitete­ne i gang.

Vi har lang tradisjon i Norge med at partene i arbeidsliv­et er med når politikken utformes. I den norske modellen er det avgjørende for tilliten vi har til hverandre at politikken forankres hos dem den får konsekvens­er for.

Slik finner vi de beste politiske løsningene. Vi begynner å bli vant til at regjeringa Solberg ikke lytter til partene når de utformer politikken. Det er alvorlig og svekker den norske modellen. Verken arbeidsgiv­erne eller arbeidstak­erne ønsker at flere butikker skal holde åpent på søndager, men det legger ikke noen demper på regjeringa­s liberalise­ringsiver. KARI HENRIKSEN Stortingsr­epresentan­t, medlem av familie og kulturkomi­teen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway