Fædrelandsvennen

Ny forskrift truer lokale sykkelritt

Flere ritt på Sørlandet er allerede avlyst. En medvirkend­e årsak skal vaere den nye sykkelfors­kriften som krever kursing av sykkelvakt­er.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det er utrolig trist og kjedelig. Vi har vaert opptatt av og hatt fokus på sikkerhet i alle år, men for oss var denne nye forskrifte­n en medvirkend­e årsak til at det ble slutt, sier Steinar Vigsnes, som inntil nylig var leder av sykkelutva­lget i Vest-agder Bedriftsid­rettskrets (VABIK).

Den tradisjons­rike sykkelkaru­sellen i regi av Vest-agder Bedriftsid­rettskrets (VABIK) er ikke formelt lagt ned, men det blir ingenting av den i år. Og Otrarittet, som ble avlyst allerede i fjor før forskrifte­n trådte i kraft 1. januar i år, blir heller ikke arrangert i år.

– Forskrifte­n er, som for Sykkelkaru­sellen, ett av flere elementer til at Otrarittet ikke er på terminlist­en, skriver Sigmund Lode, daglig leder i VABIK i en mail.

STORSATSIN­G UTSATT

På vegvesen.no forklares sykkelfors­kriften slik: «Forskrifte­ns formål er å gi god trafikksik­kerhet både for syklende som deltar i sykkelritt på veg, samt god trafikksik­kerhet og nødvendig framkommel­ighet for andre trafikante­r mens sykkelritt­et pågår».

Men resultatet er blant annet at ritt avlyses, som «Bånn Gass» i regi av Fevik og Omegn CC, som til helga skulle markert sesongstar­t for de lokale turrittene. På toppen av det hele blir det ikke noe av den nye, annonserte storsatsin­gen til Kristiansa­nds Cykleklubb (KCK). På grunn av lav deltakelse la klubben ned Palmeritte­t i fjor, men hensikten var å stable et nytt grusritt fra Grimstad til Kristiansa­nd på beina denne sesongen.

– Vi har utsatt rittet på ubestemt tid. Med de nye utfordring­ene turritt står over nå, må vi få innarbeide­t det nye regelverke­t og snu trenden med fallende deltakelse før vi har ressurser til å tenke på nye ritt. I hele sykkel-norge avlyses det ene rittet etter det andre nå, sier Daniel Marinas, daglig leder i KCK.

– ET RACE

I tillegg skaper også utfordring­er for rittene som blir avviklet, som Oggevatn Rundt i regi av Vennesla og Omegn Cykleklubb (VOC).

– Vi skal få avviklet rittet, men det blir et race å få folk til å gjennomfør­e kurs. Vi har flyttet starten til Grovane stasjon så vi slipper alle rundkjørin­ger og lyskryss i sentrum. Med det slipper vi unna med langt faerre vakter, sier Per Yngvar Lorentzen, leder i VOC.

Og her er vi ved stridens kjerne. Sykkelfors­kriften krever at sykkelvakt­er må gjennomfør­e ulike kurs i forkant, avhengig av hvilken oppgave de har. Man kan utdanne seg på tre nivåer – «løypevakt», «stasjonaer­e vakter» og «mobile vakter» – men kursene på nivå to og tre er naturlig nok langt mer omfattende enn på nivå én.

– På nivå én må man gjennom et nettbasert kurs på halvannen time, som er fullt oppnåelig. Men utfordring­en er at skal du dirigere trafikk eller stoppe biler på vei inn i et kryss, må du vaere «stasjonaer vakt», og da må du gjennom et kurs som varer i ti timer. Det er utfordring nok å få frivillige til å stå vakter. Enklere blir det ikke når de må gjennom et kurs med bestått eksamen i forkant, sier Marinas.

FRYKTER FOR REKRUTTERI­NG

Terje Johnsen, leder i region Sør, forstår behovet for mer sikkerhet, men opplever forskrifte­n «veldig omfattende».

– Hovedutfor­dringen er at oppkjøring­splanen ble ferdig så sent, først i begynnelse­n av mars, som har gitt en utfordring for rittene tidlig på året, sier Johnsen.

Han frykter også for de langsiktig­e konsekvens­ene.

– Det er først og fremst turrittene som får svi, og de har allerede opplevd en nedgang på 20 prosent fra 2015 til 2016 og 20 prosent fra 2016 til 2017. Og når arrangører nå begynner å avlyse ritt i tillegg, kan nedgangen bli enda større i år. Dette betyr dårligere økonomi i klubbene, og mindre rekrutteri­ng. Per i dag har vi 10–12 proffsykli­ster i Norge, men det er ikke sikkert vi har det om noen år, sier Johnsen.

Leder Sindre Levinsen opplever ikke at forskrifte­n har skapt trøbbel for Grimstad Sykleklubb.

– Den gir oss litt mer arbeid i år, men heldigvis har vi folk i klubben som har skaffet seg kompetanse til å avholde kurs, og laget en plan for hvordan vi skal få kurset nok vakter. Men vi er avhengig av nok frivilligh­et for å få det til, sier Levinsen.

SYKKELPRES­IDENTEN POSITIV

Sykkelpres­ident Jan-oddvar Sørnes er positiv til den nye forskrifte­n.

– Dette er en prosess som jeg tror sykkel-norge kommer styrket ut av. Økt fokus på sikkerhet er alle tjent med, og de aller fleste takler dette på en fin måte, sier Sørnes.

– Hva med rittene som avlyses som følge av forskrifte­n?

– Det er vanskelig å unngå at ikke alle takler det, men vi skal bistå gjennom opplaering til at rittene kommer i gang igjen. Og får dette uheldige konsekvens­er på lengre sikt, er det noe vi må ha dialog med myndighete­ne om. Men så langt er helhetsinn­trykket veldig bra, sier den nyvalgte presidente­n.

Det er først og fremst turrittene som får svi, og de har allerede opplevd en nedgang på 20 prosent fra 2015 til 2016 og 20 prosent fra 2016 til 2017. TERJE JOHNSEN,

leder i NCF region Sør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway