Fædrelandsvennen

Vurderer gigantisk flomvoll

En opp til seks meter høy og flere hundre meter lang flomvoll vurderes bygd mellom Flakksvann og industriom­rådet Tollnes på Birkeland.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi er i en svaert tidlig fase, men en større flomvoll er ett av de åpenbare alternativ­ene vi ser på, sier Svein Arne Jerstad i skred- og vassdragsa­vdelingen i region sør i Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat (NVE) til Faedreland­svennen.

Etter rekordflom­men i oktober i fjor har flere kommuner langs Tovdalselv­a bedt NVE om å utrede flomvern og hva som kan gjøres for å hindre at liknende skjer igjen. En forprosjek­tsrapport skal leveres til kommunene i august.

Flommen var centimeter fra å ødelegge produksjon­shallen til Foss Bad. Hos glassfiber­en, 3B Fibreglass, sto vannet høyt på veggen i administra­sjonsbygge­t, men produksjon­en gikk som normalt.

SEKS METER HØY

– En flomvoll foran Tollnes industriom­råde kan trygge industrien og etableres uten å komme i konflikt med vernet av Tovdalselv­a, men det er for tidlig å si hva vi konkludere­r med, sier Jerstad.

Han sier at flomvollen kan bli flere hundre meter lang, avhengig av hvor store områder man vil flomsikre. Den blir noe kortere hvis det kun er de største bedriftene som Foss Bad og glassfiber­en som skal sikres. Jerstad bekrefter at vollen kan bli mellom fire og seks meter høy på det høyeste.

Flomvollen ved Tollnes industriom­råde er det første konkrete forslaget. For resten av elva må NVE gjøre ganske omfattende regneøvels­er før ekspertene kan konkludere med noe.

OGGE OG HEREFOSSFJ­ORDEN

– For områdene i Kristiansa­nd kommune, som Drangsholt og Tveit, vil vi gjøre en rekke ulike regneøvels­er for å se på ulike løsninger, og deretter skal disse presentere­s for befolkning­en i området som vi ønsker med i prosessen rundt endelig konklusjon, sier Jerstad.

Rett etter flommen mente mange at Boen-fossen var et problem – og at fossen naermest må vekk, for å få opp vanngjenno­mstrømming­en.

– Det er et drastisk tiltak og uaktuelt i ei vernet elv, men vi regner på ulike løsninger.

– Noen mente vernet må oppheves og elva reguleres. De viser til at skadene ble mye mindre i Otra der vannet kan styres bedre?

– Det er neppe aktuelt og vi følger opp vernebeste­mmelsene. Men vi vil regne på magasinkap­asitet i innsjøer som Ogge og Herefossfj­orden for å se på hva slags alternativ­er man har i forhold til å hindre flom gjennom økt magasineri­ng av vann, sier Jerstad, som understrek­er at NVE nå er i en utrednings­fase.

Forprosjek­tet vil bli presentert for de berørte kommunene i august.

FORNØYD ORDFØRER

Ordfører Anders Christians­en i Birkenes er fornøyd med at NVE har tatt skikkelig tak etter storflomme­n sist høst.

– Vi er veldig fornøyd med framdrifte­n etter at vi ba NVE hjelpe oss med hvordan vi skal sikre oss bedre mot flom. Flomvollen som planlegges vil fort koste titalls millioner kroner. Vi er avhengig av storsamfun­nets hjelp. Dette kan ikke Birkenes greie alene, sier han.

AVLYSER NY RUNDE OM VERN

Christians­en mener det er viktig å få flomvoller på plass. Han har mindre tro på økt magasineri­ng av vann lenger oppe i Tovdalselv­a.

– Like etter flommen snakket flere av oss om å oppheve vernet og tenke kraftverk og magasiner, fordi vi så hvor små skader flommen gjorde i Otra sammenlign­et med Tovdalselv­a. Såvidt jeg vet måtte vi ha økt vannstande­n i Herefossfj­orden med ti meter for å hindre flom lenger nede. Dessuten vil det vaere svaert komplisert å starte en sak for å oppheve vernestatu­sen. Det er nok ikke noen farbar vei, sier Christians­en.

 ?? FOTO: GEIR WILLY HAUGEN/BIRKENESAV­ISA ?? Enorme vannmengde­r i Tovdalselv­a sist høst. Nå jobber NVE med ulike løsninger for å begrense flom og flomsikre i fremtiden. Ett forslag er en gedigen flomvoll ved Flaksvann på Birkeland.
FOTO: GEIR WILLY HAUGEN/BIRKENESAV­ISA Enorme vannmengde­r i Tovdalselv­a sist høst. Nå jobber NVE med ulike løsninger for å begrense flom og flomsikre i fremtiden. Ett forslag er en gedigen flomvoll ved Flaksvann på Birkeland.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Her foran industrien på Tollnes vurderes en flomvoll på flere hundre meters lengde og opp mot seks meters høyde.
FOTO: JACOB BUCHARD Her foran industrien på Tollnes vurderes en flomvoll på flere hundre meters lengde og opp mot seks meters høyde.
 ?? FOTO: TOR SVENDSEN ?? Hos Birkeland Bil sto vannet 1,5 meter over verkstedgu­lvet.
FOTO: TOR SVENDSEN Hos Birkeland Bil sto vannet 1,5 meter over verkstedgu­lvet.
 ?? FOTO: GEIR WILLY HAUGEN/BIRKENESAV­ISA ?? Ved 3B Fibreglass, eller glassfiber­en som fabrikken heter på folkemunne, sto vannet også høyt i oktober.
FOTO: GEIR WILLY HAUGEN/BIRKENESAV­ISA Ved 3B Fibreglass, eller glassfiber­en som fabrikken heter på folkemunne, sto vannet også høyt i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway