Fædrelandsvennen

Her er bestemoras (64) prisliste

Påtalemynd­igheten mener 64-åringen tjente 1,65 millioner kroner på salg av alkohol og tobakk fra leilighete­n på Slettheia. Kvinnen mener det er langt fra sannheten.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

I tillegg til å ha drevet ulovlig «polutsalg» er kvinnen blant annet tiltalt for å ha hvitvasket penger hun hadde tjent.

Mandag startet rettssaken mot 64-åringen i Kristiansa­nd tingrett, snart to år etter at politi og tollvesen raidet en blokk på Slettheia i Kristiansa­nd.

Store mengder øl, vin, sprit og tobakk dukket fram fra skuffer og skap hjemme hos den uføretrygd­e kvinnen. På en vegg i leilighete­n hang en detaljert liste over prisene på de ulike varene. Det ble også funnet 90.000 kroner i kontanter.

– Jeg sparte og sparte varer til min datters bryllupsfe­st, sa kvinnen i retten om det store beslaget.

Hun har vedgått å ha solgte alkohol, men i en langt mindre skala enn det politi og påtalemynd­igheten mener.

MOR FIKK DATTER HJEM

Etterforsk­ningen startet etter tips fra en mor som fikk sin 15 år gamle datter hjem døddrukken. Mora gikk inn på jentas mobiltelef­on og fant nummeret til den nå tiltalte kvinnen.

– Salg til mindreårig­e er alvorlig og kan generere ytterliger­e kriminalit­et, sier politiadvo­kat og aktor, Bernt Olav Bryge, til F a ed re landsvenne­n.

Politiet har avhørt en rekke vitner, 30–40 av dem mindreårig­e, bosatt i flere kommuner i Kristiansa­nd-distriktet. De har innrømmet å ha handlet av kvinnen. Nummeret til kvinnen fikk de av andre unge.

– Folk ringte og kom til meg. Jeg spurte ikke om legitimasj­on, og det er vanskelig å se hvor gamle barn i Norge er, sa kvinnen i retten.

Hun har bakgrunn fra et land i Sør-europa.

– Du vet hva aldersgren­sen er for å kjøpe alkohol i Norge? spurte aktor Bryge i retten.

– Nå gjør jeg det, svarte kvinnen.

– OPP TIL 200.000 KRONER

Politiet har gransket kvinnens kontoer og økonomi, og mener hun fra 2007 solgte tobakk og sterke drikkevare­r med 1,65 millioner kroner i fortjenest­e.

Dersom retten mener at hun ikke kan knyttes til salg for hele dette beløpet, mener påtalemynd­igheten at bevisene tilsier at hun må dømmes for heleri.

64-åringen innrømmer kun salg for mellom 160.000 til 200.000 kroner, der det meste stammer fra en liten håndfull voksne faste kunder.

Ellers har hun hatt andre svarte inntekter fra utleie av en leilighet – og fra ulike tjenester for menn.

KJØPTE LEILIGHET

Dattera og barnebarne­t har vaert siktet for medvirknin­g, men sakene mot dem er henlagt. Dattera har ikke bodd i Norge på mange år, og politiet mener en leilighet på Slettheia ble kjøpt i hennes navn i et forsøk på skjule 1,1 millioner kroner i inntektene fra «polet».

– Det stemmer ikke. Jeg skulle hjelpe min datter å kjøpe leilighet. Da jeg arbeidet i kommunen hadde jeg gode inntekter som jeg har spart opp. Jeg bruker ikke mye penger, går ikke på kino eller pub, og får gratis mat fra Frikirken og Frelsesarm­een, forklarte kvinnen i retten.

Lignende svar hadde hun på spørsmål om hvordan hun hadde klart å betale ned et lån på en halv million på leilighete­n i løpet av få år.

Deler av de beslaglagt­e varene i leilighete­n var pakket i taxfreepos­er, og et tema i retten var hvor alkoholen og tobakken kom fra.

64-åringen forklarte at hun hadde reist med danskeferj­a selv, hadde kjøpt av en venn som kom på besøk fra Danmark og av barnebarne­t som også tok turer over Skagerrak.

Dette fikk aktor Bryge til å trekke fram hva kvinnen sa i politiavhø­r etter pågripelse­n. Her forklarte hun at hun kjøper en gang

i uka fra «noen som reiser hver dag fram og tilbake til Danmark».

– VELORGANIS­ERT

Våren 2016 fortalte tollerne i Kristiansa­nd at de gang etter gang stoppet de samme personene fra et land i Asia, med for mye alkohol og tobakk.

Tollerne mente danmarkstu­rene deres forsynte distriktet med smuglervar­er til mange titalls millioner kroner hvert år.

– Det er nok noen her i Norge og Danmark som styrer denne trafikken, og har avtaler hvor de skal levere. I Kristiansa­nd-området regner vi med at det er 8–10 mottakere som selger varene videre, har seksjonssj­ef Helge Breilid i Tollregion Sør-norge sagt til Faedreland­svennen.

 ??  ??
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN/POLITIET ?? 24. mai 2016 gikk politiet inn i en leilighet på Slettheia i Kristiansa­nd. De fant en detaljert prisliste. Varene er fotografer­t etter at de ble fraktet til Tollvesene­ts lokaler.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN/POLITIET 24. mai 2016 gikk politiet inn i en leilighet på Slettheia i Kristiansa­nd. De fant en detaljert prisliste. Varene er fotografer­t etter at de ble fraktet til Tollvesene­ts lokaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway