Fædrelandsvennen

– Vi burde sett noe helt annet

På tross av alle millionfor­sterkninge­ne har det foreløpig vaert vanskelig å se forskjell på dette Start-laget og det som var i eliteserie­n forrige gang.

- pål W. jørgensen SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446

Slik Start har satset og investert burde vi sett noe helt annet nå, mener Faedreland­svennens sportslede­r Pål W. Jørgensen.

Fire tap på rad. Det var dette som ikke skulle skje med Start.

Det var omtrent nå, sammen med vårens ankomst etter en blytung og iskald vinter, alt skulle bli så mye bedre.

●●I stedet må de dårlige statistikk­ene tas fram igjen. Fire tap på rad. Den dårligste serieåpnin­gen siden år 2000. Den nest dårligste serieåpnin­g siden 1945. Ingen borteseire i eliteserie­n på 27 kamper og snart tre år. Kristoffer Ajer scoret begge målene da Haugesund ble slått 2–0 borte 30. mai 2015.

●●På tross av nye eiere, millionfor­sterkninge­r og en rekke nye spillere, var det søndag vanskelig å se forskjell på dette laget, og de dårlige eliteserie­lagene til Mons Ivar Mjelde og Steinar Pedersen. Trenere som hadde langt mindre ressurser til rådighet enn det Mark Dempsey har nå.

●●Slik denne klubben har satset og investert burde vi sett noe helt annet. Antakelig har ingen eliteserie­lag har brukt så mye penger på forsterkni­nger som det Start har gjort det siste året. Det har gått ti måneder siden de nye eierne kom inn. Foreløpig har de fått svaert lite igjen for pengene de har investert i klubben.

●●Mot Rosenborg var det ok bakover.

Framover var det planløst, uinspirert og blodfattig. Det hjalp da RBK scoret – de høye skuldrene ble senket – gjenkjenne­lig fra de siste årene Start har hatt tunge perioder i eliteserie­n. Jeg håper ikke det er en bekreftels­e på at dette laget er preget av den dårlige sesongåpni­ngen.

●●For jeg synes det var tegn til det søndag.

Det var pasninger, både korte og lange, uten adresse og plan. De personlige feilene florerte. Flere av spillerne så tydelig stresset ut med ballen i beina. Det var sjelden mer enn to og tre trekk før ballen var tapt. Dårlig selvtillit i laget kler Mark Dempseys spillestil svaert dårlig.

●●Heldigvis var det også noen positive tegn. Aremu, som er en nøkkelspil­ler, var en av banens beste spillere. Debutanten­e Deumeland og Hammer Berger kom godt fra det. Start så ok ut da de lå i 4–5–1 i etablert forsvar. Det ble også vist en offervilje foran eget mål vi har savnet tidligere i år.

Men det hjelper lite når resultatet er dårlig og det offensive mønsteret ikke er gjenkjenne­lig fra Starts gode perioder i vinter, og i serieåpnin­gen mot Tromsø.

●●Utfordring­ene, om resultaten­e ikke kommer kjapt, kan bli flere.

Den største er å få spillerne til å tro på både seg selv og prosjektet til Mark Dempsey. Seiere er den beste medisinen. Kommer det ikke én denne uken, borte mot Stabaek onsdag, eller hjemme mot Haugesund søndag, kan det kalles sportslig krise.

●●En annen utfordring er forholdet til Starts supportere og samarbeids­partnere på Sørlandet. Entusiasme­n er allerede fallende etter den svake sesongstar­ten. Start og deres nye eiere har gått høyt ut. Når prestasjon­ene ikke henger sammen med ressursbru­k kommer negativite­ten, og likegyldig­heten. Da hjelper det ikke at de mønstrer et helt lag uten lokale innslag i startoppst­illingen for første gang i historien. Mark Dempsey og klubben må gjerne fnyse av det, men de må samtidig vite at det gjør ikke mange av Starts supportere.

●●Fortsetter trenden, spår jeg også trøbbel internt.

Hvor lenge vil eierne sitte å se på at millionene de har investert ikke gir resultater? Vi har sett Langeland og gjengen ta drastiske grep tidligere. At de fjernet Steinar Pedersen fem serierunde­r før slutt i fjor er det beste eksempelet.

Jeg oppfordrer både dem og Starts supportere til å ha litt is i magen.

●●Foreløpig har både sportssjef Tor-kristian Karlsen og Dempsey opptrådt troverdig. Analysene av Starts spill og utfordring­er harmonerer med det vi andre ser. Laget er ungt og uerfarent. De har vaert preget av skader og suspensjon­er. Igjen hadde Start debutanter på banen.

●●Så er spørsmålet om de har satset på et for ungt og uerfarent lag? Har de undervurde­rt verdien av å spille inn et lag?

Det kan se sånn ut nå, men det er foreløpig for tidlig å konkludere. Ting endrer seg fort i fotball.

●●Forhåpentl­igvis starter det med seier mot Stabaek onsdag.

Det har gått ti måneder siden de nye eierne kom inn. Foreløpig har de fått svaert lite igjen for pengene de har investert i klubben.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Adnan Hadzic og Jørgen Hammer Berger fikk mye å jobbe med mot Alexander Søderlund og resten av Rosenborgs angrepsrek­ke.
FOTO: NTB SCANPIX Adnan Hadzic og Jørgen Hammer Berger fikk mye å jobbe med mot Alexander Søderlund og resten av Rosenborgs angrepsrek­ke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway