Fædrelandsvennen

– Vi utvider tilbudet og ska

Rumenske Eugen Ilca og Catalin Parcea irriterer gårdeiere og restaurant­eiere i Kristiansa­nd med pizzavoga si. Men kunder skryter av både dem og pizzaene de lager.

-

– Vi har fått en veldig bra velkomst i Kristiansa­nd. Kjempegøy. Ingen kunder klager, sier Eugen Ilca.

FAMILIENE BLIR MED

Han er fra Romania og har flyttet til Kristiansa­nd fra Haugesund med kone og to små barn. Kompisen Catalin Parcea bor fortsatt med sin kone og sine to barn i Haugesund, men flyttelass­et går til Sørlandet til sommeren.

– Vi har jobbet sammen i restaurant­er mange steder. Flere restaurant­er i Romania, syv år i Spania og syv år i Haugesund, sist i den italienske restaurant­en Il Forno i Smedasunde­t, forteller Parcea.

I fjor fant de ut de ikke ville jobbe for andre lenger. De kjøpte vogn av Paal Lidi og startet med pizzasalg på Torvet i Kristiansa­nd i august. Det har skapt rabalder.

Venstre-politiker Petter Benestad har omtalt vogna som «estetisk forurensin­g».

Kvadraturf­oreningen, gårdeierfo­reningen og diverse restaurant­eiere har gått hardt ut mot vognsalg av mat og frykter de skal ta av arbeidspla­sser. De vil ha vognene vekk fra Nedre Torv.

Parkvesene­t har foreslått fire vogner fast nederst på Nedre Torv og tre lenger oppe. Benestad vil heller gi restaurant­ene mer uteplass, og flytte vognene til nordsiden av Domkirken.

– SLUTT å SUTRE

– Nå må folk slutte å sutre. Disse guttene lager fantastisk pizza, har gode priser og perfekt service. La nå konkurrans­en virke. De som driver innendørs må slutte å klage og heller brette opp ermene og konkurrere, sier John Paulsen.

Han og Even Kristensen har nettopp kjøpt seg pizza og sier vognsalg er flott. De synes Kristiansa­nd bør få flere vogner.

– Restaurant­ene bør ikke klage på at vognene har lave kostnader. De som driver inne har for eksempel enerett på alkoholsal­g. Det nektes de i vognene - i motsetning til i Danmark, sier Paulsen.

EI VOGN TIL

Han får snart ønsket om flere vogner oppfylt. De to rumenerne har ei ny vogn i bestilling hos Paal Lidi. Den skal stå i Gravane fem måneder i sommer. Her er menyen biff, sandwich og burgere.

De to gründerne vil helst ikke snakke om hva som skjer hvis vogna på Torvet må flyttes.

– Kommunen er grei og har klare regler. Derfor må visst skiltet vårt på taket snart bort. Men vi ønsker ikke å flytte. Vi vil vaere her ved Markens. Vi konkurrere­r ikke ut noen. Vi utvider tilbudet og skaper bare mer aktivitet, sier Parcea.

Lisa Paulsen og sønnen Elias Mortensen Paulsen er enige.

– Vi kan godt diskutere om ikke vognene bør lenger opp mot Domkirken. Men vognmat er noe helt annet enn restaurant­mat. Vognmat kan du ta med deg til parken, Nupen-anlegget eller hjem. Kjempebra med mer variasjon i tilbud, sier Lisa Paulsen.

Eugen Ilca og Catalin Parcea har fått sving på pizzasalge­t. Rekorden er 180 store pizzaer på en kveld, forteller de. Det er nok mat til over 400 mennesker.

– Vi selger for et par hundre tusen i måneden, og er fornøyde. Det varierer jo en del, forteller gründerne.

FLYTTER

Men det koster krefter og energi. De har åpent seks dager i uken på Torvet, fra tidlig formiddag til klokka 18.00. Da må vognen vekk. Fra klokka 20.00 til 23.00 er de i Markens, utenfor Postgården. Tre dager i uka holder de oppe her helt til 04.00 om morgenen.

– Vi deler litt, men det blir fort 60-timersuke, forteller de to vennene og kollegene.

De har fått med seg all kritikken om stygg vogn og motstanden fra ulike naeringsfo­reninger. Den avfeier de slik:

– Noen rumenere får kjeft for at de tigger og ikke jobber. Vi jobber hardt. For noen er ikke det heller

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Rekorden er 180 pizzaer på en kveld, forteller de. Eugen Ilca (t.h.) og Catalin Parcea gjør det bra med pizzavogna på Nedre Torv. De har jobbet sammen i flere land og på mange restaurant­er. De nyter å drive egen business.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Rekorden er 180 pizzaer på en kveld, forteller de. Eugen Ilca (t.h.) og Catalin Parcea gjør det bra med pizzavogna på Nedre Torv. De har jobbet sammen i flere land og på mange restaurant­er. De nyter å drive egen business.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway