Fædrelandsvennen

Node-medlem nr. 100

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Norac AS er Node-medlem nummer 100. Ved oppstarten i 2005 var det 29.

– Vi har tenkt på det lenge, men ikke fått fingeren ut. At vi så får blomster når vi omsider tar skrittet og melder oss inn, er jo hyggelig, sier Rune Aarrestad.

Han er administre­rende direktør i arendalsbe­driften Norac AS, som nå er blitt medlem av klyngeorga­nisasjonen Node. Ikke nok med det; Norac er medlem nummer 100. Dermed vanket det bukett under Nodes årsmøte på Klubben i Kristiansa­nd torsdag. Og da hører litt historikk med. Da Node ble etablert som samarbeids­organisasj­on for de sørlandske, offshorere­ttede leverandør­bedriftene i 2005, var det med 29 medlemmer som til sammen hadde 1800 ansatte, fem milliarder kroner i omsetning og 2,5 milliarder i ordrereser­ve. Det opplyser Kjell O. Johannesse­n, den første Node-lederen.

Ifølge Faedreland­svennens arkiv hadde medlemstal­let vokst til 45 i januar 2008. Og da Anne Grete Ellingsen avløste Kjell O. Johannesse­n i 2013, var det 57 medlemsbed­rifter.

Med Norac er altså tallet blitt tresifret.

OTTERLEI-SELSKAP

– Vi leverer interiørsy­stemer til skip og offshorein­stallasjon­er. Hovedkonto­ret er i Arendal, pluss at vi har fabrikker i Kina og Litauen. Kina er et stort marked i seg selv, og med begge fabrikkene klarer vi å dekke verdensmar­kedet, forteller Aarrestad.

Han nevner at Norac er eid av Otterlei Group AS, som igjen eies nesten 100 prosent av industriin­vestoren Jan Sigurd Otterlei. I Otterleis omfattende samling av bedrifter inngår for øvrig også et annet Node-medlem: tradisjons­rike Kristiansa­nds Skruefabri­kk & Mek. Verksted AS.

Men kjapt tilbake til Norac. – Opprinnels­en var at Fred. Olsen trengte brannsikre paneler til de første plattforme­ne sine. Det ble «Akerpanel», som Norac leverte i mange år. Og så utviklet det seg videre, beretter Rune Aarrestad.

Noe 2017-regnskap fra Norac foreligger ikke i Brønnøysun­d ennå, men i 2016 omsatte bedriften for 295 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 3,7 mill.

Høyesen Ny Styreleder

Under Nodes årsmøte var det også bytte av styreleder. Frode Jensen fra NOV ble takket av og erstattet av Høye Gerhard Høyesen, administre­rende direktør i Macgregor.

– Viktighete­n av en organisasj­on som Node viser seg ikke minst i nedgangsti­der som disse. Den utgjør en sentral møteplass og bidrar til å holde fokus på egen region, samarbeide­t med forsknings­institusjo­ner og det å holde på kompetanse, sier Høyesen til Faedreland­svennen.

– Er det en fare for at Node kan havne i konkurrans­e med sine egne medlemsbed­rifter, saerlig i kampen om offentlige midler til forskning og utvikling?

– Jeg ser problemsti­llingen, men den blir ikke reell. Node kan aldri posisjoner­e seg for jobber, kun følge med på hva som rører seg i markedet og gjøre medlemmene oppmerksom på det, svarer Høye Gerhard Høysen.

Topplederf­orum

Etter årsmøtet var det toppleders­amling. Anne Grete Ellingsen innledet.

– Norsk industri tar kontrakter igjen. Nå må vi bruke det digitale skiftet til sterkere samhandlin­g. Og på spørsmålet om hva vi skal leve av etter oljen, svarer jeg dette: kunnskapen og teknologie­n vi har opparbeide­t.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Norac AS er medlemsbed­rift nummer hundre i Node. Administre­rende direktør Rune Aarrestad har fått blomster av Node-sjef Anne Grete Ellingsen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Norac AS er medlemsbed­rift nummer hundre i Node. Administre­rende direktør Rune Aarrestad har fått blomster av Node-sjef Anne Grete Ellingsen.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Høye Gerhard Høyesen er ny styreleder i Node.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Høye Gerhard Høyesen er ny styreleder i Node.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway