Fædrelandsvennen

Fn-flagget er tilbake

Natt til 9. april ble Fn-flagget i Kristiansa­nd revet ned og et flagg med hakekors hengt opp.

- GUNVOR K. ANDRESEN regionlede­r Fn-sambandet Sør-vest

For første gang siden krigen hang hakekorset på flaggstang­en utenfor Arkivet freds-og menneskere­ttighets senter, med krigen for april, så om heter b eid mye som å Gestapo, ble en stå men og varmer, ble rekkeangre­pet. opp internasjo­nalt dette Arkivet tatt Dette har fordi f ordenandre ned. handlerkon­tormennesk­erett i g- det handlernaz­istiske hovedkvart­er Våre var menneske rettighets­organisasj­oner. hvorsammen også F n- flaggetsa m ar-verdier Under o mF n sambandet politistyr­ken. om 9.

viktig forståelse våre verdier Denne felles det og hendelsen er om rettighete­r, utfordring­er å spre vår kunnskap felles viser ikke og fortid, hvor bare våre og i ringene etter Norge, andre som men vokste verdenskri­g også globalt. frem av skapte asken Erfaen rekraftig dyp forståelse og varig fred for er at helt en bae- avhengig leve verdige av at liv. alle På mennesker det aller før- får ste møte i FNS generalfor­samling ble det derfor nedsatt en gruppe som skulle arbeide med å definere hvilke rettighete­r som må oppfylles for at mennesker skal oppleve at de blir sett og får brukt de ressursene de har på gode måter.

Resultatet ble Verden serk la e ringen for menneskere­ttigheter, som fyller 70 år i år, og som slår fast at «alle mennesker er født frie og like i verdighet og rettighete­r og skal behandle hverandre som brødre og søstre». Når alle mennesker er like mye verd er det umulig å få gjennomsla­g for en ideologi som sier det motsatte.

Vi lever i en utfordrend­e tid. Høyreekstr­eme krefter er på fremmarsj både i USA og i Europa. Flere land har ledere som tillater et ordskifte som for få år siden hadde vekket sterke reaksjoner, men som vi i dag bare rister på skuldrene av. Noen av lederne bidrar selv med en retorikk som bygger murer og ikke broer mellom mennesker. Også Norge har fått bekymring smeldinger fra de i FN som overvåker menneskere­ttighetene. Senest i april iår mottok norske myndighete­r en oppfordrin­g fra FNS menneskere­ttighets kom i te o må gjøre mer i arbeidet mot hatkrimina­litet og hatefulle ytringer mot ulike minoritete­r.

Det er ikke bare høyreekstr­eme krefter som er i vekst, også islamistis­ke ekstremist­er skaper frykt. Polariseri­ngen i verden bekymrer. Hitlers ide om én rases overlegenh­et resulterte i folkemorde­t på både jøder, rom og homofile. De samme tankene om et «oss» som er bedre enn «de andre» ligger som grunn i både de høyreekstr­eme og islamistis­ke ekstremist­ers tanker og vilje til å bruke terror som middel for å oppnå sine mål. Radikalise­ringen og den voldelige ekstremism­en i disse miljøene resulterer i terrorhand­linger der uskyldige sivile rammes. Derfor er disse tankene så farlige og må imøtegås.

Kunnskap om grunnlegge­nde menneskere­ttigheter er derfor utrolig viktig å formidle. Dette er essensen i hva Fn-sambandet gjør i lokalsamfu­nn over hele landet. Kristiansa­nd kommune er gode til å invitere sivilsamfu­nnet inn som samarbeids­partnere, og det tverretatl­ige samarbeide­t kommunen har med politiet er nyttig også for oss. Dette samarbeide­t har resultert i utvikling av et undervisni­ngsopplegg for skolene som Fn-sambandet nå til- byr over hele landet. Her får skoleeleve­r diskutere de dilemmaene som oppstår når en ønsker å sikre menneskere­ttighetene i kampen mot voldelig ekstremism­e.

Kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune Johanne Marie Benitez Nilsen forteller at tilbakemel­dingene fra skolene er at dette tilbudet er unikt med tanke på å øke refleksjon­en og bevisstgjø­ringen av menneskere­ttigheter og viktige demokratis­ke grunnprins­ipper, og at dette tiltaket fungerer i kampen mot radikalise­ring og voldelig ekstremism­e.

Politistas­jonssjef Ole Hortemo i Kristiansa­nd forteller at Fn-sambandets undervisni­ngsopplegg er en innertier som bidrag til målsetting­en om å forebygge radikalise­ring og ekstremism­e. Elevene ser kompleksit­eten i tematikken, og elevene får et viktig verktøy for selv å aktivt jobbe mot radikalise­ring. Han sier videre at Fn-sambandet har markert seg som en viktig aktør innen folkeopply­sning om menneskere­ttigheter

«Aldri mer 9. april» har vaert et utsagn som har gått igjen i Norge etter andre verdenskri­g. For å sikre at grusomhete­ne som fant sted i Norge og resten av verden ikke skjer igjen behøver vi kunnskap, folkeopply­sning og holdningss­kapende arbeid. Menneskere­ttighetene gjelder alle, over alt, hele tiden. 9. april 2018 viste handlingen­e i Kristiansa­nd at disse verdiene igjen er under press.

Kristiansa­nd er en by der kommunen inviterer til samarbeid og vi er mange aktører som på forskjelli­ge måter arbeider for en inkluderen­de by der alle innbyggere skal føle seg sett og respektert. Vi står sammen og viser at solidarite­t, menneskere­ttigheter og globalt samarbeid fortsatt er de verdiene vi vil at samfunnet vårt skal vaere tuftet på.

Flere land har ledere som tillater et ordskifte som for få år siden hadde vekket sterke reaksjoner, men som vi i dag bare rister på skuldrene av.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? For å sikre at grusomhete­ne som fant sted i Norge og resten av verden ikke skjer igjen behøver vi kunnskap, folkeopply­sning og holdningss­kapende arbeid, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE For å sikre at grusomhete­ne som fant sted i Norge og resten av verden ikke skjer igjen behøver vi kunnskap, folkeopply­sning og holdningss­kapende arbeid, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway