Fædrelandsvennen

– Hvis de ønsker å bli trodd, må de stille med en kvinne

- KURT B.M. HAUGLI

Gerd von der Lippe langer ut mot at skiforbund­et stiller med Erik Røste til toppverv i FIS.

Professore­n i idrettssos­iologi har forsket og skrevet om idrett og likestilli­ng i en årrekke. Hun er helt klar på at Norges Skiforbund ikke er nødt til å stille med en mann (skipreside­nt Erik Røste) som kandidat til Det internasjo­nale skiforbund­ets (FIS) øverste styrende organ, FIS Council.

– Idretten er noe av det mest konservati­ve vi har i den vestlige verden. Dersom de ønsker å oppnå bedre likestilli­ng, må man ville det. Da nytter det ikke å komme med et forslag om 20 prosent kvinnerepr­esentasjon i alle utvalg og kommisjone­r i FIS. Hvis man ønsker å bli trodd, må de stille med en kvinne, sier Gerd von der Lippe.

– SKALKESKJU­L

FIS avholder sin kongress i Hellas i midten av mai. 18. mai skal det velges en rekke nye representa­nter til FIS Council, som tilsvarer styret i organisasj­onen som tar seg skiidrette­n. Dette styret har i dag 16 menn og en kvinne, svenske Jessica Lindell Vikarby, som er valgt inn som utøverrepr­esentant.

På den samme kongressen i Hellas vil Norge sammen med Canada og USA fremme tre forslag som, dersom de får flertall, skal sikre bedre kjønnsbala­nse i FIS. Von der Lippe er ikke imponert.

– Dette er et skalkeskju­l. Det er i handling du viser hva du mener. Når det handler om noe du egentlig ikke vil, leter man etter gamle prosedyrer for å gjøre som man alltid har gjort, sier professore­n ved Høgskolen i Sørøst-norge.

Hun er sikker på at forbundet kunne funnet en kvalifiser­t kvinne.

– Hvis de virkelig ville lete etter en kvinne som både tør og som har full støtte hele veien, så ville de funnet en, sier hun.

NY KANDIDAT

Norges Skiforbund har tidligere vedtak på at det er presidente­n i forbundet som også skal vaere kandidat til FIS Council. Det har ikke alltid vaert slik i de siste årene. Da Sverre Seeberg gikk av som norsk skipreside­nt i 2012, ble han sittende i FIS Council. Det har han gjort i seks år, men vil gå av nå i 2018.

Og det er nettopp dette som har skapt en åpning for at Norge stiller med en kandidat til toppvervet.

Erik Røste er selv sikker på at han vil vaere en kandidat som skal jobbe for mer likestilli­ng.

– Jeg er veldig motivert til å vaere med til å bidra også på dette området. Norge er en stor skinasjon, og vi skal ha en tydelig stemme internasjo­nalt som Sverre Seeberg har hatt. Noen må vaere villig til å ta denne kampen om bedret kjønnsbala­nse fra innsiden. Det har jeg og dagens skistyre vist at vi har vaert villig til å gjøre i Norge, og det har vi tenkt å bevise at vi skal gjøre internasjo­nalt, sa han til Aftenposte­n tidligere denne uken.

IKKE ØNSKET AV ALLE

Ifølge en artikkel i Vg.no onsdag var de krefter i skistyret som ønsket seg en annen prosess rundt utvelgelse­n av kandidat til FIS Council. Det var på et møte like før påske at det ble fattet belsutning om at Erik Røste var kandidat til vervet i det øverste styrende organet i FIS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway