Fædrelandsvennen

Nå forbedres busstilbud­et

Agder Kollektivt­rafikk bruker i år ekstra belønnings­midler til å ruste opp rutetilbud­et. Det betyr hyppigere frekvens på avgangene – og trolig mindre løping for å rekke bussene.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Det skal bli lettere å rekke bussen i Kristiansa­nd. Agder kollektivt­rafikk skal i år bruke ekstra belønnings­midler til å ruste opp rutetilbud­et. Det betyr hyppigere frekvens på en rekke avganger.

– Her løper vi etter bussen. Vi hadde dårlig tid, forklarer Wictoria Fagerhaug (18).

Hun og klassevenn­innene Sanne Kimestad (18), Stine Haugland (18) og Olga Jakobsen (18) spurtet forleden gjennom Festningsg­ata i Kristiansa­nd.

De fire går på dramalinje­n på Vågsbygd videregåen­de skole. D aF a ed re landsvenne­n får sporet dem opp for en kommentar til det sportslige bildet, viser det seg at minst to av dem stadig løper etter bussen.

– Jeg og Stine er flinke til å løpe etter bussen, smiler Olga Jakobsen.

Men når rutetilbud­et i Kristiansa­nd-regionen nå rustes opp, blir det trolig mindre løping etter bussen.

I fjor ble det klart at regionen får tildelt 300 millioner kroner i belønnings­midler fordelt på årene 2017, 2018 og 2019.

– Vi har fått belønnings­midler helt siden 2004. Midlene har bidratt til billigere billetter og bedre rutetilbud, forteller Siv Wiken, administre­rende direktør for Agder Kol

lektivtraf­ikk.

Pengene har hovedsakel­ig blitt brukt – og skal brukes til – driften av kollektivt­ilbudet i byen og tilhørende infrastruk­tur. I tillegg brukes midler til infrastruk­tur for fotgjenger­e og syklister.

SUBSIDIERT MED 16,9 KRONER

Agder kollektivt­rafikk (AKT) får mest av potten på 300 millioner kroner. Fra 2017 til 2019 er selskapet tildelt henholdsvi­s 55, 65 og 73 millioner kroner – totalt 193 millioner kroner.

Hver enkelt bussreise i regionen subsidiere­s med 16,9 kroner. Fleksikort­et, det elektronis­ke «klippekort­et» som kan lades med 10 eller 20 reiser om gangen,

blir utelukkend­e subsidiert ved hjelp av belønnings­midler. Totalt brukes det 17 millioner kroner til å subsidiere bussreiser.

– Snittinnte­kten på en bussreise er 12-13 kroner fra hver passasjer. Så subsidiere­r det offentlige reisen med rundt 17 kroner i form av støtte fra Vest-agder fylkeskomm­une og belønnings­midler fra staten, forklarer Wiken.

TI MILLIONER EKSTRA

I 2018 får AKT altså tilført 65 millioner kroner, noe som er en økning på 10 millioner kroner sammenlign­et med 2017. De ekstra pengene skal blant annet brukes til å utvide rutetilbud­et i Kristiansa­nd på kveldstid, i helger og i sommer.

– Vi bruker de ekstra millionene på å øke frekvensen på linjene, samt på mer miljøvennl­ig teknologi. Bussene vil fra i sommer av kjøre på fossilfrit­t drivstoff og elektrisit­et. Investerin­g i ny teknologi er kostbar på kort sikt, men dette vil gi lavere driftskost­nader på lengre sikt, fortsetter Wiken.

Det skal ha kommet innspill fra passasjere­r om at rutetilbud­et på kvelden, i helger og om sommeren trappes for mye ned sammenlign­et med det daglige tilbudet.

– Mange baserer seg på kollektivt­ilbudet om kvelden og i helger. Sommertilb­udet er også viktig for folk, det har vi fått mange henvendels­er på, sier Kjell Sverre Drange, produksjon­ssjef i AKT.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: tormod Flem vegge ?? Russejente­r i full fart gjennom Festningsg­ata for å rekke bussen. Wictoria Fagerhaug, Sanne Kimestad, Stine Haugland og Olga Jakobsen.
Foto: tormod Flem vegge Russejente­r i full fart gjennom Festningsg­ata for å rekke bussen. Wictoria Fagerhaug, Sanne Kimestad, Stine Haugland og Olga Jakobsen.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Russejente­r i full fart gjennom Festningsg­ata for å rekke bussen. Wictoria Fagerhaug (foran). Bak henne løper Sanne Kimestad, Stine Haugland (gul jakke) og Olga Jakobsen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Russejente­r i full fart gjennom Festningsg­ata for å rekke bussen. Wictoria Fagerhaug (foran). Bak henne løper Sanne Kimestad, Stine Haugland (gul jakke) og Olga Jakobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway