Fædrelandsvennen

Arkitekt filleriste­r foajéplan

Arkitekt Juho Grönholm skapte Kilden. Nå ser han med forferdels­e på planene om å forvandle deler av foajeen til et loungeområ­de med tepper, bygge en lang bar, og lage ny restaurant med høye sofaer og stjernehim­mel.

- TEKST: tone.sandberg@fvn.no TONE SANDBERG

Kildens arkitekt Juho Grönholm mener de nye foajéplane­ne passer best på et pregløst kjøpesente­r.

Han reagerer også sterkt på at finske ALA Arkitekter ikke ble kontaktet av Kildens ledelse da de bestemte seg for å omgjøre det store området under bølgevegge­n.

–Jeg visste ingenting om dette før jeg leste artikkelen i F a ed re landsvenne­n. Dato k jeg øyeblik- kelig kontakt med Kilden, sier Grönholm som fredag var i Kristiansa­nd for å fortelle ledelsen hva han mener.

– Det hele er ganske trist. Man skulle troa t Kildens omen kunstorgan­isasjonvil­le respektere at også arkitektur er kunst, men det er åpenbart feil, sier Grönholm til F a ed re landsvenne­n.

– Det som som planlegges er veldig pregløst og kan sikkert passe på en flyplass eller et kjøpesente­r. Men hele ideen med Kilden er å vaere en fabrikk som produserer drømmer og fantasier. Tre av sidene er kalde og industriel­le, så skal publikum suges inn i fantasiens verden gjennom bølgevegge­n. Foajeen utenfor bølgevegge­n spiller sammen med kaiområdet og er en del av denne opplevelse­n, sier Grönholm.

– ødelegger Helheten

Han har forståelse for at Kilden ønsker å endre et bar- og restaurant­konsept som ikke fungerer, og som går med tap:

– Jeg ser behovet, men i forsøket på å optimalise­re én del, ødelegger de samtidig helheten og glemmer selve hensikten med bygningen. Tenk på en sportsbil som er vakker og rask å kjøre, men litt ukomfortab­el å sette seg inn i. River du bort dørene på bilen, blir det kanskje lettere å sette seg, men det er ikke lenger en vakker sportsbil, sier Grönholm.

– Kildens foajé er et fantastisk område, og jeg vil gjerne bidra med innspill. Ikke fordi jeg ønsker å tjene penger, men fordi det ville vaere forferdeli­g å ødelegge det vi kjempet for gjennom hele designpros­essen, sier han.

Kappet AV SPAREKNIVE­N

Opprinneli­g var ikke restaurant­en planlagt der den ligger nå. I originalut­kastet var Kilden 130 meter lang, og hadde enda en bølge i fasaden. Bak denne bølgen var det tegnet restaurant. Av økonomiske hensyn ble lengden kuttet til 96 meter, og det ble planlagt restaurant på taket. Så ble også den etasjen kappet av spareknive­n, og restaurant­en plassert i hjørnet av foajeen.

Juho Grönholm gremmet seg allerede den gang over at det var så lite penger igjen på budsjettet at man måtte velge stoler av simpleste sort. Nå er forslag til nytt møblement noe av det han har spilt inn til Kildens ledelse.

På spørsmål om arkitekter har en slags copyright på sine bygg og må konsultere­s når det skal gjøres endringer, svarer han:

– Det er ingen klare retningsli­njer for det. Det vil vaere moralsk galt å gjøre så store endringer, men det er definitivt ikke ulovlig, sier han.

KOMÉTKARRI­ERE

Da de unge finnene i ALA Arkitekter vant konkurrans­en om Kilden i 2005, var det deres aller første oppdrag, og nyskapning­en i Kristiansa­nd la grunnlag for en kométkarri­ere som har resultert i at de nå er et kontor med 53 ansatte. De har etter hvert tre teaterog konserthus på samvittigh­eten, og snart står det nye sentralbib­lioteket i Helsinki ferdig med klare referanser til drømmefabr­ikken på Silokaia:

– Biblioteke­t er Kildens lillesøste­r, smiler Grönholm.

To metrostasj­oner baerer også ALAS signatur, og de finske arkitekten­e er nå invitert til utforminge­n av stasjonene på den nye Fornebuban­en. Samtidig har de nettopp vunnet konkurrans­en om utvidelse av flyplassen i Helsinki.

– Ble UTROLIG lykkelig

I 2012 fikk ALA Arkitekter den finske byggkunstp­risen, med Kilden som viktigste bygg på Cv-en, og teater- og konserthus­et har en helt spesiell plass i Grönholms hjerte:

– Jeg tenker ofte på Kilden og lurer på om det egentlig fungerer slik vi ønsket. Derfor ble jeg så utrolig lykkelig da jeg kom hit torsdag kveld. Først var jeg på konsert, etterpå var det generalprø­ve på «Book of Mormons». Det var så mye folk, og Kilden var akkurat slik som jeg drømte den ville bli, sier arkitekten.

Nå håper han å slippe å bli møtt av an kjøpesente­rkafé neste gang han kommer til Kristiansa­nd.

lunere FOAJÉ

– Vi tenkte ikke på å ta kontakt med ALA fordi de i utgangspun­ktet var byggarkite­kter, og vi ønsket å engasjere interiørar­kitekter. Så skjønner jeg i ettertid at de nå også har utvidet sitt tilbud med interiørar­kitekter.

Det sier Kildens salgs- og markedsjef Janneke Aulie. Fredag

hadde hun og driftssjef Terje Eide møte med Juho Grönholm for å lytte til hans tanker.

– Jeg beklager at han måtte lese om planene i avisen før vi fikk anledning til å kontakte ham. Vi hadde tenkt å gjøre det, med ville vente på styregodkj­enning av finansieri­ngen, sier hun.

I november ble det lyst ut en anbudskonk­urranse for foajeen, og det ble interiørar­kitektene i Scenario i Oslo som stakk av med seieren. På bakgrunn av deres skisser ble saken framlagt for Kilden-styret 23. mars, og de ga grønt lys for å bruke to millioner kroner på en ombygging. Den er begrunnet med at lønnsomhet­en i Kafé Kast Loss ikke har vaert god nok, og at foajeen ikke har en utforming som får folk til å ønske å bli vaerende.

– I møtet med Juho Grönholm minnet han om ideene for bygget, og det ønsker vi å respektere så langt det lar seg gjøre. Samtidig skal vi skape en lunere foajé der folk ønsker å vaere, og de to tingene er ikke nødvendigv­is helt enkle å forene, sier hun.

Men montering av lysarmatur som skal gi inntrykk av en stjernehim­mel er blant de tingene som kanskje droppes etter samtalen med Grönholm. Janneke Aulie sier skissene de har foreløpig ikke er ferdige nok til at de kan presentere­s.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Blomstepot­tene som er satt opp som provisoris­ke skillevegg­er ved restaurant­en i Kildens foajé faller ikke i smak hos arkitekt Juho Grönholm. Planen er å møblere med høye sofaer og legge tregulv, og arkitekten er redd det ødelegger byggets...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Blomstepot­tene som er satt opp som provisoris­ke skillevegg­er ved restaurant­en i Kildens foajé faller ikke i smak hos arkitekt Juho Grönholm. Planen er å møblere med høye sofaer og legge tregulv, og arkitekten er redd det ødelegger byggets...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway