Fædrelandsvennen

– Har hatt god tid til å forberede seg

-

Anne Lise Lehne, seniorrådg­iver i Vegdirekto­rratet, forteller at forskrifte­n handler om økt sikkerhet for såvel syklister, vakter, andre trafikante­r og tilskuere.

– Jeg forstår veldig godt frustrasjo­nen, og det er kjempekjed­elig at ritt må legges ned. Men det var Norges Cykleforbu­nd selv som tok initiativ til nye regler. På bakgrunn av dette ga Stortinget oss oppdraget, og vi mener forskrifte­n er med på å fremme trafikksik­kerhet, sier Lehne.

Hun mener dog at klubbene ikke på noen måte kan si at forskrifte­n kom bardus på.

– Forskrifte­n trådte i kraft i juni 2016, men for å gi sykkelklub­bene god tid til å forberede seg, ga vi dem nesten to år ekstra på å innrette seg etter de nye opplaering­skravene.

– Var det utrygt å delta i ritt tidligere?

– Heldigvis har det ikke vaert mange alvorlige ulykker knyttet til sykkelritt, men vi er opptatt av å forebygge at ulykker skjer. Derfor er det viktig at vakter har tilstrekke­lig kunnskap om oppgaven de utfører.

Hun mener at kurset på nivå to – «stasjonaer­e vakter» – bør vaere innen rekkevidde for mange.

– Kurset tar 9,5 timer, og sju av dem kan gjennomfør­es digitalt når det måtte passe den enkelte.

– Noen klubber reagerer på at dette kurset kommer i tillegg til dugnaden de allerede pålegger sine medlemmer?

– Husk at kompetanse­n de tilegner seg har de i fem år fremover, og de får samme myndighet til å regulere trafikken som det politiet har under ordinaere forhold, sier Lehne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway