Fædrelandsvennen

Har fått orden på utseendet

Ssangyong har vaert kjent for litt underlige biler når det gjelder utseendet. Med nye Rexton leverer de en voksen suv som holder mål både kjøremessi­g og på designside­n.

-

Koreanske Ssangyong er ikke akkurat bilmerket du møter oftest i trafikken. Men med ny importør og dermed også mange nye forhandler­e, er ambisjonen­e hos den indisk-eide bilproduse­ntene klart økende i Norge.

Noen storselger i det tradisjone­lle suv-markedet blir nok ikke Rexton. Skal du ha den som personbil, må du ut med rundt en halv million kroner i engangsavg­ift til staten, og totalprise­n ligger rundt 900.000. Så Rexton-utgavene du etter hvert kanskje ser på sørlandsve­iene, vil nok vaere utstyrt med grønne skilter. Da er prisen – inkludert mva. – rundt 550.000.

ELBIL?

I denne omgang er det altså den store suv-en de ønsker å vise fram, en bil som tar mål av seg til å yppe seg mot for eksempel markedsled­ende Toyota Land Cruiser, som den faktisk er både lengre og bredere enn. Prismessig ligger de to bilene i samme segmentet. Ryktene fra Sør–korea går om at det kommer nye modeller allerede i 2019. Da kan det bli snakk om både elbiler og ladbare hybrider.

Tilbake til Rexton. Du er faktisk litt konge på veien bak rattet i den litt over to tonn tunge suv-en. Dieselmoto­ren på rundt 180 hestekreft­er gjør den ikke akkurat til noen sprinter, men du føler at det er tilstrekke­lig med krefter, og at bilen er godt lydisolert. Oversikten fra førersetet er utmerket. Utstyr, design og komfort er ikke langt unna premiumniv­å. Men så har da også Ssangyong hatt et tett samarbeid med Mercedes-benz som leverer både motorer og girkasser til koreanerne.

Karosserie­t står på en ramme, en løsning de fleste er gått fra, men som både Rexton og Toyota Land Cruiser har beholdt. En løsning som gir klare hint om at dette er en bil som er bygget for tøff bruk.

3,5 TONN TILHENGER

Firehjulsd­rift er standard på Rexton, noe annet ville vaert utenkelig. Men du kan kutte ut driften på forhjulene for å spare drivstoff når du ikke har behovet for fire ganger fire og kan enkelt kople dette inn når behovet melder seg.

Å skulle flytte en såpass stor bil, krever både diesel og ditto utslipp. Med automatkas­se og firehjulsd­rift er forbruket oppgitt til rundt 0,8 liter på blandet kjøring, og det er jo til å leve med. Utslipp på over 200 gram/km er selvsagt høyt og applaudere­s ikke av norske avgiftsmyn­digheter.

Hvem er det så som kjøper Ssangyong? Med mulig tilhengerv­ekt helt opp til 3,5 tonn, vil vi tro at håndverker­e, folk i anleggsbra­nsjen og entreprenø­rer kan vaere aktuelle Rexton-kunder. Og har du en romslig campingvog­n, vil Rexton utvilsomt vaere en ypperlig trekkhest. Da får du en nesten fem meter lang og svaert velutstyrt bil. Automatkas­sen fra tyskerne fungerer svaert smidig, og du har massevis av lasteplass. Skulle du gå for personbilu­tgaven, har du faktisk bagasjerom på over 800 liter.

Og vil du ut i terrenget, noe vi ikke forsøkte oss på, skulle fremkommel­igheten vaere sikret. For å vise hva nye Rexton tåler, kjørte fabrikken åtte biler fra Sør-korea til England blant annet via den berømte Silkeveien. Og kom fram uten problemer.

Bilforhand­leren på Oddemarka har ambisjoner om å selge klart flere enn antallet som kjørte fra Sør-korea til England det første året som Ssangyong-forhandler. Selv om merket aldri blir noen storselger her hjemme.

Men de som kjøper, får en fin miks av en asiatisk kvalitetsb­il med viktige tyske premiumbid­rag ikledd et utseende og med utstyr som må vaere et stort skritt fremover for produsente­n. Rexton-navnet har levd lenge hos sørkoreane­rne. Med nye Rexton burde det leve bedre enn før.

VENTER På ELBILER

– Vi ser på Ssangyong som et spennende merke for framtida, sier daglig leder ved Oddemarka Auto, Edvard Haugland.

Den velkjente Subaru-forhand-

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ssangyong er en stor og tung bil. Designmess­ig er den et stort løft for den lille sørkoreans­ke bilproduse­nten.
FOTO: TOR MJAALAND Ssangyong er en stor og tung bil. Designmess­ig er den et stort løft for den lille sørkoreans­ke bilproduse­nten.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Automatkas­sen og motoren kommer fra tyske Mercedesbe­nz.
FOTO: TOR MJAALAND Automatkas­sen og motoren kommer fra tyske Mercedesbe­nz.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway