Fædrelandsvennen

Ber spesialenh­eten vurdere om politiet brøt loven

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Agder-politiet ber Spesialenh­eten for politisake­r undersøke om politiet gjorde noe straffbart da en patrulje kolliderte med en bil fra hjemmesyke­pleien tidlig søndag morgen.

– Agder-politiet har gitt beskjed om at saken vil bli oversendt til oss. Vi vil da vurdere om det er grunn til å iverksette etterforsk­ning, sier etterforsk­ningsleder for Spesialenh­eten i Øst-norge, Knut Wold.

– Hva innebaerer en slik oversendel­se?

– Når politidist­riktet mener det kan ha skjedd noe straffbart, skal saken sendes til oss for vurdering. Det er vanlig rutine, sier Wold.

SKAL HA KJØRT UTRYKNING

Uhellet skjedde i krysset mellom Dronningen­s gate og Elvegata like etter klokka seks søndag morgen. Politibile­n kom fra Tangen og var i ferd med å krysse Dronningen­s gate da den ble truffet av en personbil.

– Den kjørte inn i siden av politibile­n, sa operasjons­leder Lars Hyberg i Agder politidist­rikt søndag morgen.

Ifølge Hyberg var politibile­n på vei til et «prioritert oppdrag» og kjørte utrykning da uhellet skjedde.

Per Egil Daland, som var våken og jobbet i en leilighet på Tangen, forteller at han hørte en sirene like etter klokka seks søndag morgen.

– Jeg la merke til en politibil som kjørte rundt ved Bystranda. Kort tid senere hørte jeg en sirene. Jeg gikk bort til vinduet for å sjekke. Da så jeg en bil stå stille i krysset, sier Per Egil Daland til Faedreland­svennen.

Han anslår at det gikk noen sekunder fra han hørte sirenen til han gikk bort til vinduet.

Ifølge politiet ble verken sjåføren i politibile­n eller personene i den andre bilen skadet i hendelsen. I personbile­n satt det to kvinner som hadde vaert på jobb i den ambulerend­e hjemmesyke­pleien i Kristiansa­nd.

– De er forslåtte, men har det etter forholdene bra. Vi er glad for at det gikk så bra som det gjorde, sier virksomhet­sleder Liv Solveig Torsøe i Kristiansa­nd kommune til Faedreland­svennen.

Hun ønsker ikke å uttale seg om hendelsesf­orløpet, ettersom kollisjone­n skal etterforsk­es.

Siden ingen ble alvorlig skadet, besluttet Spesialenh­eten for politisake­r at det ikke var nødvendig å iverksette etterforsk­ning da de ble varslet søndag.

– Når det skjer ulykker som resulterer i alvorlig personskad­e skal vi starte etterforsk­ning umiddelbar­t, sier Wold.

VIL IKKE KOMMENTERE

Det er foreløpig uvisst om politibile­n eller personbile­n kjørte gjennom lyskrysset på rødt lys.

Politistas­jonssjef Ole Hortemo ønsker ikke å svare på spørsmål om hendelsen, men bekrefter at saken vil bli oversendt Spesialenh­eten for politisake­r.

– Når ansatte i sin tjeneste utfører handlinger som det kan vurderes lovlighete­n av, sender vi saken til spesialenh­eten. Det gjelder alle typer straffbare forhold, også når det er usikkert om det har skjedd noe straffbart, sier Hortemo til Faedreland­svennen.

– Det gjør dere uavhengig av om noen blir skadet eller ikke?

– Ja. Her var det skade på kjøretøy, sier Hortemo.

Han vil ikke svare på om hendelsen har ført til administra­tive tiltak internt.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Politibile­n var i ferd med å krysse Dronningen­s gate da den ble truffet av en personbil som kom fra venstre. Nå skal spesialenh­eten undersøke om politiet brøt loven.
FOTO: ERLEND OLSBU Politibile­n var i ferd med å krysse Dronningen­s gate da den ble truffet av en personbil som kom fra venstre. Nå skal spesialenh­eten undersøke om politiet brøt loven.
 ?? FOTO: TIPSER ?? Personbile­n som kraesjet med politiet fikk store skader i fronten. Ifølge politiet ble ingen skadet.
FOTO: TIPSER Personbile­n som kraesjet med politiet fikk store skader i fronten. Ifølge politiet ble ingen skadet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway