Fædrelandsvennen

Vil hylle Israel fra kommunens flaggstang

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Frp-er og bedehusman­n Odd Gunnar Tveit prøver å få kommunesty­ret med på heise Israels flagg fra Birkenes kommunes offisielle flaggstang 14. mai.

– Israel er Midtøstens eneste demokrati og verdens eneste virkelig trygge havn for det jødiske folk. Det skulle bare mangle om ikke vi flagget med israelsfla­gget når den jødiske nasjonen er 70 år den 14. mai, sier Odd Gunnar Tveit.

Han har reist flaggsaken i en interpella­sjon til ordføreren. Interpella­sjonen behandles i kommunesty­remøte 3. mai.

Tveit var svaert negativ da regnbuefla­gget vaiet Birkenes kommunes flaggstang i fjor og mente at flaggsteng­ene burde forbeholde­s norske flagg.

Nå mener han saken er helt annerledes:

– Nå er flaggregle­ne endret og det åpnes for alle slags flagg og markeringe­r på kommunale flaggsteng­er. Da er Israels sak en av de beste vi har, sier Tveit, som også er Frps tredje vararepres­entant til Stortinget i Aust-agder.

– HAR ET SPESIELT ANSVAR

Det var Birkenesav­isa som først omtalte saken.

– Men Israel er en okkupasjon­smakt, mener mange?

– Neida. De forsvarer seg. Israel gjør feil som vi alle gjør. Men de har fått sitt land i 1948 og det er en stor sak å sikre Israels frihet og eksistens. Saerlig for oss nordmenn må dette vaere viktig, med vår dårlige historie i forhold til holocaust og utsendelse av jøder, sier Tveit.

KRITISK ORDFØRER

Ordfører Anders Christians­en (Ap) sier han i utgangspun­ktet er mot å ha alle slags ulike flagg i kommunale flaggsteng­er, men at han må akseptere at Stortinget har liberalise­rt flaggregle­ne. At han heiste regnbuefla­gget i solidarite­t med homofile i fjor, kaller ordføreren «et historisk unntak»:

– Da hadde nazister gått i Kristiansa­nds gater og vi måtte vise solidarite­t. Nå er jeg skeptisk, men svaret skal Tveit få i kommunesty­ret, sier Christians­en som håper å unngå den store konflikten i Birkenes. Han er enig i at Israel vekker sterkt engasjemen­t hos mange.

– Hvis ordføreren sier ja til å flagge, er alt greit. Sier han nei, vil jeg foreslå en avstemning i kommunesty­ret. Da får vi se hvem av politikern­e som står med Israel og hvem som ikke gjør det, sier Odd Gunnar Tveit.

Åshild Bruun-gundersen represente­rer Aust-agder Frp på Stortinget. Hun sier Frp støtter Israels sak og at det er naturlig å be om flagging, men at den enkelte kommune må avgjøre.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Odd Gunnar Tveit vil se Israels flagg i Birkenes kommunes flaggstang 14. mai.
FOTO: ERLEND OLSBU Odd Gunnar Tveit vil se Israels flagg i Birkenes kommunes flaggstang 14. mai.
 ?? FOTO: INGER ANNA DRANGSHOLT ?? Skal det israelske flagget vaie fra Birkenes kommunes flaggstang 14. mai?
FOTO: INGER ANNA DRANGSHOLT Skal det israelske flagget vaie fra Birkenes kommunes flaggstang 14. mai?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway